2020-03-26

Take away – här hämtar du bästa hämtmaten

Det ploppar upp allt från långa menyer av take away till matkassar och matlagnings-TV från våra lokala hjältar. Kreativiteten tycks inte sina bland restauranger och caféer just nu som hittar nya vägar för att ta sig igenom Corona krisen. Branschen har det tufft just nu. Gäster försvinner, de tvingas göra om sina koncept i takt med nya regler och göra sig av med personal.  Vi kan hjälpa till genom att beställa hem take away och fortsätta äta ute fast inne – och på så vis få ha kvar alla våra härliga favoriter på andra sidan stormen. Här kommer förslag på ett gäng bra restauranger som inte vanligtvis har take away men som just nu sadlar om för att rädda din kväll, sin framtid och vår gemensamma framtid.  Suport a local hero!

 

Bastard
Malmös mest älskade restaurang på goda grunder som alltid har fullt, men nu tufft och tvingas skära hårt i menyn. Men har gjort det möjligt för oss att njuta av Bastard på hemmaplan. Med en ljuvlig take away meny som uppdateras på både deras instagram, facebook och webbsida. Maten kan antingen göras redo att äta direkt eller för tillagning i hemmaköket. Den klassiska bastardplanken, grön sparris med ankägg eller rostbiff på rödkulla är några rätter som kan dyka upp i take away menyn.

 

 

Mutantur
En av mina favoritrestauranger i Malmö. Tröttnar aldrig på Mutantur och den roliga, träffsäkra, och stilsäkra menyn. Och att de ibland hoppar helt åt sidan från sitt tydliga koncept och överraskar med att köra tacokväll eller langa fram schnitzel som är så långt ifrån deras vanliga repertoar det går att komma. Och nu överraskar finkocken Alexander Sjögren med att leverera take away husmanskost all the way. Igår var det kåldolmar med lingon sås och potatispuré. Så vill du äta husman signerat en Bocuse d’Or-kock ringer du och beställer. Kolla Mutantur instagram för uppdateringar om menyn.

 

 

Plant magics kitchen
Magisk mat till kväll eller lunch. Plant Magics låter dig som vanligt ta med maten hem men inte bara det, nu har de utöver sin take away av fantastiska luncher utökat öppettiderna, startat med matkasse till helgen och Andrew Eves saknar sina gäster så mycket att han kör live stream från köket. Kolla in Plant Magics webb för menyn för helgen som måste bokas senast kl 24.00 torsdagar och kan både köras hem för 50 kr eller hämtas på fredagen. I skrivande stund innehåller matkassen smarriga huvudrätter på högrev, picklad svamp och rökt ramslöksmajo eller svartrot med getost och körsbär och hasselnöt samt hemlagad lasagne på mammas recept och brownie. Menyn ändras varje vecka så in och läs här!

 

 

Pink Head Headquarter – Take a Wade (haha)
Nä nu hör gud bön. Beställ den här menyn bjud, hem några vänner som är garanterat coronasäkra och imponera skjortan av dem. Det här är mat som inte lämnar någon oberörd, med en hel kryddburk av stardust som sprinklas på din tunga och umami så det räcker genom hela den här skiten. Take a Wade-menyn ändras med råvarorna på denna kinesiska koreanska hybrid grej till restaurang under geniet Wade Brown och ger dig smarrigheter som krispig varmrökt tuppvinge med gouchujang och honung, råbiff med vit soja och ramslök, Sichuansk sallad med ostronskivling och friterad lammbog. Jag kan fortsätta. Bara kolla in Pink Head Headquarters instagram för meny och kontakten hittar du på Pink Head webb

 

 

 

Julie ost- och vinbar
Köp hem en matkasse med Juliekassen med utvalda ostar och godsaker,  rotesseristekt fläsksida eller rotselleri med mumsiga tillbehör som ramslöksmajo samt en dessert på toppen över take awayen. 350 kr. Helgmyskassen ger dig en kyckling som du grillar i ugn med tillbehör och ett lass smaskig pannkakssmet för gräddning hemma. 290 kr. Innehållet och utbudet på Julies kassar kan förändras så kolla in deras instagram för att hänga med i utbudet. Ring och beställ på 040-6271160

 

Soi29
Efter två veckor i Thailand är jag inte det minsta trött på thai. Snarare sugen på denna stjärna till Thairestaurang som levererar hetta som ingen annan och kärleksfull stämning på tallriken med exotiska grödor och nasala namn. Tom Yum Gong. Pad Krapow Moo. Har du än så länge bara ätit 85-kronors thai i Malmö har du missat hur briljant det KAN smaka när svenskar som lirat i kök i Bangkok tar över rodret. Nu kan du få hetta med dig hem. Soi29 lägger upp aktuell meny på instagram så in och kolla.

 

Västergatan 
Kvarterkrogen vars meny imponerar i vilken storstad som helst. Alltid med finess, fäbless och detaljer som sätter stilen. Visst är det mysigt att sitta här men jag är ändå glad att se att Västergatan nu fixar hämtmat till dig som är lat. Eller rädd om hälsan och framtiden. Menyn ser någon annorlunda ut än de mellanrätter som dukas fram på fyrarättersmenyn så gå in och kolla på Västergatans instagram för senaste menyn som får det att vattnas i mungipan, som långkokta glacerade griskinder med rostad blomkålscreme och picklad gurka. Ja du ser, det vattnas ju.

 

 

Bouchon
En Fransk briljant restaurang i Malmö med grym vinlista och ett kök som flirtar med min inre fransos som vill leva på rilletter och bea. Självklart langar de upp en råbiff som take away. Ett glas fläskigt cabernet souvignon till det och walla du glömmer världen för en stund. Ja du kan även få kycklingleverpaté, ankbröst med portvinssky och onglet med bearnaise hem till TV-soffan. Ut med Estrellachipsen in med Paté de Champagne. Roligare kan vi ha när vi är hemma och här är köket som ser till att du får det. Kolla in Bouchons webb för meny och nummer.

 

 

Hedvigsdals pizzeria
Det är inget ovanligt med hämtpizza, inte alls. Och från saluhallen kan du alltid köpa Hedvigsdals frasiga, kreativa kvalitativa pizzor med ett glas vin till. Men nu har de öppnat pizzalucka för att göra det ännu lättare att hämta hem mat. Utan närkontakt.

 

Namu
Jennie Walldén och gänget låter dig hämta hem en trerätters inför helgen i matkassen med smaker av Korea. Inför helgen får du en förrätt på koreansk glasnudelsallad och sesamkräm, huvudrätt koreansk hetsöt kycklinggryta med sötpotatis och Mjölkchokladmousse med havtorn och färska bär till dessert för 295 kr. Håll utkik på Namus instagram eller webb. Menyn ändras varje vecka. På plats i restaurangen har de öppet som vanligt med fast meny.

 

Kvarteret Åkern
Finfina Ivan Jurman på kvarteret gör inte bara sin jordnära mat tillgänglig för hämtning, han ser också till att du kan få den hemkörd av en tjej som heter Frida! Kika in på Åkerns instagram för dagens meny, ring och beställ och kvällen och magen är räddad.

 

Maya Malmö
Nytillskottet i Malmö som levererar allt du vill ha till din proffsiga tacokväll. Alltså proffsiga. Maya är en butik med mexikanska produkter med en historia och inte en restaurang. Men de erbjuder catering och just nu kör de även Take away för alla som vill ha tacofredag men inte lämna hemmet. Eller okej du får köra till Hjulmansgatan 7b för att hämta godsakerna made by pro’s. Eller kör du dit och bunkrar upp salsa och tortillas. Man vet aldrig hur många fredagsmys du behöver garantera framöver.

 

 

SMAK
Sitt ute, inne i den luftiga lokalen eller ta hem den eminenta menyn från en av Malmös mesta och bästa luncher i den härliga saluhallen. Alltid ett säkert kort för stilfull lunch som nu anpassas för att även kunna njutas hemma. Smak har lunch både vardagar och helg och det finns alltid tre rätter att välja på, en kött, en fisk och vegetariskt vilket låter så himla tråkigt. Du blir lyckligare av att läsa menyn här som trollar med just smaker.

 

Nur
En av mina favoriter på Bergsgatan på Möllan är Nur – ett turkiskt kök med kolgrill som drivits av Emin Cinar i fyra år. Så himla smarrig mat gör de, men jag tar gärna hem för lokalen är sådär. Och nu, om man tar hem så kan man även beställa andra matvaror så kör Emin Cinar och handlar åt dig! Du kan också beställa via foodora och jag rekommenderar varmt Beyti som jag för första gången åt på någon liten restaurang i något solparadis i Turkiet, och nu kan jag äta lammrullarna, dränkta i god tomatsås och ris hemma i Malmö. Älska mångkultur!


MER TIPS FRÅN FOODIECOACHEN

Vana take awayare
Och till dessa ställen tillkommer så klart alla ställen som alltid har mat som är lätt att hämta hem. Din favoritpizza, sushi, mellanösternfavoriter som Mevlana, och Ariana. Min favorita phó från Mrs Saigon eller vietnamesiskt från Asien. Thai från Thap Thim som smakar genuint liksom Sushibaren som kommer ut med maten medan du väntar utanför om du vill. Eller varför inte Saiko på St Knut som har en meny som sträcker sig utanför sushin.  Falafel falafel falafel.

Saltimporten Canteens lunch går alltid att hämta hem liksom alla restaurange på Saluhallen där Pink head noodle bar är en personlig favorit liksom pastan från Papi men här finns även stans mesta salladsbar Holy Greens, smarriga mackor från Poms och bowls. För att nämna några.

Pizzerior jag rekommenderar för avhämtning:
Farina – Hell ya
Mastio i Limhamn – galna toppingar
Dal sud på Värnhem eller vid Möllan (världens godaste tomatsås)
Far i hatten – och om de har sin pizza med potatis hugg den direkt.

Mer smarrigt på hjul:
Dubbel dubbel – dumplings och asiatisk funfood
Kitchen and table – från toppen av huset till ditt hus
Casual – Stans bästa burgare klara to go
Kin Long – Malmös äldsta kines kan sin grej hem till dej

(ps alla bilder i det här inlägget är från restaurangens egna instagram utom Nur)

15

Kommentera

Liv

2 tips till:
LU och nya Bao stället på Mitt Möllan

karinericson

Tack för supertips. Lu och Bao är mums

I.S

Mat och Chokladstudion för lunch ❤

karinericson

Ja! Tack för tips. Gillar verkligen vad de gör.

en-lang-blondin

Borde finnas någon budfirma typ cykelbud som kan köra hem maten för en mindre peng?! Om man inte får/vill ta sig ut.

karinericson

Ja verkligen. Jag vet att det finns restauranger som cyklar ut sin mat. Fodora är ju etablerade men det kostar säkert att ansluta sig.

tack för bästa tipsen

karinericson

Tack för kommentaren. En älskar när läsare gör sig hörda 🙂

Eva Eilstrup

Suveränt inlägg tycker vi på Malmö Turism! Vi har lagt upp en länk på vår linkedin för att sprida till så många som möjligt. Supportyourlocalhero! Tack för inspirationen och trevlig helg.

karinericson

Hej vad kul Eva! Tack!

Mat och vin i slottsparken håller nu öppet fredagar och lördagar med reducerade platser och meny för avhämtning

karinericson

Tack för tipset!

Älskar att du fått med Nur och så klart min favorit Kin Long. La Nonnina är en nykomling med goda pizzor och mycket annat italienskt. Själv vill jag annars mest lägga till Art of Spices och speciellt den på Bergsgatan med lite mer på menyn. De kan det där med att krydda massor utan att det blir för starkt. Helgernas samosa chaat…!

karinericson

Hej! Ja det finns många bra. Jag har inte varit på Art of Spices men det står på min ständiga lista och har gjort länge. Bara inte kommit iväg. Nu får det bli av.

Vill Bistro Royal på malmö central med denna sida.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.