2020-06-19

Packar för midsommarpicknick

Till midsommar gör jag min vanliga uppsättning matjesilltårta, en sill på basilika, lime och creme fraiche och så tog jag ut svängarna och testade Mette Helbæks lingonsill vars lag just nu står och kyler av sig i frysen klockan 23.17. Varför ha ett rimligt schema liksom. I år åker vi ut och firar med familjen. Det är den jag längtar efter mest i dessa tider. Och så bor vi så idylliskt, med kor som betar utanför, och då menar jag meter ifrån ditt fikabord, omgivna av stengärsgårdar.

 

Min bror är den som tagit efter min familj och går i mina föräldrars lantliga fotspår, flyttat ut på landet på en stor gård, har höns och bjuder på idyllen. Medan jag tagit efter mina föräldrars kulinariska och kulturella fotspår, går på restaurang och teater i city och gör resor ihop fortfarande. Senast var vi i Marakesh ihop. Det är faktiskt helt fantastiskt (och stundom jobbigt) att resa med sina föräldrar i vuxen ålder, om man har någorlunda lika intressen som vi har. Jag ser det som en gåva att få ha den relationen och få umgås så. Att få skratta på teater och fortsätta upptäcka livet tillsammans.

 

 

 

 

Till bordet tar jag med drycken och eftersom det mest blir öl till sillen satsar jag på tiden efter. När lunchen är uppäten och vi förhoppningsvis sitter i solsken mellan regnskurarna och vill ha vin. Och vad vill vi då ha för vin, jo jag tänker rosé och riesling. Precis som jag tydligen tänkte förra årets fina midsommarfest  så får La Spinetta Il Rosé di Casanova följa med i korgen eftersom det är superbra och det släpptes för ungefär en vecka sedan på Systembolaget för säsongen, liksom en annan superfavorit, Langhe Rosato från Italien, samt förstås en Riesling. Och då tänkte jag ta med en från senaste släppet av småpartier, Dönnhoff trocken. Eftersom vi ska grilla på kvällen behövs lite rött för de vuxna så en Vino Nobile di Montepulciano (Italinenskt rött körsbärsmums) av Mariastella Carletti och en modern Rioja (spanskt rött vaniljmums) åker med av Olivier Rivére, vem vet vad man blir sugen på.

 

 

9

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.