2019-11-21

Idag firar vi Beaujolais Nouveau

Den tredje torsdagen i november infaller den. Beaujolais Nouveau. Dagen då vi får dricka de första dropparna ur årets skörd. Det är fest i vinlandet Frankrike med fyrverkerier och fylla.

Juiciga fruktiga unga viner har historiskt sörplats i mängder denna dag utmed gatorna i regionen Beaujolais som ligger längst ner i franska Bourgogne där traditionen har sitt ursprung, och har spridits till hela världen. På Systembolaget lanseras idag(!) ett Beaujolais Nouveau vin. Det tycker jag låter himla snålt. Även om den ska hålla mycket bra kvalitet.

 

 

 

Men bor du i Malmö kan du traska ner och fira på Le Gourmet – den franska lilla restaurangen och baren på Friisgatan och i Stockholm korkar flera vinbarer upp årets nyponrosor till vin.

Så vad är egentligen ett Beaujolais Nouveau. Det är ett vin gjort på druvan Gamay (liksom alla viner från Beaujolais) och gjort med en metod som heter maceration carbonic (eller kolsyrejäsning på svenska vilket inte låter lika romantiskt). Det betyder att man tar hela druvklasar och låter dom jäsa utan tillgång till syre och under ett tryck av kolsyra. Klasarna i botten spricker, de bi      ldar koldioxid som gör att de andra druvorna börjar jäsa inifrån. Hur är det inte många som vet men det sker i alla fall. Och det ger ett mjukt, lätt lite spritsigt fruktigt vin! Tänk att drickas på studs.

Får du inte nog av Beaujolais Neveau, kolla in detta naturliga från Remi Dufaitre

 

 

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.