2019-12-30

Mousserande till nyår – tipsen på Systembolaget

Ska du handla mousserande till nyår i sista sekund? Här är tips på flaskor som finns på Systembolaget just nu och som gör ditt tolvslag lite bubbligare.

Bubbel från Sydafrika 
Gjort på traditionella metoden, i Sydafrika kallat Méthode Cap Classique” har detta bubbel smak av gula äpplen, citrus, honung och brödiga toner från en tvåårig lagring, liksom champagne. Pongráz, Nr 7628, 119 kr

 

Franskt ungt Crémant
Ett stramt bubbel som får dig att piggna till med unga gröna äpplen, päron, honung och grapefrukt. Det här bubblet är lite spännande då det är gjort på andra druvor än de vanliga i bubbel. Här 60 % chenin blanc, resten chardonnay och cabernet franc. Intressant! Det innehåller rätt mycket socker, 12g/l men med rätt syra kan det kännas balanserat i glaset. Producenten Langlois-Chateau ägs av den välkända champagnemakaren Bollinger. Langlois, Nr 7404, 149 kr

Ekologiskt toppenbubbel från Italien
Trots det töntiga namnet Ferrari ett Italienskt bubbel gjort på den traditionella klassiska metoden av en känd makare. Ett bubbel med alla de där tonerna vi vill ha i mousserande som kex, vit choklad, bröd och mineral. Med både den friska citrusen och blommorna på plats. Flaskan har lagrats 36 månader innan försäljning vilket vittnar om bra kvalitet gjort på 100 % chardonnay det vill säga ett blanc de blanc vilket många älskar. Ferrari, Brut Organic, Nr 7721, 165 kr

 

 

Prisvärd topprankad champagne
Ett äkta champagne, torr och frisk, för en överkomlig peng är Pierre Peters. Också detta ett blanc de blanc gjort på enbart chardonnay av familjeföretaget som har topprankats 2019 i  expertpaneler. Äpple, kex, choklad och lite beska av grape. Pierre Peters, nr 7350, 379 kr. Du kan även gå på klassiska André Clouet, nr 7686, för 299 kr (finns även som magnumflaska om ni är många och det brukar vara en smula bätter kvalle)

 

Lyxchampagne
Vill du lägga extra pengar på bubbel så är tyvärr den flaska jag själv längtar efter och har hemma, gurun Charles Hiedsieck 2008, slut på Systembolaget, men det finns en utan årgångsbeteckning här. Det finns dock andra för över tusenlappen som får läpparna att vilja tungkyssas. I Hansas vinkällare hittar du Krug, Grande Cuvée sing halleluja. Med frisk smak av äpple, bröd, nötter, krusbär, mineral och choklad. Från en av de bästa vingårdslägena i Reims i Champagne. Detta är husets standardvin haha. Krug, Nr 7494, 1699 kr

 

 

Ekologiskt och biodynamiskt bättre Cava
I mitt förra inlägg – guide till mousserande – hittar du tips på mitt favoritbubbel för hundralappen. En Cava som både är ekologiskt, har låg sockerhalt och görs på traditionell metoden och får de där champagnetonerna du vill åt. Loxarel a Pel. Men det finns ju fler, som Cava Aurélia, nr 7923 från 2015 som drivs av kvinnorna i en familj tre generationer tillbaka. Ett helt biodynamiskt jordbruk.

1+1=3 U Mes U Fan Tres
Ja det är nog ett av de märkligare namnen på en flaska vin. Detta är en ekologiskt och mycket bra blanc de noir, gjort bara på blå druvor. Och trots den fula etiketten både god och prisvärd.

Skåla med mindre alkohol
För den som vill köra på mindre alkohol eller helt alkoholfritt blir utbudet bättre och bättre. Jag skulle helt gå från de alkoholfria vinerna och mousserande och köra på torr lyxig cider eller must. Som helt alkoholfria (okej 0,1 %)  Jus de Pommes Artisanal Pétillant med smak av mogna äpplen och örter. Nr 1990, 43 kr. Eller den mogna cidern Cidre Biologique, nr 1802 för 49 kr också den från Normandie med smak av mogna äpple, frikt, mandelmassa, apelsinskal. Den innehåller 4,5 % alkohol. Den svenska cidern Definitely Cider från Fruktstereo, nr 33576, för 164 kr, med 6 % alkohol är ett helt naturligt oh en lyxigare variant av äppeldrycken med gula äpplen, de naturliga stalliga tonerna citrus, krusbär och kryddor i karaktären.

15

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.