2020-12-31

Gott nytt år i glaset

Jag gillar fest. Och är det nyår ska det vara med glitter, bubbel och bang. Men i år kanske det blir lite annorlunda gott nytt år. Men för den delen kan man säga bye bye 2020 med riktigt bra i glasen. Och på bordet. För vad förgyller dagen bättre än att lägga tid i grytorna. För mig är nyår klassiskt. Jag vill gärna både dricka och äta klassiskt lyxiga smaker och dricka därefter. Så när jag fick frågan om jag kunde sätta ihop en Grapewild Nyårslåda med vin var det en klassisk meny jag utgick ifrån, samt så klart en rolig överraskning. Ett fizzy Pet Nat Obi Wine. Till tolvslaget, eller kanske till en tråkig januaridag. Det gör dig enbart glad, både för etiketten och innehållet.

Mitt förslag är att börja kvällen med Champagne. Det godaste och dyraste vill du dricka först, när smaklökarna är fräscha och du njuter av första klunken. Ett äkta Blanc de blanc från franska Champagne gör susen till snacks med lantchips, löjrom (köp fryst från USA om du vill få ner priset), rödlök, dill och smetana. Kan aldrig bli fel. Jag väljer det naturliga bubblet Bruno Michel som har djupa utvecklade smaker och är så himla gott. Du hittar det hos Allegresse vinhandel. Champagnen är från 2014 som är ett pangår. Då föddes min son och då gjordes detta bubbel som vunnit massa priser. Blunda och kolla om du kan känna doften av körsbärskola och honung! Detta är ett reserve, det vill säga det har lagrats extra länge, 4 år på jästfällningen, och ger dig ett utvecklat mumsigt Champagne.

Sedan korkar du upp det lite billigare (men bra) bubblet till tolvslaget som en Cava (här är min favorit cava) eller Cremant (här är en riktigt bra cremant). Visst ska det bubbla men vid det här laget har du säkert druckit mycket vin och smaklökarna är ändå inte 100% alerta för att korka upp en 600 kr flaska. Eller ett Pet nat som ger en helt annan upplevelse av bubblor.

Detta Pet Nat Obi Wine hoppar in i munnen som en skummande havsvåg. En mjuk, krämig och välbalanserad Pet Nat från Alsace som ger dig mogen frukt, citrus, mandariner, päron, och fläderblommor i glaset. Och en så härlig mousse! Gjort på den blommiga druvan Muscat och Pinot Auxerrois. Detta Pet Nat är friskt och går att dricka rakt upp och ner. Det kommer liva upp vilken stämning som helst. På balkongen under fyrverkerier eller i soffan framför en Star Wars film i januari.

I december körde jag och Ida på Grapewild en bubbelprovning Live. Vill du lära dig mer om skillnaden mellan Champagne, Prosecco och Cava så gå in och titta på den. Den ligger under IGTV.

Ett klassiskt vitt vin får förstås hänga med till bords på Nyårsafton. Antingen en smörig chardonnay till fisken, eller ett friskt mineraligt Melon de Bourgogne till skaldjuren. Jag valde detta Remettons la France au goulot som har en ovanlig smörig fruktighet och munskänsla som jag tror gör susen till en hummersoppa eller krabba. Från lime, mineral, salt och friskt till fylligt och lite oljigt med mumsig frukt, melon, päron, gula äpplen och stänk av anis.

Har du sett filmen Ce Qui Nous Lie? En fantastiskt fin film om vin och syskonskap som jag älskade långt innan jag älskade vin. Det betyder ”Det som binder oss samman”. Kanske extra fint just nu. Se den! 

Undrar du över tavlan så är den av Jenny

Inte en meny utan ett klassiskt rött. Med umpf. Beroende på vad du har för huvudrätt förstås. Syrah, Barolo eller kanske ett Cabernet Sauvignong från Conawarra i Australien. Det finns så mycket att välja på. Det viktiga till kött är tanninser, det vill säga strävhet, i vinet. Sedan lägger du till alla preferenser du gillar. I min låda valde jag Vent d’Anges görs av en av mina favoritproducenter, Erik Gabrielson, som äger vingården Mas Zenitud i Languedoc Roussillon (japp han är svensk och har bott i Malmö).

När man får ett vin i glaset som är svårt att slita näsan från och som har lång eftersmak, då är jag lycklig. Detta vin är just så. Ett rikt rött vin fullt av dofter att upptäcka. Mörka skogsbär, björnbär och stallgolv. Läder, hö, kryddor och kaffe. Samtidigt så friskt och elegant. Till detta väljer producenten sina äldsta vinstockar som är 105 år gamla vilket ger extra bra frukt. Och därmed ett extra komplext vin. Servera till den klassiska köttbiten á la Nyår. Med tillbehör som rostad potatis eller gratäng, rotfrukter och en rödvinssås.

Gott nytt år från mig. Vi ses på nästa och häller nya goda viner i glasen!

Tack Beyond us för att jag fått ligga i ert bollhav med vin. Happy place.

15

Kommentera

Bellan

Mmm, jag och mannen korkade upp en flaska champagne Gisele-Devavry 1998 som jag fick en låda av när jag födde vår dotter i november. Gula äpplen och rostat bröd till max men med helt okej syra fortfarande och bara små, fina gräddiga bubblor kvar.
Blev bara ett glas dock, i och med att sömnbristen gjorde att jag gick och lade mig vid 21.

karinericson

Men gud vad gott det låter!

karinericson

Och det var du värd!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.