2020-12-16

Maxa julen utan jul

Tiden innan jul. Även om det är en annorlunda jul för många, man kanske firar i mindre skara, kanske inte alls så är vissa saker precis som vanlig för mig. Nämligen lite hysteriskt. För att inte missa julkänslan i ett hav av jobb som ska vara klara innan alla går på julledigt och måsten bestämde jag mig för att ta in julen så tidigt som möjligt och maxa. Precis som så många andra. Julmusiken har gått i ett och granen köpte jag tidigare än några andra år. Också lite för att i år har jag inte mitt barn över jul, vilket alltid är lite extra jobbigt. Och då behöver jag skapa så mycket jul som möjligt runtomkring. Redan till helgen firar vi vår ”julafton” då vi träffas den närmsta familjen, äter något som nuddar vid julmat men ändå inte. I år blir det dansk fläskstek och på mig ligger desserten och naturligtvis vinvalet. Så himla kul att jag blivit den som står för druvorna. Och att pappa släppt rollen som familjens vinhuvud och verkar tycka det är riktigt roligt att jag kan och tar med nya dryckesupplevelser till bordet. Här är några tips för att maxa julkänslan busenkelt.

Ljussafari

Cykla runt och titta på all julbelysning som staden pyntat med. När alla event är inställda ger det en härlig känsla att gå på gågatan och se allt som smyckats i granris och julljus. Jag tog min son och gjorde Malmö under gnistrande julpaket i träden och tindrande hjärtan. Någon kör stämde upp i sång på gatan och julkänslan bet tag i alla fall i mig.

Fika loss

Jag är inte så förtjust i kakor annars. Men på julen är jag för smakerna är ljuvliga. Uppsök alla fik du hinner med och beställ in det juligaste du kan hitta. Kanel på toppen av ditt te, smarriga saffranskakor och kolor. Om det inte känns tryggt att sitta bland folk, handla hem och duka upp hemma. Detta är för övrigt Malmös godaste kaka alla kategorier. Den finns bara under julen på Geijergatan 53 och är så kladdig smarrig fräsch och god på samma gång. Full av saffran och med syrlig frosting på toppen.

Vintrigt vinterland

I Malmös Folkets park har de skapat ett vinterland med paket som går att gå in i (hur corona-safe är det här tänkte jag dock när kön ringlade utanför och en efter en gick in. Men utanför är det julvackert och det går att köpa en värmande kaffe medan barnen springer av sig i sagolandet.

Baka utan stress

Köp en god färdig pepparkaksdeg, ät halva och baka på halva. För som en mycket klok tjej sa till mig häromdagen. Varje pepparkaka är en förlorad pepparkaksdeg. Jag håller med, jag älskar degen mycket mer än kakorna. Jag och Elias köpte denna veganska ljuvligt goda pepparkaksdeg på Beyond us och började med att äta en beskärd del deg innan vi tog tag i bakandet. I Malmö hittar du även god deg hos Café Leve och Gateau.

Slå in julklappar

Finns det något som sätter stämningen mer? Jag älskar julklappar och är inte alls en av dem som vill ta bort detta från firandet trots att jag är vuxen Jag gillar nästan mer att ge än att få. Nu är jag sämst på att slå in paket (brukar alltid vara något jag överlåter åt min sambo) men när jag gör det, utan stress, sätter på julmusik, sätter på lite glögg. Och gärna få alla andra ha lagt sig så det blir egentid. Det är så himla mycket jul för mig.

Njut lite!

Alla smakerna och dofterna. Fånga dem, fånga stunderna och framför allt. Drick Sauternes. Ett sött vin från Bordeaux som gifter sig som en smäck med saffransbullar. Det finns ofta som halvflaska på systembolaget och har du aldrig provat så måste du. Servera kylt, sätt på lite jazzig julmusik, tänd granen och ta på dig glittrigt.

Drick gott vin

Ta dig ett glas på en vinbar eller köp hem gott vin. Med mycket tid hemma så finns plats att upptäcka nytt. Här är Ida från Dryckesbutiken som visar upp sina viner för julhelgerna som du kan köpa som vinlåda. Håll utkik på Grapewild för i en av våra luckor testar vi Idas viner och ger tips om match till julmat.

10

Kommentera

Jessica

Tack för inspiration! ✨ Jag tänkte beställa ljuvlig saffransravioli från Kärleksgatan 3 till nyår och undrar om du har något tips på ett gott vin som kan passa till?

karinericson

Hej Jessica. Jag skulle köra på ett vitt vin med mycket frukt som möter upp den lite söta saffranssmaken. Ett fruktigt Pinot Gris från Alsace, eller ett bättre (kom upp till 150 kr gärna) från Italien, ett Chardonnay från tex Nya Zeeland eller Sydafrika brukar också vara mer fruktiga än de från Europa. Du vill även ha syra som möter upp fetman i rätten (gissar att det är lite göttig sås). Då passar dessa viner tycker jag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.