2019-11-22

Häng inte novemberläpp. Idag är det vinsläpp.

Jag har mått så himla dåligt senaste veckan. Så låg och grå och trött. Novembertrött. Men så kom släppfredag på Systemet och livet kändes ljusare. Jag har blivit knäpp. Helt klart. Så sant som det är sagt. Jag tycker detta är så himla roligt. Så roligt att jag har köpstopp på kläder,  tycker att en klänning på Ganni för 2000 är rena idiotin fast jag kan ha den i åratal och använda den om och om igen. Men jag köper lätt en flaska för 500 kronor och då köper jag ju inte bara en. Samt att den dricks upp. I alla fall. Till släppet!

 

 

Nyårschampagne
Är det nu du ska klicka hem nyårschampagnen? Om du inte stod i kön till Hansa och vill ha bubbel från gurun Charles Heidsieck kan det redan vara kört. Den rök i ett naffs. Han är så känd så folk som kom fram i kön sa ”Charles tack”. Jag tror att nästan alla som stod i dagens kö hade en sådan i sin korg. Helt klart drickbar redan nu då flaskan från dagens släpp är från 2008! Jag har aldrig provat. Vad jag vet. Har ju tyvärr en tendens att glömma allt jag druckit genom tiderna på alla restauranger jag besökt så det är fullt möjligt. Charles Heidsieck 769 kr (nr 90246)

Annars kör på ett biodynamiskt prisvärt bubbel från Touraine i Loire! för 149 kronor. Vouvray Brut Vigneau Chevreau. Så prisvärt! (nr 95850)

 

 

 

Ornellaia Jaja!
Det här är sånt viktigt tjaffs man lär sig när man studerar till sommelier. Kultviner. Så när Systemet släpper ett vin med ordet Ornellaia växer öronsnibbarna 3 cm på alla som kan sin vinhistoria. Speciellt den i Italien och hur ordet supertoscanare sattes på tapeten på 60-talet. Det finns Ornellaior för sex tusen kronor på Systembolaget. De för 1500 kr gick direkt och folk kastade sig över dem och tog hela lådor. Galet. Men den som spar den har både pengar och vin. Denna unga lillebror, det vill säga vinmakarens andravin, som säkert ska ligga ett tag, släpps för 459 kronor. Den kommer från Bolgheri på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Nr 92392

 

 

Turkisk Bordeauxblend
Det här är ju spännande. Systemet tar in två turkiska viner detta släpp. Varav denna ska vara kryddig, med inslag av fat, sötlakrits, rosmarin och nougat. Vingården är döpt efter Mustafas dotter Chamlija som har gjort den söta etiketten. 169 kr (nr 92598)

 

 

Söt Italienare
Jag är all i på söta viner just nu och vill prova en söt Italienare. Denna La Perlara är en Recioto di Soave från Venetien. Fruktig, nyanserad, söt smak med inslag av fat, aprikosmarmelad, apelsinskal, sultanrussin, nougat, gula äpplen, vanilj och saffran. Går att läsa om den. Det hör ju vem som helt att man måste ha till säsongens lussekatter och grönmögelbredda pepparkakor. 199 kr (Nr 92198)

 

 

Barbera
Det är inte ett namn på en skäggskärare. Det är namn på en fruktig druva från Piemionte. Och detta ska vara ett fynd för sina 159 kronor och urgulliga etikett.
Barbera d’Alba Ferrione Conterno Diego, nr 92387

 

 

Ja men våt ylle låter gott
När jag studerar vin på Vinkällan  har jag stött på en del begrepp som jag inte riktigt kommer överens med. Exempelvis när ett vin doftar vått lovikavante. Jag har ägt lovikavantar. Jag har haft på mig blöta lovikavantar. Men jag har aldrig varit sugen på att smaka dom. Så jag måste förstås ha det här vinet som beskrivs som en blandning av gula päron, aprikos och vått ylle. Vourvray Le Peur Morier från Loriedalen är ekologiskt (troligen naturligt)och på druvan Chenin Blanc. 229 kr (92181)

 

 

Barolos!
Jisses vad vi älskar Barolo nu. Är det Petter-effekten? Rapparen som lovordar druvan Nebbiolo i varje poddavsnitt och tycks vara marinerad i en risotto. Jag fortsätter min upptäckt bland de tanninhäftiga vinerna och bunkrar upp hemma, men vågar aldrig öppna. De är så sinnessjukt kaxiga. Och jag kanske måste odla hår på bröstet för att uppskatta detta. Men jag är påväg. Ryckte ett hår från bröstvårtan häromdagen.
Conterno Diego Barolo Ginestra 2015, 389 kr (nr 92385)

Grüner från Wachau
Jag har just haft min andra lektion på Vinkällan om Österrike. Och lärt mig Wachau är ett av de mesta ansedda vinområdena och här har man minsann en egen klassificering mest för att jävlas med alla vinstudenter som redan sliter sitt hår efter att ha försökt memorera alla regler kring mustvikt. ”Federspiel” betyder att viner är mittemellan. Typ. Druvan här är Grüner Veltliner. Jag brukar inte gilla den men jag försöker förstå vad det är alla blir så galna för. Massa frukt, honungsmelon och kiwi för pengarna. 189 kr (Nr 95521)

Beajoulais – jag har skrivit det kanske 55 gånger och kan fortfarande inte stava till det. Men en bra Gamay, som druvan i Beaujoulais (skoja) heter är himla god. Det finns också många blaskiga skitsaker. Men detta är ett tips Beaujolais Côte de Brouilly L’Herond Domaine Chasselay

 

Cab Franc från Chinon
Ska vara så där dra mig baklänges bra. Det säger priset med. 439 kronor. Chinon Clos de la Dioterie. Nr 95765

13

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.