2019-12-29

Bubbel baby!

Nu är det dags att poppa bubblorna och fira av det gamla året. Min rekommendation är att börja med det bästa bubblet och avsluta med det enklare på nyår. För klockan 12, efter vin och drinkar, är ändå ditt smaksinne inte på topp. Så vilka bubblor finns egentligen. Låt mig presentera det prisvärda, det bästa, det överraskande och det roliga i glasen.

 

Champagnemetodens alla bubbel

Först ur är förstås Champagne. Den franska föregångaren som anses vara finast på marknaden. Det är bara bubbel som görs i champagne som får kallas champagne. Men inte bara det. Champagne måste produceras på ett speciellt sätt som kommit att kallas den traditionella metoden, eller klassiska metoden, och är den metod som ger det bästa och mest komplexa bubblet. Enkelt sätt kan vi säga att vinet får jäsa en andra gång på flaska. Det finns även regler för Champagne om hur länge den ska lagras innan den får säljas och vilka druvor som får användas. Nämligen pinot noir, pinot meunier som är röda druvor och så chardonnay som är en vit druva. Ofta blandas alla dessa för att göra din champagne. Står det blanc de blanc på flarran är den dock gjort på enbart den vita druvan, och står det blanc de noir är det gjort på enbart blå druvor – fast champagnen är förstås fortfarande klar som den ska vara då det färgade skalet avlägsnas innan pressningen.

 

 

Andra klassiker i glasen

Det finns dock andra bubbel än champagne som också görs enligt den traditionella metoden och det är Cava i Spanien (Cava de Paraje är den högsta klassen), Crémant i Frankrike (Det vill säga från alla de andra byar som gör bubbel men som inte ligger i Champagne) och Franciacorta i Lombardet i Italien som är ett himla bra och prisvärt bubbel så om du ser en sådan flaska – hugg den och prova. Andra områden utöver den klassiska Champagnen vars bubbel älskas är de från Tasmanien i Australien, Napa, Sonoma och Mendocino i USA och tyskt Deutscher Sekt från Rheingau. Så det finns en mängd bra bubbel som inte har just etiketten Champagne. Kanske är det kul att faktiskt prova något annat. Till exempel engelskt bubbel!

 

 

Skåla för England

Ja du hörde rätt, England är en riktigt bubblare som seglat upp på toppen av listorna, överraskat vinvärlden och anses nu vara det fjärde bästa landet på den ljuva drycken. Och de spås bli ännu bättre på grund av ett bra klimat, samma jordmån som i Champagne på en del ställen och kunskap. Faktum är att engelsmännen historiskt sätt är en stor del i att vi har bra vin runt om i världen, eftersom de tidigt lärde sig njuta av druvor från Bordeaux och krävde bra vin på sina handelsresor under kolonialismens år. Och tog helt enkelt med sig rankor och såg till att det började odlas på andra platser så att de själva skulle vara försedda med alkoholhaltig måltidsdryck under sina seglarstopp. Jag har länge varit sugen på att testa engelskt bubbel, ibland dyker de upp på Systembolaget och senast i decembersläppet. Själv har jag just fått en från London. Så spänd på den.

Brittiskt bubbel är ganska pricy. Här hittar du de mousserande från England som finns på vårt kära bolag.

 

Billigt bubbel

Jag gillar inte ordet billigt. Jag gillar mer prisvärt. För billigt är bara billigt jämfört med vad man får. Och självklart finns det gott om kasst bubbel. Jag är själv inte förtjust i bubbel som görs på metoder som transfermetoden eller tankmetoden som enklare viner görs på. Som till exempel Prosecco. Med tanke på att det finns prisvärd cava som gjorts på den traditionella metoden och därmed är mer komplexa, vuxna och intressanta i sin smak skulle jag välja det alla dagar eller nyårsdagar i veckan. Att komma ur proseccoperioden är ungefär som att komma ur latteperioden. Det finns något bättre utanför.

 

Naturligtvis naturligt bubbel

Jag har ett hjärta som bankar för naturliga viner. Men obs obs bara om de har hög kvalitet. Jag omfamnar inte vilket naturvin som helst bara för att det är naturligt. Men det finns absolut naturligt bubbel. Både de som går under det bråkiga, nynaturliga stökiga pet nat  bubblet eller petillant naturell som det också heter, som gjorts på något som kallas méthode ancestrale, till de stora fina champagnehusen. Pet nat är friska viner med hög syra, grumligt, ofiltrerat och en riktig pick me up. Busigt. Faktum är att det är föregångaren till Frankrikes champagne och det första mousserande vinet. Och finns från alla delar av världen med en punkig okontrollerbar naturvinsscen i vingården. Men bubblet saknar det lyxiga, brödiga som finns i mer komplexa viner och som man kan vilja ha vid en nyårsskål. Och ett pet nat är alltid helt oförutsägbart. Jag älskar det. Men skulle öppna det en sommardag hemma med en back up plan. Det finns dock naturligt bubbel på systembolaget som jag varmt kan rekommendera till nyår.

Det roligaste halvnaturliga bubblet jag druckit i år heter Bibo Runge. Så himla gott mousserande gjort på min favoritdruva bland de vita, Riesling, och från vindistriktet Rheingau.

 

 

Bubbeltips!
Loxarel del pel – en cava för ynka 109 kronor som ger dig ett vuxet bubbel till maten och till skålen.Det här bubblet har fått betäckningen Clàssic Penedès vilket är en utbrytargrupp i den klassiska cavaregionen Penedés. Med den betäckningen är det krav på att druvorna är ekologiskt odlade och lagringskraven är högre än andra cavor från regionen. Bubblet Privat är ett annat cava i samma prisklass som är mycket bra.

Annars är min go to Crémant. Fransmännen kan sin grej onekligen. Till exempel en Crémant de Loire eller Crémant de Bourgogne. Det finns allt från 99 kronor till 399 kronor och jag skulle i alla fall gå upp till över 120 kronor för att få något mumsigt.

 

 

Bubbel från någon helt annanstans

Så är det då bara ovan kändisar som gör bubbel. Nej då. Det görs över hela världen. Du kan köpa mousserande Sauvignon blanc från Nya Zeeland om du vill sticka ut. Svenskarna Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris som gör ett billigare bubbel.

Sydafrika levererar mousserande med bra kvalle. På klassiska bubbeldruvorna chardonnay och pinot noir. Här heter bubblet gjort på traditionella metoden Cap Classique.

Australien gör mest enkelt bubbel på transfermetoden, men hittar du bubbel från Tasmanien köp köp. Härifrån kommer Aussies bästa skålvin.

Svenskt bubbel har börjat göras både på vindruvor, björksav och äpplen. Om du tvunget ska ge dig på ett svenskt bubbel (för att det är kul till kalixlöjromen då) så finns Pegasus från skånska Flyinge vingård att rekommendera gjort på vindruvor. Vill du vara allmänt unik så finns bubblet SAV gjort på björksav

22

Kommentera

midis

SÅ BRA!!!! Älskar detta.

karinericson

Wiho. Tack! Mer bubbel åt folket.

Eleonor

Kul, tack för bra tips!

Anna Gbg

Ljuvligt inlägg! Skål och gott nytt år – keep up the good work här på bloggen!

karinericson

Vad kul att ni gillar! Och gott nytt 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.