2020-02-27

Här har ni en nyexad sommelier

Så här ser ett stycke mosig sommelier ut efter fyra ett års studier och de sista fyra dagarnas intensiva pluggande från morgon till natt för att klara examen. Och jag gjorde det!
Nej det var inte alla i klassen som klarade det och det var ett riktigt tufft prov på 1,5 h, med många svåra frågor, många detaljer och även väldigt oväntade frågor. Det är omöjligt att lära sig allt men jag är så nöjd med mig och mitt resultat som kurstrea ETT POÄNG efter kurstvåan. Det kan lika gärna vara en felräkning eller hur. 

 

Hur går då en examen till sommelier till?

Först får du ett skriftligt prov med frågor som berör alla vinproducerande länder som kursen inkluderat. Från vilka premier cru och grand cru som ligger i vilken fransk by, till vilka druvor som växer i olika lägen, vinregler världen över (och oj bara det är en lång kurs i sig), Tysklands alla predikat, kartfrågor, hur man gör öl, vilka whiskyproducenter som håller till i vilket område på Skottland, hur olika druvor är klonade. Ja du förstår. Det är intensivt.

Sedan är det en praktisk del. Då vi fick blindprova först 4 viner där ett var defekt. Vi skulle ta vilket av vinerna det gällde och vilken defekt det gällde. Bam. Kork! (Andra defekter ett vin kan ha är till exempel Brettanomysis, Etylacetat och oxidation. Därefter fanns två glas med sprit där vi skulle gissa. Jag brukar inte ha några problem med detta men hade ändå fel på romen och hela klassen gissade här olika så den kan inte ha varit så tydlig.

 

 

Tredje och största momentet i blindprovningen var 4 glas vin, två vita och två röda, som man skulle göra en analys av enligt den metod som Vinkällan (och andra skolor) lär ut. Det gäller helt enkelt inte att ”bara” gissa druva och ursprung utan du ska ge en fullständig analys av vinet, från alkoholhalt till hur mycket syra vinet har, tanniner, vilken färg och så vidare för att sedan kunna dra en slutsats om vad det är för vin. Och alla 21 parametrar ger poäng, så även om du inte gissar rätt druva kan du få höga poäng. För mig gick det lite tvärtom. Jag satte 3 av 4 druvor men min paradgren, alkoholhalt, sjabblade jag bort. Det var nervöst, supersvårt men så himla roligt! Jag blir så taggad av sånt här. Och mitt fokus och adrenalin som jag får är nästan lite läskigt. Jag går definitivt in i tävlingsmoode. Jag vill ju vinna. Inte bara klara mig. Jag vill vara bäst. Men jag är absolut ingen dålig förlorare. Jag är en ständigt glad förlorare. Jag kunde gjort en bättre analys, absolut, men jag är ändå glad att jag satte så många druvor (även fast det bara gav ett poäng och till exempel strävhet eller renhet gav 2).

Sista momentet, para mat med vin. Ett skriftligt moment med en maträtt där du ska föreslå ett vin, årgång, ursprung och motivera genom att analysera alla beståndsdelar i rätten som spelar roll för valet av vin. Det var superkul och jag fick en stjärna i kanten för min lilla uppsats.

 

Sedan fick vi vänta. Och vänta, och vända. På att Vinkällan skulle räkna ihop resultaten. Vi samlades hela gänget på Julie och skålade i en Magnum mustig dryck. (minns inte ens vad vi beställde, det var en lång eftermiddag och kväll). Och så ringde de var och en och berättade om man blivit godkänd eller inte .

Och till slut blev det prisutdelning, champagne och en stor lättnad för mig och mitt härliga pluggäng som jag kommer sakna.

 

22

Kommentera

en-lang-blondin

Satan vad grym du är!!!

karinericson

Tack! 😀 Nu får vi dricka vin

Eleonor

Grattis!

karinericson

Tack!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.