2020-11-19

Gamayday today

 

Idag är dagen som kommer varje år, tredje torsdagen i november, och som vanligtvis firas på alla barer och restauranger runtom i världen. Dagen då de första vinerna efter årets skörd i Beaujolais släpps. Fanken vad tråkigt och nördigt kanske du tänker. Eller tänker du, va? detta vet jag inte något om, vad kul, vem vill inte ha ytterligare en anledning till att fira med vin liksom? Eller har du full koll och har redan knatat ner till Systemet för att få tag på några flaskor av de vinbönders skörd som landat i Sverige.

Beaujolais Nouveau heter dagen och betyder det nya vinet – ett fruktigt lättdrucket rödvin på druvan Gamay från området Beaujolais i Bourgogne i Frankrike. Oftast helt naturligt. Det passar perfekt till lätta rätter som vegetariskt, sallader, fisk och kyckling, är fullt av röd frukt som hallon och jordgubb, är ofta lite lätt spritsigt på grund av den metod man gör vinet på. Detta är vin som ska drickas direkt, som juice. Medan det absolut görs andra typer av vin på samma druva från området, som kanske fått ligga på fat innan det säljs som vinerna från byarna Morgon och Fleurie. Men detta kommer direkt från skörd och får snabbjäsa med en speciell metod och därför kan vi dricka det så ungt. Vill du veta lite mer kan du läsa vad Beaujolais Nouveau är här men i år blir det så klart inga vilda fester på gatorna utan kanske i lugnare former. Kanske hemma. Och här är de flaskor som kommit till Systembolaget i år. In och köp och fira din egen skörd ikväll.

Pardon  Beaujolais Nouveau

Bärig, sprallig och full av hallon, blåbär, färska örter, skum  banan (japp det är en vanlig smak som kommer upp i dessa viner men var inte rädd, det passar utmärkt) och viol. Pardon Beaujolais Nr 90670, 89 kr

Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard

Kultproducenten har gjort vin i Morgon sedan 80-talet och en av de första att börja odla och göra vin naturligt. Det vill säga utan att filtrera, använda köpt jäst och utan bekämpningsmedel. Här köper du vinet.

 

Jean Loron Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature 2020

129 kr,

13

Kommentera

Ida H

Tack för bra tips! Jean Loron var fantastisk.

karinericson

Vad kul att kunna ge tips!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.