2020-11-05

Weekend treats

Ibland är det extra värmande med något kylande. Och en helg på spa. Som ger russinhy, dåsighet och lugn. Många spa har söndagspaket, perfekt om man vill undvika den större anstormningen och ha lite ro. På Ystad Saltsjöbad heter det sköna söndag och bjuder in till cornaanpassad spamys (det vill säga de har färre gäster i spaet) en trerätters meny och övernattning.
Vårt rum låg med utsikt över ett höstblåsigt hav. Vågorna lät in i rummet och gjorde kanske att jag somnade extra gott i det new england-inredda rummet med badrockar för två och frukost på sängen om man vill. Det enda jag ångrar att jag inte nyttjade. För rummet var så härligt att jag gärna hade varit här mer, och frukosten är ändå serverad vid bordet nu då buffé inte är tillåtet. Och helt ärligt hur ofta äter man eggs benedict i sängen?   Bakat ägg med tryffel till ett smörigt Chardonnay, langos fluffig salt och fet som en munk med räkor och forellrom, röding med burre blanc och Riesling. Kalv och Barbera.     Sedan länge länge har jag haft biljetter till Monicas Vals på Malmö stadsteater. En fantasifull skildring av Monica Zetterlund, hennes liv och musik. Sen kom Corona. Jag visste inte vad som skulle ske, men det var ordnat så fint, med bara 50 platser i den stora salongen, intimt på avstånd. Det var annorlunda att ställa sig upp och applådera på slutet, en liten grupp. Lite sorgligt och lite fint. Precis som att gå två och två till Bastard, en favorit, i säkra former. Precis som Tegnell sagt. Och jag valde sherry, en Oloroso, till min äppelpaj.     Det var sista helgen med Scandwich pop up på Folkets park. Dessa mackor alltså. Jag tror ordet jag använde var ”helt enastående” när jag än en gång satte min tugga i en av mackorna med grillad grissida, saftig och krispigt svål, med flera sorters kål. Inlagd fänkål, krispig rödkål, grönkål och en emulsion på vitlök eller ramslök. Jag väntar med spänning på att Scandwich ska öppna nytt. Och jag hoppas verkligen de gör så. För hur ska jag klara mig utan att få äta detta ibland. Till dess kan man alltid dricka vin på killarnas vinbar Scandwine på Davidhalls torg i Malmö.   Och så det bästa. Att äta middag hemma. Tända ljus, sätta på en bra spellista, korta upp ett mysigt vin och landa i soffan rak lång efteråt. Jag älskar höstens smaker. Både i vin och mat. Vi lagade en tvårätters middag, en gräddig soppa på skogssvamp och drack ett smörigt chardonnay, Fedora, från Slovenien till. Sen en stekt renfilé med graniterad prué på potatis och jordärtskocka (alltså det var så gott att vi var två som åt fyra portioner), rödvinssås med vanilj och ett Rioja till. En matglad och mysig helg.
12

Kommentera

en-lang-blondin

1. Blir extremt sugen på Chardonnay när du skriver om det.
2. Den rutiga röda kappan! Hallå så trevlig!

Karin

Tack Lina! Det är så gott och så bortglömt. Gör någon smörig mat och korka upp!

Kappan är så kul för jag fick rakt in i en fotografering för SVT i studion där en av tjejerna hade denna på dig. High on life stylade. Så jag frågade om hon hade någon hon kunde sälja. 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.