2020-02-08

Work work balance

Här är en del av mitt liv sammanfattat i en bild. Mat, dans, träning och alltid fullt upp. Därav ogjorda naglar. De här fantastiska sötpotatisnudlarna fick jag av en av mina stammisar på min dansklass. Och det är väl just så. Jag är mat. Och jag är träning. Och jag älskar båda. Förr handlade det bara om en livsstil. Jag har undervisat i dancehall, streetdance, afrikansk dans, aerobic i nästan tjugo år varit Nike dans instruktör och hängt i dansstudios i Malmö och Köpenhamn och aldrig ens tänkt på att jag är en tränande person. Utan gjort något jag älskar. Men idag är jag mer medveten i det. Och för mig handlar det om balans.

Jag älskar livsnjuteri. Jag älskar att äta. Jag älskar mat. Och vin. Följaktligen.  Men framför allt nu, efter barn och något äldre är inte kroppen lika lätt att ha att göra med. Jag känner verkligen att jag påverkas av vad jag äter. Och om jag inte bryr mig mår jag inte bra. Det här har visat sig vara en kontroversiell fråga fick jag varse i veckan då några reagerade på att jag hade lagt upp en bild på allt jag åt och taggat min PT. Att prata om hälsosam mat, att tänka på vad man stoppar i sig, att träna för att kunna äta ses av en del som viktjakt och som något osunt och fult. Och det kan det absolut vara, om man har den problematiken. Den typen av inlägg kanske triggar en känslig punkt. Så pass att det uppstod ilska över begreppet hälsosam mat. Men för den som inte har det eller haft det kan det bara vara sunt förnuft. En balans. Allt handlar inte om utseende, utan att må bra. Och när man kommer över 40 tycker i alla fall jag att det gör sig påtagligt att kroppen är något som man ska leva med resten av sitt liv. Den ska bära en, den ska hålla, den ska klara av allt från trappor, till tunga matkassar, från barn som inte vill gå till en springtur runt lekplatsen. Och just därför jag mer noga med att ta hand om den idag än jag var förr. Och jag påverkas mycket mer av det jag stoppar i mig idag, än vad jag gjorde förr.

I år investerade jag i en PT, personlig tränare vilket är något av det bästa jag gjort. Det var efter en biltur med en person som jobbar med kost och hälsa och han frågade mig om mina matvanor, eftersom jag hade problem med att jag alltid dippade väldigt hårt på förmiddagen på helgerna, så pass att jag var tvungen att lägga mig och vila av utmattning. Det visade sig att min kropp inte klarar av att bryta ner viss mat på morgonen samt att jag behövde lägga till en träningsform som gav mer långsiktig förbränning. Inte för att gå ner i vikt. Utan för att få en jämn blodsockerkurva som får mig att hålla hela dagen. Och jag mår så mycket bättre. Och jag är så mycket starkare. Jag bär min femåring på en arm och håller en resväska i andra. Bara en sådan sak.

Och eftersom jag jobbar med mat, att inspirera till att äta gott, njuta av livet. Så känner jag lika stort ansvar att säga, ta hand om dig. Var medveten. Och det är helt okej att träna för att kunna äta precis vad man vill. Det behöver inte handla om att inte tillåta sig unna sig. Utan precis tvärt om. Att man vill livsnjuta. Men samtidigt vara pigg, glad och hälsosam.Att tänka på hälsa betyder inte per automatik att man är hysterisk. Det finns nog ytterligheter i båda håll. Jag balanserar två jobb. Äta och träna. Och jag kan inget annat än att rekommendera att lika mycket som du vill äta gott, att tänka på vad som gör kroppen gott.

22

Kommentera

JoJo

Så otroligt sunt resonerat kring mat vin och hälsa. Man har bara en kropp, så klart man ska vara rädd om den och ta hand om och vårda den så den håller livet ut. Träna för att kunna livsnjuta och unna sig precis vad man vill, när man vill. ?? Tack för härlig blogg.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.