2020-08-22

Gör Tivoli med barn och munskydd

Det slog mig att Tivoli är något som jag växt upp med. Jag har sett nöjesparken med olika ögon från liten till stor. Under vinter och sommar. För mig som växt upp i Skåne har det alltid legat nära till hans. Så jag blir så förvånad när jag hör någon som säger ”Jag har aldrig varit på Tivoli”. Här har jag varit med på barnsben med mamma och pappa, nyfiken med skolan, busig med gymnasiet, onykter med kompisar, onykter med kursare och onykter med kollegor. Men allra roligast hade jag nog i år – när jag var där med min sexåring och vänner. Vi kom vid öppning och vi åkte inte hem förrän sista karusellen stängde. Faktum är att vi sprang till berg och dalbanan för att hinna sista åket men missade det.

Och hela besöket kändes som ett nedstamp i samtiden. Där vi fotas åkande bergochdalbanan alla iförda munskydd. Så har jag aldrig tidigare upplevt Tivoli. Jag var tvungen att köpa den dyra bilden som smäller av i backen på karusellen Berget – i framtiden kan jag visa den för barnbarnen och berättar om år 2020.

 

 

Tivoli är så mycket mer än karuseller. De är vackra trädgårdar och det som Köpenhamn är så bra på – restauranger. När andra nöjesfält endast har hamburgerbarer har Tivoli både fina restauranger som Nimb, små ställen för klassiska rätter som macka med fläskestek och en foodcoart som trollar fram naturviner, pokebowls och moules frites. Är det  något Köpenhamn är bra på så är det att alltid ha gastronomin nära till hans. Min mamma och hennes mamma hade som tradition att en gång varje år åka till Tivoli och äta en fin middag.

I år blev det dock mer karusell än mat.

 

 

Vi sprang in direkt till Berget. Bergochdalbanan som jag åkt hela mitt liv. Vips så satt vi i en av vagnarna, min arm om Elias och jag kom på att jag inte förberett honom det minsta på upplevelsen. Lite som att slänga ut någon i vattnet och skrika simma. Den första backen kom – jag såg hans skräckblandade blick med glädje i ögonen. Men han inte förbereda honom för direkt kom nästa nervkittlande backe. Skrek han av glädje eller rädsla. Jag vet inte. Men det visade sig kanske vara det bästa sättet – att börja med det galnaste. För sedan åkte han allt – som han hade höjden att åka. Och han växte säkert 1 cm bara på den här dagen.

 

 

Men det bästa på hela turen, enligt Elias, var ändå munskyddet. Han har längtat och tjatat efter ett munskydd hela sommaren. Han har klätt sina gubbar i datorspelen med munskydd och är det något han förstått är att internationellt sett är detta något man har på sig. Han vill vara lika cool. Medan vi andra flåsade och kände oss instängda i våra, och tog av dem så fort vi inte åkte vilda karuseller (det var munskyddslag där) så tog inte min sexåring av sitt på 11 timmar. Förutom när han skulle äta sin sockervadd.

 

17

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.