2020-07-16

En ny get away på Skånska slätten

 

I våras slog Weinbergs hotell upp portarna till det som tidigare hette Idala Gård. Som jag för övrigt gjorde en logga till som mitt allra första jobb som grafisk formgivare en gång i tiden. Nu har ett ungt par tagit över. Och resultatet är ett lika ungt och trendigt hotell i en fantastisk miljö på en vacker skånsk kringbyggd gård, bara 30 minuter från Malmö. Med toppmat och toppdryck dessutom. Jag har prickat in både en invigning och två övernattningar redan. Med och utan barn.

 

 

 

Här har ni gänget som möter dig. Simon och Henriette som tagit över gården och sover alla sina timmar här. Två unga lovande kockar vid rodret och restaurangchef Ida Svensson, min kompanjon när vi spelar in Grapewilds filmer tillika grym sommelier som jobbat på trestjärniga Maemo i Oslo.

 

 

Den pampiga innergården tar emot dig med ett skuggande träd i mitten. Här har man lagt om det som tidigare var bulliga stenar till mer klackvänliga stråk. Allt för festen.

 

 

I den stora omgivande trädgården med både vingård som paret hoppas ta i bruk så småningom och som cidermakarna och vinimportörerna Fruktstereo just nu råder om ligger även en liten pool i det som de kallar Playa de Weinbergs. Perfekt där sommarhettan bränner till och du bara vill ha ett dopp. Även perfekt tillsammans med en flaska svalkande Riesling av d.b Smith. Om man jobbar på MJ har man så klart med sig rosa morgonrockar till invigningen.

 

 

Rummen går i rosa, i mörgrönt, i sammet, i mustiga färger och fina detaljer. Som små statyer, rökelse och när du lyfter på klasen av bananer står det en lapp längst ned i fruktfatet från en apa om att man tagit hens bananer. Små kuliga saker. Och ja du sover gott. Speciellt om du bor i den här sviten med utsikt mot trädgården förstås.

 

 

Tidigare drev Simon Weinberg den Michelinkrogen Bokbacka i Oslo och har även varit kökschef på Operakällaren i Stockholm. Du äter helt enkelt en middag här på toppklass. Simon vill dock ta ner matlagningen en smula och låta det landa i en avskalad finstämd meny nära råvarorna som kommer från närliggande gårdar.

 

 

När solen går ner påminner om alla mina kvällar jag suttit på vår gård på landet där jag växte upp och tittat ut över fälten. I tystnad. På det som vi kallade stackahagen. Inte en aning om varför. Men den hade den bästa utsikten och enkla möbler. Den bästa utsikten på Weinbergs är från orangeriet som sitter ihop med restaurangen och där du även kan äta under kvällen.

 

 

När du vaknar är det inte så mycket mer du kan göra än att njuta en god frukost. Omgivningen tror jag mest är platta grusvägar som inte bjuder in till vandring direkt. Så strunta i morgonpromenader och gå rakt på yoghurten från Vilhelmsdals mejeri, messmör och chark.

 

8

Kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.