2020-04-09

Vad dricker du i påsk?

Det är lite märkliga tider och du kanske inte firar påsken som du brukar. Oavsett kan du skapa gott på tallrik och i glas. Och nu ska jag berätta vad jag helst häller i glasen den här helgen. Enbart baserat på vad jag själv för stunden är sugen på. Som gula mimosadrinkar före maten, vitt vin till vit sparris och lokalt.

Det finns så mycket mer vin att upptäcka än att bara säga ”vitt vin”. För bara något år sedan hade jag inte ens en aning om vad jag tycker om för vitt vin och chansade på att servitören skulle veta det bättre än jag själv. Är glad att jag gjort en resa och både upptäckt så mycket om mig själv och om världens viner. Nu vet jag att jag visst det tycker om vitt vin från Tyskland till exempel (trodde inte det tidigare) och att det finns druvor i Spanien jag inte hade en aning om som jag numer älskar.

 

 

Godello
Denna druva växer i norra Spanien i områdena Bierzo och Valdeorras. Så ser du en flaska vitt vin och det står DOP Bierzo på vet du vilken druva det är i. Ja just det, Godello. Det är lite av ett detektivarbete att läsa på vinflaskorna och det är en del av det roliga. Det blir härliga aromatiska och fylliga viner av denna druva med smak av citrus, gul frukt och mineral, ibland lite tropiska i stilen och ofta fatlagrade. Mums till helgens lax eller påskkyckling (det kanske man inte äter men ändå – nu har du en anledning). I det senaste släppet på Systembolaget släpptes denna Godello – Guitan.

 

 

Lokal öl
Det är inte lika lätt att dricka lokalt vin (även om det går) men desto lättare att dricka lokal öl. Och det är precis vad du ska satsa på i dessa tider när det blir så uppenbart att vi behöver rå om det vi har närmst så att vi kan ha ett levande samhälle runt omkring oss. Det finns en mängd lokalproducerad öl. Inte minst när Systembolaget plötsligt bestämde sig för att göra det omöjligt att beställa öl från det tillfälliga sortimentet och små mikrobryggerier tappade 50% av sin försäljning. Köp lokal öl och cider!  I Skåne där jag bor har jag favoriter som Limhamns bryggeri (hey jag bor i Limhamn och deras IPA är supergod. Hyllie bryggeri (supporta Malmö), Brekeriet av de tre brödrarna som jag växt upp med i en liten by som heter Annelöv med ca 300 innvånare. Uppenbarligen unika sådana. Sibbarps Citra Indian Pale Ale (behöver jag säga att jag bor precis vid Sibbarp?), RÅ Ipa (gick alltid på julskyltning i Rå när jag var liten och det var min närmsta strand fram tills jag fyllde 7år), Passion Feber av Brewski i Helsingborg – SÅ HIMLA GOD och lovely till helgens vårsol.

 

 

Riesling Riesling och Orange Riesling
Inget går upp mot ett glas Riesling. Jag är säker på att jag inte skulle sagt det för två år sedan. Det är en ny upptäckt, och nu vill jag sprida vidare ordet till alla som liksom jag gått i en dvala. Det här är våren, sommaren, sensommaren, kärlek, glädje och solstrålar stoppat på flaska. Den höga syran, den friska limen, de tropiska frukterna och blommorna som kan svepa förbi liksom petrol och hongung. Dessutom matchar du Riesling som en smäck till vit sparris och hollandaisesås – Påskens bästa förrätt.

Just nu finns det en spännande Orange Riesling att haffa på Systembolaget som är gjort i Mosel av kvinnan Sybille Kuntz som är en mycket duktig biodynamisk vinmakare och har några av regionens bästa vingårdslägen. Det här är en flaska som jag verkligen är spänd på. Den står där hemma och väntar på mig.

 

11

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.