2020-09-15

Att bli med Coronahund

 

Plötsligt skulle alla ha hund. Med allt hemmajobbande fanns plötsligt tiden att skaffa den där fyrbenta krabaten som folk drömt om länge. Oavsett om det var hamster (de tog slut i hela landet) eller hund så blev det begrepp. Coronahund. Riktigt så var det inte för mig, men läget med mycket hemmajobb för både mig och sambon var säkerligen en faktor till att det skedde just nu. Mina tankar om hund väcktes dock tidigare.

 

 

Jag träffade en Fransk bulldog på en dejt. Och blev kär. Inte i mannen, men i hunden. Jag som är uppväxt med jakthundar och sagt ”aldrig hund” för att det kräver så mycket tid, blev såld på den mindre hunden med stora tefat till öron. Framavlad i Paris som knähund för att värma människor på biografer. Plötsligt gick jag från att tycka att det inte finns något som ser mer förnedrande ut än en människa som plockar upp bajs i en påse till att bli en av bajsplockarna. En annan faktor förutom Corona som gjorde att det kändes helt rätt nu var två saker. Det ena att min son älskar hundar, hade en hund hos sin pappa och klickar med hundar på ett superfint sätt. Det andra att jag flyttat till en lägenhet med ett enormt fält utanför dörren där hundar får springa fritt. Att skaffa hund kändes plötsligt helt rätt.

Sen gillar jag ju projekt och ha mycket att göra. Blir det tomt i schemat så fyller jag det med något nytt. En sommelierutbildning. En ny träningsklass. En hund…

 

 

Jag upptäckte snabbt till min stora besvikelse att det inte bara var jag som letade efter hund. På blocket gick hundarna minuter efter att annonserna publicerades och priserna steg med tio tusen bara under en månad. Här började ett febrilt letande. Som resulterat i en stor kunskap i att skaffa hund, oavsett pandemi eller ej. Här är mina råd:

 

Hur går du tillväga om du vill skaffa hund?

 

Välj rätt hund för dig
Först och främst läs på om rasen du är intresserad av. Köp inte en hund bara för att den är söt, snygg eller cool. Var ärligt och tänk på din familjesituation, dina behov och hur du är som person och se om detta matchar rasen. Bor du i en liten lägenhet kanske en hund som kräver ett enormt aktivt liv inte passar dig. Som en Dalmatiner. Även om den matchar din soffa. Jag valde en hund som är ganska lat, som jag, som kan vara aktiv men som inte kräver en joggingtur varje dag. Som älskar att mysa – vilket jag vill ha i ett djur och som fungerar utmärkt med både barn och katt, som jag också har.

Läs på läs på läs på. Jag gick med i alla FB-forum jag hittade om rasen och följde dialogerna och fick snart en bra bild om vilka problem ägare hade och även varför de älskar rasen så mycket.

En Fransk bulldog har många sjukdomar i rasen, de har också avlats på ett sätt som inte främjar hälsan. Genom att läsa på fick jag reda på vad som är viktigt – och vad jag själv tycker är viktig. För mig var en bra nos med bra andning, en svans och friska föräldrar viktiga.

 • Läs på
 • Välj inte den du tycker är söt – utan den som passar ditt liv
 • Gå med i alla FB-grupper om rasen och häng med i snacket
 • Var förberedd på att det tar tid, mer än du tror och du måste träna, gå upp på nätterna och vara hemma.

 

 

Hitta en uppfödare
Detta var den svåraste biten. Snabbt förstod jag att det är en gröt där ute av människor som inte är seriösa och det är svårt att navigera i. Jag valde bort blockethundar ganska snabbt eftersom det var svårt att veta om dessa är smuggelhundar. Jag skrev listor på uppfödare, letade upp deras instagram, kollade bilder på föräldrar och tog kontakt för att höra om planerade kullar. I somras var i stort sett hundarna tingade innan de ens kommit ur magen och kön var lång – det kändes som ett omöjligt projekt.

Jag lärde mig också att det är en liten värld med mycket skitsnack och hade snabbt någon uppfödare som hörde av sig i privat meddelande till mig för att snacka ner någon annan uppfödare. Kan säga att han på så sätt snarare svärtade ner sig själv än de han pratade om. Och han pushade mig till att faktiskt ta mina helt egna beslut.

Efter någon månad av letande hade jag några stycken där jag faktiskt hade chans till en valp. Jag gjorde en rangordning, och så åkte jag och hälsade på där man fick göra det för att träffa mamman till valparna och för att få en känsla för uppfödaren. Jag fastnade direkt, både för både uppfödare och äldre syskon som vi fick träffa.

 • Var kritisk och aktsam – förutom rena smugglare finns många oseriösa uppfödare
 • Försöka att träffa föräldrarna till hunden
 • Ha koll på rasen och vilka fel du behöver ha koll på, som vanliga sjukdomar i släkten
 • Det är inte fel med importerade hundar, du behöver bara ha koll så du inte stödjer smuggel

 

 

 

Hantera andras åsikter
När jag berättade att vi skulle skaffa hund var det i stort sätt ingen som sa, ”åh vad kul”. Alla så ”Vet du vad du gör?”, Ska DU skaffa hund? (eh va?) och alla dessa ”Det ÄR så jobbigt med valp”. Till mina föräldrar gjorde jag klart att de kan inte låta oss barn växa upp omgärdade med djur och sedan inte tycka att vi ska skaffa det själva. Om jag hade lyssnat på alla runtomkring hade jag inte köpt hund. Vilken tur att jag inte lyssnar på andra utan tänker själv. Jag är för första gången i mitt liv redo för hund. Självklart är det svårare att ge sig av och resa, gå ut och äta under valptiden när hon inte kan vara ensam. Men den glädje det ger i gengäld vinner över det och det finns  många som anmält sig som glada hundpassare.

 • Vill du ha hund skaffar du hund. Det kommer vara en vän för livet. Och tänk om du har barn att få växa upp med djur!

 

 

Valpchocken
Jag är glad att jag har gått igenom bebistiden. Då vet jag att allt är övergående. Stressa inget. Det är bara att leva i acceptans och go with the flow. Typ så. För det är ett jobb med valp. En del saker förstod jag inte förrän jag redan hade bestämt mig för att vi skulle bli med hund. Som att jag skulle vara tvungen att gå upp flera gånger per natt för att ta ut henne och kissa. Den perioden gick dock över på tre veckor (med vissa undantag) så vet inte om vi haft tur, eller om det är den period som folk syftar på. Med tanke på att jag fick sova 1 h i taget i ett halvår med min son och 4 h i taget upp till året så var dessa veckor som en blinkning. Men självklart behöver du veta vad du ger dig in på. Framför allt att du har ett ansvar. Både genom det mysiga och det jobbiga.

 • Tur de är söta.

Första tiden med valpen
Jag har läst på som bara den, eftersom jag gillar att vara påläst för att sedan ta mitt eget beslut utifrån vad jag tror på. Den första tiden handlar främst om att man ska lära känna varandra och hunden ska vara trygg. Därför kan mycket träning komma senare. Men det finns så klart en del som är bra att ta tag i direkt. En del kloka råd och viktigheter har jag samlat på mig. Här är några saker du behöver ha hemma:

 • Valpmat (med bra proteinvärde, helst helt utan spannmål anser jag)
 • Trygg sovplats (minst en men gärna i flera av rummen där ni är) där hen får vara ifred
 • Massor av leksaker – valpar vill helst bita av dina händer så erbjud alltid något annat
 • Vattenskål och matskål
 • Koppel eller sele
 • Godis – för mutor är din väg till framgång

 

Hennes absoluta favoritposition, är att lägga huvudet i min halsgrop. Det har det varit från dag 1. Här är hon liten. Nu börjar hon bli lite stor. 

 

Rumsren
– Att få en hund rumsren är inget som går på en eftermiddag. Det kan ta månader. Och det finns lite olika skolor. Det gäller att vara konsekvent. När vovven är pytteliten får det inte plast så mycket i den lilla kroppen. Helt logiskt. Så man får springa ut precis hela tiden för att hunden ska kissa ute. Efter lek, efter sömn, efter mat, efter mys ska man förekomma hunden. Efter bara någon vecka har hunden dubblat storlek och kan hålla sig många fler timmar. Skönt! Varje gång hon kissar eller bajsar inne säger man NEJ, och tar ut hunden även om olyckan redan är skedd för att visa att vi går ut. Man ska inte skälla eller köra den gamla skolan, som att trycka ner hundens huvud mot pölen. Då blir hon bara rädd. Inte rumsren. Det gick snabbt så satte Cleo sig vid dörren när hon vill bajsa. Även om olyckor fortfarande händer. Att få henne att inte kissa på allt som är mjuk är dock svårare. Hon älskar mattor, madrasser, kuddar. Så det är undanplockat så länge.

 • Håll ut och var konsekvent
 • Säg nej och gå ut VARJE gång. Ja även kl 03.00 på natten
 • Ha på dig t-shirt när du sover. Du kommer varken hinna eller orka klä på dig varje gång du ska ut.

Sluta bita
Ännu en svårighet med valp. Inte bara när det kliar i tänderna vid tandbyte utan hela tiden och tänderna är pirayavassa. Vad hunden behöver lära sig är hur man leker med människor, för hittills har hon lekt med sina valpsyskon. Och då bits man. Att hela tiden säga lugnt nej och erbjuda en leksak istället ger effekt. Man måste hela tiden visa vad hon ska göra, inte bara vad hon inte ska göra. Ett sätt är att skrika gällt om hon biter för hårt, precis som valpen gör. Då reagerar hon och förstår när hon går för långt. Ett annat trick är att stoppa fingrarna i halsen på hunden så att det känns obehagligt. Inte så att hon förstår vad som händer, men lite snabbt så hon får en klökning. Inte lika kul att bita längre. Nu biter hon men inte lika hårt.

 • Säg nej, erbjud leksak och säg gärna ”Ta leksak” för att öva in kommandot.
 • Pudra vitpeppar på alla möbler du inte vill ha förstörda. Jag förstod detta för sent. Och mina klanderfria Eames-gungstolar från 50-talet är nu 2020 inte klanderfria längre.

 

 

Ensamträna
En hund kan inte bara lämnas hemma som en katt. De behöver tränas att vara själva. Man kan börja med att stänga dörren några minuter, för att öka upp, gå till tvättstugan, slänga sopor och sedan förlänga. Man ska träna flera gånger om dagen – men hit har vi inte kommit än. Fransk bulldog är en sällskapshund som inte alls gillar att vara själv så jag tror vi har en del träning framför oss. Det rekomenderas att man tränar när hunden är trött, och att man säger samma mening varje gång. Till exempel ”Dags att sova, jag kommer strax”. Men inte göra för stor grej av det. Jag gick ner och packade in i bilen häromdagen. Då kissade hon direkt i hallen som protest. Som sagt, träning träning träning.

• Från 30 sekunder några gånger om dagen och utöka. Jag har varit värdelöst dåligt på detta för är jag hemma är jag hemma och jobbar. Ska man ha tid att gå bort också? Phu. Ja, det är bara att sätta igång.

 

 

Lydnad
Inkallning, loss, hit, stanna. Det finns många saker som är bra och viktiga att hunden kan. Det börjar med småträning i vardagen. För inkallning och att komma hit handlar det främst om att få kontakt med hunden för att kunna komma vidare i träningen. Vi tränade sitt direkt och det kunde hon på några dagar. Sedan har vi lärt henne att inte börja äta förrän vi säger varsågod. Det kan tyckas meningslöst men det handlar mer om lydnad. Att få henne att första att vi sätter gränserna och reglerna, och hon ska lyssna. Vad hon verkligen inte lyssnar på är om något är riktigt mumsigt som hon hittar ute. Valpar äter allt. Desto äckligare desto bättre. Kattbajs, människobajs, kaninbajs, rutten fisk, allt skit de kommer över. Och gud nåde mig och jag försöker ta det från henne. Ordet loss ska hon lyda på i framtiden. Jag ska bara komma på hur jag ska lära henne det. Just nu har jag små hundgodisbitar ständigt i fickan. Det hjälper.

• Gör träningen till en lek. Hundar gillar ramar och regler och att tillfredsställa dig. (ofta)
• Vänta inte för länge, det är när de är små som de tar in som mest.
• Gå på valpkurs – du har säkerligen igen det.

 

24

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.