2020-08-26

Hej från Höga kusten

Jag älskar svensk sommaridyll. Jag har växt upp med stuga i både Småland och Beddingestrand, åkt husvagn genom slätter och skog, till Gotland och Öland. Faktum är att första gången jag var utomlands (förutom Danmark) var jag faktiskt ganska stor. Kanske tio år gammal innan vi vände på steken och tog bilen ner till Europa istället. Det berodde inte alls på att mina föräldrar inte var resande. Innan jag och min bror kom så reste de på allt från fågelskåderi i afrika till bilresor i USA. Men när de blev förälder lockade hemlandet mer. Det nära och familjära. Jag omfamnar det och tycker verkligen vi har så mycket vackert att uppleva. Varje år försöker jag göra någon tur genom de röda stugornas land. Att jag lyckats vara ihop med enkom killar från Norröver har ju också gjort att många semestrar har tagit mig uppåt.

 

 

På vägen upp (om man bo i Skåne) genom Sverige kommer man så småningom till höga kusten. Som reser sig som en magisk plats över havet med utsikt över skogsklädda bergsvallar, öar och bukter. Hit har jag åkt två gånger och stannat ute på en ö i vänner fina lilla stuga, några steg från en liten vik med röda små båtstugor och ett kallt dopp.

 

 

Här bor vi i Elin Springers fina stuga tillsammans med hennes familj tillika min sambos bästa vän. Körde lite crossfit med barnen men drack desto mer vin.

 

 

Korkade upp det här hypade vinet Love you bunches, och blev precis så besviken som jag brukar bli av hypade vinet med lite tuffa etiketter. Don’t believe the hype som Public Enemy sa. Rött, friskt klunkbart i sommarstugesol javisst, men har druckit många andra i samma kategori som är mycket bättre. Jag har en flaska kvar. Sparar den till nästa sommarstugehäng.

 

 

Mycket bättre upp. Den här baljan Sconsacrata av kultförklarade (inom naturvinskretsar) Frank Cornelissen som håller till på vulkanen Etna på Sicilien och skapar en hel del riktigt bra viner. Några är jag inte förtjust i men Munjebel (wow) och denna Sconsacrata på druvan Nerello Mascalese – prova dem gärna! Munjebel finns på Systembolaget och bjuder på mineraler i form av vulkaniska dofter, aska och krut tillsammans med härliga röda bär och massor av lakrits. Drick det lätt kylt. Så himla gott. Över lag är viner från vulkanisk jord himla spännande.

 

Och vem bryr sig att vädret inte är perfekt. Det var en regnig start på sommaren men med solglimtar här och där, blåbär och regnkläder tycker jag att väder och natur är skön att uppleva oavsett. Värre är det att vara hemma i en lägenhet när det ständigt gråa aldrig tycks spricka upp. Vi sprack upp. Och gjorde utflykter.

 

 

16

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.