2019-12-15

Matcha julen med vin

Julen är ölens, de söta vinerna och snapsens högtid och jag ska ärligt säga att jag är en öldrickare när det kommer till julmaten. Men självklart kan du dricka och matcha vin till julmaten. Dock inte vilket som helst. Det är nämligen alltid så med vin att smaken på maten förändras beroende på vad du dricker. Och smaken på vinet förändras beroende på vad du äter. Så du måste tänka (eller härma och göra som jag säger hehe). Det handlar om kemi.

Julbordet brukar bestå av en mängd rätter precis som alla bufféer och det går inte att hitta ett vin som prickar allt. Utan man får gå på vin som är snällt och inte bråkar med några rätter på bordet. Utan att för den skull bli tråkigt.

 

 

Rött vin till julmaten

På den röda sidan så är det fruktiga, lätta röda viner som fungerar bäst på en buffé där mycket ska matchas. Ett vin som inte tar över men som inte heller blir platt. Till exempel en fruktig Pinot Noir som ändå har en bra syra, ett Beajoulais som är ett lätt rött vin från Frankrike med mycket frukt. Det finns många olika sorters Beajoulais och du vill gå på de lite lättare fruktiga vilka man exempelvis brukar säga kommer från byn Fleurie. Det hörs nästan på namnet. Floralt! Nedan från Georges Dubeuf är en enkel klassiker på Systembolaget för ynka 99 kr.

 

 

Vitt vin till julmaten

När det kommer till vita sidan behöver du tänka lite tvärtom. Här vill du ha mer kraft och smak i vinet så att det klarar av alla de feta rätterna på bordet som revbenspjäll, skinka och rökt lax. På julbordet finns mycket sötma både i sill, hovmästarsås och skinka så du behöver ha ett vin som även har sötma i sig för att det ska fungera bra. Därför är de stående rekommendationerna till julbordet ett torrt Riesling. Det har hög syra som exempelvis matchar både fett och syrlig sill bra samtidigt som det har en högre sockerhalt.

 

 

Kloster Eberbach. Ett torrt Riesling från området Rheingau och häftigt med det här är att klostret Eberbach grundades på1100-talet och gör fortfarande vin. För javisst, i många länder är det munkarna och kyrkorna som fört vintraditionen och vinodlingen vidare i generationer. Päron hongong persika mineral och lime – give it to me baby. 109 kronor, Nr 5810.

Enligt Maya Samuelsson (läs om henne längre ner) så vill du komma upp i minst 15 g socker/liter (nej du ska inte vara rädd för socker i vin, ibland är det precis det som behövs). Du kommer fortfarande inte uppleva vinet som sött då ett Riesling har mycket hög syra och det är ett torrt vin.

Även Gewurstraminer med all sin härliga frukt kan fungera och ett fatlagrat Chardonnay med mycket frukt. Varför just fatlagrat? Jo för att det ger vinet en smörig brödig karaktär, en fet struktur och gör helt enkelt vinet lite tyngre vilket klarar julbuffén bra. Medan ett lätt vitt vin bara skulle kännas vattnigt i matchningen. Till exempel chardonnay från nya världen som Nya Zeeland och Sydafrika. Se dock upp för den höga alkoholen!

 

Pyramid Valley Vineyards, Nya Zeeland, Marlborough
Fruktig smak, gul frukt, persika, nötter och inslag av fat och smör. Det tycker jag låter som en vinnande kombo. 279 kronor (det är alltså ca 55 kronor glaset = skitbra)

Så ett lätt rött vin och ett bastant vitt vin!

Tips på tips!

Titta gärna på Maya Samuelssons i TV4. Hon är en av Sveriges duktigaste sommelierer och ger varje vecka vintips i God morgon TV – dessutom är hon en av våra lärare på Vinkällan där jag läser till sommelier och hennes familj med rektor Dick var den som startade skolan. Sveriges mest briljanta och familjära sommelierskola på samma gång gissar jag. I förra veckan gav hon tips på vin (och sött, julmust, öl och cider) till julmaten. Hon säger bland annat ”det söta är farorna på bordet”. Det är dom vi måste tänka på i vår matchning. Himla härlig och pedagogisk.

10

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.