2020-09-29

Hur du köper unikt vin på Systembolaget

Det har varit några kaotiska månader. Även på Systembolaget. Det vi lärt känna om tillfälliga släpp ändrades med Corona och plötsligt gick det inte längre att beställa hem vin från släppen, och det var nya släpp varje tisdag. Det gick inte att hänga med. Men vad är ens ett tillfälligt släpp undrar kanske du?

Jo, Systembolaget har ett ordinarie fast sortiment. Det är det du alltid kan hitta på hyllan. Med viss modifikation, för alla systembolag har olika utbud och vad som ställs på hyllorna beror på målgruppen i området, och respektive butikschef kunskap och intresse. Att komma in på ordinarie hylla är svårt och om du som importör får in ett vin på hyllan är lyckan din, annars är det mer ett passionerat slitgöra att vara importör och säljare av vin i Sverige. Som liten producent, med ett par hektar mark och en liten kvalitetsproduktion varje år har du inte heller chansen att komma in eftersom du måste kunna tillgodose stora Systembolaget med tillräckligt av flaskor. Här ser du vilka 72 nya drycker som kom in i fast sortiment i september.

 

 

Så finns det de tillfälliga släppen. Där det finns möjlighet för producenter att komma in och sälja sitt vin till svenska konsumenter. Precis som det finns möjlighet för oss att köpa mer unikt vin, från små producenter.

Allt vin är (eller bör) egentligen vara limiterat. För vin görs ju av vindruvor. Och den skörd som vinbonden och vinmakaren har fått just det året. Detta var något jag aldrig reflekterade över förut, även om det egentligen är självklart. Jag tog bara för givet att jag skulle kunna gå in och handla min Butcher året om. Men egentligen låter väl inte det så sunt. Det finns ex antal flaskor utifrån skörden, de ska fördelas på alla butiker och restauranger världen över och när de är slut så är de slut. Det finns unika vinmakare som bara får ut några hundra till några tusen flaskor per år. Så självklart finns det tillfälligt soriment, eller på klädes språk limited edition.

Inte nog med det, Systembolaget har även webblanseringar. Dryck som du endast kan köpa via webben. Detta har haft ett uppehåll på grund av Corona (fråga mig inte varför när andra företag blev mer digitala under samma period) men är nu på gång igen. Här släpps bland annat riktigt exklusvia dyrisar. Kollar in morgondagens här släpp tillexempel. Där hittar du bland annat en 50 år gammal maltwhisky för 295 000 kr. Så ja, Systembolaget är ungefär som Ett dollarstore och Gucci i ett.

Även om det finns mycket negativt med ett monopol har vi ett av världens största inköpare av alkohol och en stark aktör, som dessutom inte ägs av aktieägare med vinstkrav, vilket gör att vi ibland kan köpa pangvinerviner billigare än ute i Europa. Ibland till riktiga klipp-priser -något kunniga samlare har koll på.

Just nu sker släppen varje tisdag. Förut enbart i större städer, men nu mer spritt över landet. I Malmö rekommenderar jag (förstås) Hansa som är en av Sveriges tre flaggskeppsbutiker, med en låst vinkällare (ps det betyder inte att det är i källaren utan i ett separat rum) med dyrgripar och unika flaskor. Jag rekommenderar även Limhamn som har engagerad och mycket kunnig personal och alltid ett sortiment av naturviner inne samt Västra Hamnens som ibland har flaskor som tagit slut på Limhamn eller Hansa.

Att gå på ett släpp är faktiskt en upplevelse. Min första gång var när jag börjat plugga och blev invigd i vinets intresseklubb. Jag blev så tagen, det var som att gå på studiebesök och det var så spännande att jag skrev ett inlägg om vinsläpp här.  

Det är verkligen släppyra, människor pratar med varandra, får turlappar och det är uppsluppen stämning, blandat med spänning – kommer jag få tag på den där flaskan eller är jag sist i kön. Det är väl just på grund av de här samlingarna av folks om släppen skapar (ibland ringlade kön flera hundra meter utanför och de första 50 fick kölappar för att komma in och köpa sina flaskor, sedan släppte de in alla andra) som man nu släpper varje tisdag. Det blir fler släpp och färre flaskor – dvs mindre folk.

Så håll koll på släppen. För där kan du hitta roliga, spännande och unika viner (inte för dens kull dyra, det är inte det det handlar om) från mindre kvalitetsproducenter. Och kan prova viner från vindistrikt som inte alltid kommer in på Systemets ordinarie hylla.

Ps. Drick med sunt förnuft och njut!

 

 

11

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.