2020-10-05

Vinsläpp 6 oktober

Ny vecka. Nya viner. Här kommer mina tips för månadens första släpp. Utan att ha fått äran att smaka ett smack. Utan går på utbildning, egen smak och tidigare erfarenhet när jag dyker in i Systembolagets lista över flaskorna som står på hyllorna i morgon i begränsad upplaga. Nu går vi in i hösten med en hel del röda grytviner i släppen och så klart klassiskt till hummern. För den som missat att det är hummersäsong. Ja det är ju lätt att missa när inte en jäkel bjuder en på hummermiddag. Men ändå. Här kommer lite viner jag kollat in och har smakligt nog hoppat över de dyraste. Gör det säger liksom sig själv att de är asbra men att jag inte har råd med ett Syrah för 995 kr när hemförsäkringen vill ha pengar av mig samtidigt. Ta med listan till butiken och fira in den nya månaden.

Bibo Runge Riesling Sekt, nr 90034. 199. Ny skörd, ny flaska av detta härliga bubbel från Tyskland. På favoritdruvab Riesling! Ett riktigt kompisbubbel som du korkar upp med vännerna. Riktigt härliga bubblor i munnen.

Här kan du se när jag och min BFF poppar förra årets Bibo Runge.

Vincent Careme Vouvray le Peu Morier, nr 90141. 229 kr. En vouvray-favorit på hyllan. Landet är Frankrike, området är Vouvray, druvan är Chenin Blanc vinet är vitt. Friskt men fruktigt. Mineralogi och övrigt. Gula äpplen möter granny Smith.

Barolo Diego Conterno, nr 92405. 299 kr. Alla älskar Barolo 2020 och speciellt en från 2016. Och jag ÄLSKADE Diego Conternos Barbera så jag tror att detta också blir bra. Nypon, örter, ceder utlovas och du kan sleva i dig tryffel hela hösten lång med denna vid din sida.

Domaine Gérard Courbis Cornas, nr 90238. 399 kr. Åh men jag älskar ju Syrah. Och nu när hösten kommer med viltgryta är det så himla gott. Mörk frukt möter mörka smakprov. Kryddor möter kryddor. Det kan inte gå fel. Elegant och kraftfullt i ett. Ekologiskt.

Chignin Les 1er récoltant, Nr 92953, 228 kr. Ett orange vin från Savoie i Frankrike. Alla är nyfikna på orange och har du inget hemma går du och testar detta. Vinet har fått sin färg efter 20 dagars skalmasseration. Det vill säga att skalen fått jäsa med och gett vinet färg. Och struktur. Detta åtvridet, med smak av pomerans, persika, vinteräpplen och örter.

Yann Chave Crozes Hermitage, nr 95017. 219 kr. Alltså inte en aning. Men Crozes Hermitage kittlar bra i magen. Speciellt en fredag i höst. Köttigt, mörk frukt, björnbär men också hallon och jordgubb, peppar, choklad och viol. Lite fatceder på det och du har ett grymt fransk vin från klassiskt distrikt i Rhône till bra peng.

Böjt Egri Csillag Superior, nr 92586, Ungern Egri 129 kr. Men kul med Ungern! Krusbär, mandarin, pomerans, fläder och lite honung. Säger proffsen. Jag ÄLSKAR krusbär. Taget.

Les Terrasses Álvaro Palacios, nr 92783, Spanien Priorat 319 kr. När det står Priorat då drar du öronen till dig. För då är du i epicentrum av Spansk kvalitet. Detta vill jag prova. Kan du tänka dig att lägga 300 för ett lördagsvindar så har du här ett pingvin i flaskan. Med mörka skogsbär, örter, lakrits björnbär och choklad. Det låter så ljuvligt jädra gott ju!

9

Kommentera

Ida

Alltså TACK för detta! Är en novis på alla sätt och vis vad gäller vin (eller ja, men är ju inte novis på att dricka vin hehe men i övrigt), och slukar allt du skriver om vin. Så roligt med coola brudar som kan <3

Sara

Älskar dina vintips, vill testa allt! Men FÖRLÅT jag kan inte tygla min språkpolis: ”När du ser priorat då drar du öronen åt dig”!? Dra öronen åt sig betyder ”ana oråd”:)

karinericson

? jag är mycket duktig på att använda ordspråk fel och ändra om dem lite gips som haps.

Maria

Jag älskar också dina vintips och har börjat beställa från systembolaget!

karinericson

Åh tack vad kul att höra!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.