2020-09-16

Vet du allt havet har att bjussa på?

Igår när jag gick en promenad vid havet såg jag en man stå nere vid stenarna och metade med bara händer och tråd. Vad fångar du frågade jag. Krabba svarade han på den finaste franska brytningen. Han berättade att han steker dem med, lök, vitlök och krossad tomat. Silar det hela och gör den godaste såsen.

Tänk ändå. Här går jag och betalar dyrt för krabbor i kyldisken. Förvisso lite större och kanske inte till sås, men så kan jag gå ner, 20 meter från där jag bor och fånga krabbor och göra egen fond. I förrgår snackade jag med en man som stod och rensade makrill.

Sill brukade fransmannen också ta upp och äta pinfärsk, stekt i smör och med potatismos och lingon till – lite lagom försvenskad sådär.

Jag pratar ofta med alla män (99% män) som står och fiskar längst med kajkanten längst staden, och frågar vad som är i säsong just nu. Ibland är det stora aborrar, ibland sill som liksom bara flyger upp i luften, det är öring och torsk, makrill och skrubba. Och det är nästan bara utlandsfödda som fiskar. Hur kan det komma sig?

Att vi, med hav runt alla kanter av vårt landskap inte har en större fiskekultur? Vi har havet fullt av allt från bläckfisk till Öresunds torsk som serveras på Michelinrestauranger som Daniel Berlin.

Jag skulle praktiskt taget ta ett spö, gå och fånga en fisk och steka på min terrass samma kväll. Så färskt. Så närfångat. Som det går. Men jag tar mig till hoddorna, eller fiskdisken på ICA. I ett värre scenario köper jag en inplastad fryst fisk och stoppar i soppan.

Tiden är så klart en faktor. Och min okunskap. Då är jag ändå uppvuxen med fiskspö i hand. Men jag tyckte inte heller att det var roligt att sitta nere vid vår å och försöka få upp gädda i timmar, som min mamma. Men ändå. Varför äter vi så lite fisk?

Kanske nästa grej, efter att vi plockat, stadsodlat, flyttat ut på landet, gjort kombucha och odlat pumpa – att fiska.

Och tänk, att bjuda hem vänner på middag, laga en sås och berätta att du gjort fonden på krabba som du fångat själv. Man kanske ska joina männen på kajkanten?

Vilken stjärna för kvällen!

Och till den serverar du ett Muscadet – torrt friskt vin från allra längst i västra Loire.

13

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.