2020-02-13

Vinet snurrar i min skalle

Jag har nu mindre än två veckor kvar till examen på Vinkällan och utbildningen på WSET3-nivå. Jag har gått ett år nu och självklart tänker man, varför höll jag inte mig till planen och läste som jag borde varje vecka. På mitt senaste delprov hade jag alla rätt utom ett trots att jag pluggat på fel länder (förvirrad). Det var inte bra. Det hade egentligen varit bättre om jag gjorde ett dåligt resultat så att jag kom på tårna och började plugga än mer. Istället har jag slappnat av. Och nu sitter jag här och apellationerna snurrar i huvudet, vet jag ens hur man framställer whisky, vad fanken är Bereicht och vad har man för druvor i Sydamerika.

 

 

Vet du förresten vad Glou Glou står för? Det kallar man klunkbara viner. Lätta, härliga viner som man liksom bara kan sluka. Röda lätta italienska viner exempelvis som dricks av unga världen över och alla naturliga beaujolais som du kan glou glou glou ner.

Det är enorma mängder information man ska kunna. Jag hade verkligen inte en aning om att vinvärlden var så stor. Är det något denna utbildning gjort är det att ha gett mig en ödmjuk förståelse inför att jag aldrig kommer kunna allt. Och peppen i att jag skaffat mig ett nytt intresse som jag kommer kunna ha livet ut utan att någonsin vara fullärd. Det kommer alltid vara något nytt att lära och upptäcka. Nya druvor, nya världsdelar, nya smaker, nya trender. Och jag är så glad att jag kommit ur min fasta punkt där jag bara drack naturliga röda viner, orangea naturliga viner och kunde några druvor räknat på en hand. Till att kunna en hel värld och vara överförtjust i det. Jag har också lärt mig att jag kan en hel del. Att var 40 och plugg är inte helt dumt. Och jag ser ju på de som är 60, som hunnit resa i Champagne, Loire och Bourgogne. Som hunnit dricka sig igenom många distrikt. Att de har en enorm kunskap i fickan. I min slutspurt tänkte jag bjussa på lite av mina flashcards som jag skriver. Så kan du hänga med, lära dig något nytt och kanske få upp ögonen för vin på ett annat sätt. Jag lovar, det är så roligt!

11

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.