2020-09-29

Vinsläpp! Mina tips i tillfälligt släpp 29/9

Dags för vinsläpp på Systembolaget. Liva upp hösten med att prova något nytt. Eller köp en favorit. Här är några av mina span i dagens släpp i tillfälligt sortiment. Och för dig som inte är insatt så förklarar jag här vad tillfälligt sortiment är och hur du handlar roligare viner på Systembolaget. Lite orange, lite naturligt, lite klassiskt och lite bubbligt.

 

Tierra de Pumas
Chiles nationaldruva och den första som planterades i landet heter País. Jag föll för den när jag provade en flaska i Köpenhamn och den fick faktiskt bära huvudrollen på min 40-årsdag där den stod för det röda i glaset. Och SÅ många frågade vad det var för vin. País har kanske inget bra rykte, men unga vinbönder som vill skapa vin med terroir, använda ursprungsdruvor och naturliga metoder har fått upp den på kartan igen. Det blir fruktiga eleganta viner. Och idag släpps en på 100% país på Systembolaget. 199 kr (ett annat trevligt vin från chile som släpps är Santa Cruz de Coya)

Caparsino Caparsa
Sangiovese i flaskan, pizza på bordet. Och ett stearinsljus. Mer behöver du inte och denna Chianti Classico som vinstilen heter (sangiovese är druvan) är biodynamiskt och är lagrat i 30 månader. Intressant!

 

 

Shafer – One point five
En riktig dyrkgrip om du kan. Så släpps denna Cabernet Sauvignon från dyrdistriktet Napa Valley i Kalifornien. Koplext rödtjut med mörk frukt och fat för 899:-. Sägs vara värt det. Grattis till dig som sålt av en väska eller Ganni-plagg och kan njuta av denna till helgen. Bjud ingen. Drick den själv. Eller med någon du verkligen tycker om. Jag köper inte så här dyra viner om det inte bubblar, men blir gärna bjuden.

 

Greywacke pinot noir
Är du en Pinot Noir hagga precis som jag? Lätta bäriga viner utan mycket tannin men med örter och elegans. Den här från Nya Zeeland är  en riktig goding. 249:-

 

 

Klinec Gardelin
Ett naturligt orange vin från Slovenien som jag har haft hemma. Och vill du ha orange är detta ett måste att prova. Mumsigt med söt frukt, röda äpplen, torkade aprikoser och apelsin men ändå frisk syra. Vinet görs på Pinot Gris, har haft 5 dagars skalkontakt och jäst på betong. 349:-

 

 

Giacomo Grimaldi 
Barolo, ett trendigt tufft vin på druvan Nebbiolo. Och här har du en flaska från 2016 som lovar komlexitet, kryddor, körsbär och hasselnötter bland annat. Familjen köpte sin gård 1930 och all vinifiering sker i familjen shem i byn Barolo. Värt att prova tänker jag. 299:-

 

Cannonau Le Anfore
Är det  något som kommit stort de senaste åren är det vin som jäst på anfora. Ett öppet kärl som ofta grävs ner i jorden och har sina rötter i Georgien. Det ger oranga oxiderade viner ofta, och här har vi ett rött vin som jäst på samma sätt på druvan Grenache. Jag har inte provat detta än, men har en flaska hemma och är nyfiken. Nu finns möjlighet att köpa det igen.

 

 

Loxarel A Pél Ancestral
Det här är min favoritproducent av Cava på Systembolaget och min go to i alla lägen. De gör den naturlig och komplex. Nu släpper de en Ancestral, det vill säga en pet nat och gjord på en metod där vinet får jäsa en gång i flaskan, som korkas igen så att det uppstår bubblor. Smakerna ska vara utvecklade som torkade aprikoser, rostad bröd och röda äpplen vilket är ovanligt för en pet nat. Så jag är nyfiken! 169:-

13

Kommentera

Amanda

Kul!! Ska köpa sista 🙂

Ea

Hoppas få vin-tips från dig?
Min man fyller år och har senaste året börjat bli lite vin-intresserad, vilket jag glatt hejar på 🙂
Han gillar mycket Zinfandel, men hittade en ny favorit i denna:
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/black-stallion-620701
Vill minnas att vi testat det orange:a Cannonau Le Anfore du tipsar om här ovan och gillade det.
Lurar på nr 1 el 2 från din lista här, men har du något annat tips?
Tack på förhand, -älskar att läsa dina inlägg!

karinericson

Hej. Vad kul, tack!!! Om han gillar Zinfandel gillar han fylliga viner med mörk mogen frukt, björnbär, blåbär och kanske ek och vanilj. Du kanske ska prova en fyllig Rioja eller ett Malbec. Det finns inte med på denna lista, men A Lisa är ett bra Malbec som just nu finns på Systembolaget. Jag skulle haffa en eller två sådana flaskor. 179 kr. Hälsa och gratta 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.