2020-02-12

Februaris vinsläpp – några favoriter

Mitt i min slutspurt lyckas Systembolaget komma med ett släpp av flaskor i småpartierna. De limiterade flaskor som kommer ut från mindre producenter då och då och som inte finns i ordinarie sortiment. Ofta hittar du här en hel del naturviner exempelvis. Jag kommer inte hinna läsa alla recensioner inför denna gång, men jag har några. Förutom dessa viner lanseras ett gäng intressanta bubbel för den som har en extra februarislant över eller ett prisvärt Riesling från det bäst ansedda området Washau och högsta kvalitetsmärkningen Smaragd.

 

Hurra Gut Oggau!
Nu jublar många. Systembolaget har tagit in en av Gut Oggaus viner! Naturliga viner från Österrike som du känner igen på de fina etiketterna som bildar en familj av porträtt. Riktiga porträtt faktiskt. Vinmakarna och det snygga paretStephanie Tscheppe-Eselböck and Eduard Tscheppe gör viner med stor personlighet och därför låter de varje vin porträtteras av en i deras familj som passar personligheten i vinet. Parets mer komplexa viner porträtteras av de äldsta, mer visa och konservativa i familjen. Vinet som säljs på fredag på Systembolaget är Gut Oggaus Theodora – dotter i familjen. Och vinet är därefter lättsamt, energifullt och friskt. På Grüner Veltliner och Welshriesling (som inte har något med druvan Riesling att göra). Inte filtrerat, inget tillsatt svavel och vinet har legat och lagrats 9 månader på stora fat.

 

Naturligt Cab Franc från Loire
Det är roligt att se att en del av de flaskor jag köpt hem på olika sätt eller smakat på krogen dyker upp på Systembolaget. Mer udda flaskor åt folket. Detta spontanjästa och naturliga röda vin från Chinon i Loiredalen är lätt men bjuder på gott om mörka bär som vinbär, blåbär och hallon tillsammans med både kryddor och ceder på den röda druvan Cabernet Franc som gärna biter i från med grön kryddighet. Kul! Les Terrasses får du för 159 kr

 

 

 

Godello från Bierzo
Jag fastnade för druvan Godello under utbildningen på Vinkällan. Innan hade jag inte en aning om vad detta var. Men Bierzo är dels ett grymt område vad gäller vin och druvan är ett roligare alternativ närhelst du funderar över chardonnay till helgens feta fisk. Ett fylligt vitt vin med smak av citrus, min favvo gula äpplen och är ofta fatlagrade så att du får in mjuk rund fet struktur. Om du inte får tag på Raúl Pérez för 265 kr från släppet har jag en annan favorit, Godeval Cepas Vellas, från Valdeorra i Galicien för 149 kr.

 

 

Vulkandruvor
Etna är inte bara poppis hos andra. Hos mig med! Kanske är det att jag haft ett pirrande intresse för naturfenomen som vulkaner och tornados sedan jag var liten och det mest fascinerande landet i mina ögon är Island. Eller är det helt enkelt att de röda vinerna från Etna på Sicilien har kryddighet, vulkanisk mineralitet och en märklig doft av krut på näsan, tanniner som tar för sig och är ändå lätt och friskt. Spännande och gott. I släppet flera vulkaniska godingar (? då jag inte smakat dem än) Carusu för bara 149 kr och Etna Rosso för 259 kr. Körsbär, hallon, kanel, ek. Februari säger ja.

 

Orange från Tjeckien 
Håll i hatten och köp ett vin från ett riktigt traditionellt vinormåde, Tjeckien. Ett orange vin där hälften av druvorna Pinot Blanc och Chardonnay har skalmassererats i 15 dagar och vinet är lätt orange. Namnet Juicy fruit låter ju onekligen smarrigt och det lovas ett karaktärsfullt vin med frisk smak och inslag av röda äpplen, torkade örter, kryddnejlika, pomerans, aprikos och citronmeliss.  349 kr

Slovakiska ovanliga druvor och Tysk naturlig Pinot
Andra intressanta viner i släppet är Little Fred #4, ett naturligt rött vin från Slovakien på druvor du aldrig hört talas om som Alibernet och Dunaj med mycket syra och röd frukt. Ett lätt klunkbart vin som du gärna dricker till lätta rätter som kyckling, vegetariskt eller kanske en fläsksida med grillad spetskål.

Ett ekologiskt och naturligt Pinot Noir från Baden i Tyskland tjoho. Tyskarna är duktiga på sin Pinot Noir där druvan istället heter Spätburgunder, så varför inte prova nu. Det tycker jag. Detta, Ziereisen Tschuppen Pinot Noir från 2015 kostar 179 kr och bjussar på friska kryddor och frukt som ingefära, lingon, kryddpeppar och blodapelsin. Körsbär och fat. De släpper även ett Pinot Noir för 299 kronor och jag vet inte skillnaden men kan tänka mig att druvorna kommer från ett bättre vingårdsläge och kanske med lägre skördeuttag så att vinet görs på de allra bästa druvorna, för de kommer från sam,¨ma år

Ett Garnacha brukar ge ett umpfigt vin med hög alkohol samtidigt som det är lätt i frukten och passar nätta vegetariska rätter eller lätta kötträtter. Hallon, jordgubb, körsbär, mynta peppar och fat nämns i beskrivningen. Odlarna skördar för hand och låter druvorna spontanjäsa i betongfat. En del av druvorna får jäsa hela vilket kan ge en spritsig karaktär. Detta, Sotomanrique, kommer från Kastillen-Leon utanför Madrid där många moderna naturvinsmakare håller hus.

 

Kraftigare naturligt vin 
Här heter druvan som dominerar Rufete, i Portugal heter den Baga. Det är en druva som ger kraftiga tanninrika viner med hög syra. Det här vinet har gjorts helt naturligt utan tillsatt jäst, filtrering eller svavel, blandad med tempranillo som man förknippar med Riojaviner. Solo 575 Uvas är gjort i Kastillen-León och låter som ett vin i min vintersmak. Mörk frukt, svarta vinbär, körsbär, plommon och kryddiga smaker av svart te, fat och laberblad. 179 kr.

Naturligt lagringsvin från Rhône 
Även Domaine Montirius är på den kraftigare skalan med 50% Grenache och 50% Syrah, gjort på biodynamiskt vis. Kryddigt, mörk frukt, björnbär, plommon, lakrits, lagerblad. Från Vacqueyras i södra Rhônedalen. Förr kallades viner härifrån för fattigmans-Chateanuf du pape. 249 kronor

Det släpps en hel del Italienare även denna gång (Vad vi gillar Italien, men jag har inget på min lista. Än).

15

Kommentera

Ninni

Vad passar att äta till Theodora?

karinericson

Hej! Ett bitigt friskt vin som fått skalmasserera en aning med övervägande Grüner Veltliner kommer fungera utmärkt med vegetariska rätter tänker jag. Inte för mycket sötma (som bakade rotfrukter) för då kommer vinet att upplevas som surt utan snarare åt kål, citron hållet och friska rätter. Går du på kött så grillad kyckling och kalla rätter som paté och terrin.

Ninni

Tack för svar!

Frida

Tack för en kul lista!

Amanda

Tack för tips!!! <3

Skriv ett svar till Ninni Avbryt

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.