2020-11-10

Kultviner värda köp i dagens vinsläpp

Dagens vinsläpp på Systembolaget bjuder på flera riktigt bra vinmakare från klassiska vinregioner. Så den som har en extra slant över till sig själv, eller som kan tänka sig sälja av några plagg Rodebjer kan unna sig en flaska Bordeaux, en klassiker från Piemonte eller ett grymt Riesling i detta släpp. Jag håller på slantarna och tänker, de kommer igen. Dock får man vänta i ett helt år tills nästa skörd är avklarat innan man får möjligheten att hugga en flaska. Det är också lite det som är tjusningen med vin. Det görs bara i den mängd det finns druvor. Och dessa ska sedan räcka till hela världens inköpare. Det gör att exempelvis det kultiga Rieslinget Scharzhof bara finns i 5 exemplar i Malmö. Och de lär vara slut 1 minut efter tio då vinerna släpps. Om jag hade hade jag….  

Tre vita värda viner från vinsläppet

  Scharszhof Riesling Jag ljög i introtexten ovan. Under tiden som jag gjort detta inlägg har jag faktiskt köpt detta online. Egon Müller är en kultförklarad vinmakare i Mosel. Detta visste jag inte innan kl 08.15 idag. Men på skolgården kom en pappa fram och diskuterade dagen släpps. Det är liksom sånt som händer när man gillar vin. Ungefär som att ha hund. Och plötsligt pratar alla hundägare med en. Och 08.20 visste jag alltså detta. BAM ner i inkorgen. Detta är instegsvinet, så jag vågar inte tänka på vad de andra kostar. Jag kommer spara den i 10 år. Kanske. Egon Müller, Scharszlof Riesling, 2019, Mosel, Nr 900000, 459 kr Keller Auslese Mer söta viner i livet säger jag. Och Auslese som betyder sent skördade druvor = mer mogna druvor = mer socker = hejbaberiba vilket smaskens vin. Keller är en klar favoritproducent av Riesling. Vinhuset gör några av Tysklands bästa viner, vinner ständiga priser och denna lilla flaska är prisad därefter. De startade sitt vinmakeri redan på 1700-talet och drivs av familjen, döttrar, ingifta och morföräldrar. Keller Rieslaner, Auslese, 2018, 375 ml, Nr 95096, 268 kr Etienne Sauzet Förra året kunde jag inte låta bli att köpa en flaska biodynamiskt Chardonnay av Etienne Sauzet. Eller inte av honom själv, utan från vinhuset som han en gång startade och som är ett av de omtalade i Bourgogne och har en lång rad fantastiska vinlägen – så kallade Grand Cru. Vilket ger fantastiskt vin. Har man läst vin så blir man lite extra nyfiken på de här historiskt omtalade distrikten och vill ju gärna någon gång prova. Här har vi chansen. Puligny-Monstrachet, 2018, Etienne Sauzet, Nr 95612, 650 kr  

Tre röda rejäla viner från vinsläppet

  Shafer Relentless Namnet etsade sig fast en gång när jag frågade mina läsare på Grapewild vilka som var deras favoritproducenter. Namnet kom upp som en riktigt bra producent från Napa Valley i USA. Vinerna kostar så mycket att jag ännu inte köpt någon flaska. I detta släpp släpps hela tre viner av Shafer men lägsta prisklass 525. Detta röda på druvorna Syrah och Petit Syrah heter Shafer Relentless, druvorna skördades 2016 och flaskan kostar 929:- (Nr 91166) Cavallotto Ett stycka Barolohistoria i din hand och kvällen blir fulländad. Kanske än mer säkert med en producent som Cavallotto Falletto. Sedan 1948 har de gjort viner i staden staden Castiglione Falletto i vindistriktet Barolo. Ett klassiskt familjeföretag där mamma och pappa äger gården och sönerna driver vinmakningen. De kör ett mycket lågt skördeuttag vilket ger hög kvalitet. I detta släpp kommer familjens Dolcetto, ett lättare vin men hög kvalitet.  Cavallotto, Dolcetto d’Alba Vigna, 199:-, Nr 90544 (Senare i november kommer deras Cavallotto Langhe Nebbiolo) Albert Bichot Bilden av hans vinhus som grundades 1831 har svischat förbi på vinutbildningen. Tar man sig upp på en powerpoint vid landets sommelierutbildningar är man garanterat ett kultnamn. Eftersom dessa kunde dyka upp på proven har namnet även hamnat i mitt minne. Och nu dök det upp i ett släpp på Systembolaget. De är en av Bourgognes klassiska vinproducenter och här har vi ett på druvan Pinot Noir (som alla röda med Bourgogne på etiketten) och det klassiska området Pommard. VAD jag skulle vilja sätta smaklökarna i detta kvalle pinot. Albert Bichot, Pommard Clos des Ursulines Domaine du Pavillon (från denna egendom kommer druvorna), 2018, Nr 90508, 589 kr
8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.