2019-11-12

26 viner på en vecka – här är fyra

Det finns veckor, och så finns det veckor då man dricker 26 viner på sju dagar. I alla fall om man är sommelierstudent. Jag kan säga att jag från idag och några dagar fram (i alla fall tre) går på detox eftersom min kropp känns fullkomligt marinerad och kinderna börjar liksom svullna likt en hamster. Men jag vill poängtera att jag även använder spottkopp. Kanske inte helt frivilligt, men ändå. Jag tänkte lägga upp alla viner i ett och samma inlägg för att ni skulle se massiviteten i det hela. Men insåg att det skulle bli övermäktigt. För er. För mig ska detta vara ett normalintag (luktintag för att förtydliga) enligt min föreläsare.

Häng  när jag droppar vinerna – Först ut är Tyskland och Österrike och ett gäng viner vi provade (och spottade) under en lektion på Vinkällan. 

Innedruvan Grüner Veltliner
Den har bara slungats fram i täten över druvor som man ska dricka just nu. Grüner Veltliner är en grön druva och detta vin Smaragd har höga betyg på Vivino, doftar av litchi, persika, honung och äpple och smakar friskt med en nätt sötma i efterdyningarna. Något många älskar. Och jag har fortfarande svårt för att gilla. Men kör på!

Mina provanteckningar: Färg: citron. Doft: Ananas, honung, tropisk frukt, jäst, mandel, mineral, spritsig på tungan, Smak: torrt, m+ syra, m+ fyllighet, m+ eftersmak. Lakrits, äpple, tropiskt, gul frukt, grape, beska i eftersmaken. 

Ett sjukt vin!
Vin har historier. Du dricker så mycket mer än den jästa druvsaften som rinner ner för sturpen. Vinet Juliusspital grundades 1576 som ett välgörenhetssjukhus i Franken i Tyskland. Idag är det vineri, sjukhus och äldreboende i ett. (Bara jag som ser framför mig hur de äldre trampar vin som aktivitet på fredagsfikat?). Druvan heter Silvaner.  Detta är en trocken – det vill säga torrt vin – och är lätt, fruktigt av päron och fullt med mineraler. För den som gillar fräscha vita viner kan det vara kul att prova något annat än chardonnay kanske. Jodå du vågar.

Mina provanteckningar: Gröngul färg, Doft: Citrus, frukt, äpple, malolaktisk jäsning vanilj, päron, citronzest, mineral, gummi, restsötma, Smak: m+ syra, m fyllig, m+ smakintensitet, yoghurt, medellång eftersmak. 

 

Rött och gött från Österrike
Ett land du ska ha koll på när det kommer till vin är Österrike. Det är svårt att bli besviken för du får helt enkelt mycket kvalitet för en bra peng. Anledningen – Österrike har några av världens strängaste vinlagar efter en vinskandal på 80-talet och därefter har man satsat på kvalitet istället för bulk. Denna blå druva Blaufränkisch ger röda viner fyllda av mörka röd frukt som körsbär och björnbär, har bra syra och tanniner som ger vinet struktur, en viss stramhet och elegans. För den som gillar Pinot (som jag) så är detta ett vin du vill testa! Samma druva heter Kekfrankos om den kommer från Ungern och det finns två naturliga sådana på Systembolaget som är lördagsgodis till hösten.

Mina provanteckningar: Djup färg, Doft: mineral, blöt sten, mörk frukt, kärnfrukt, mandel, söt frukt, ek, Smak m+ strävhet, m+ syra, m+ smakintensitet. Mörk frukt, björnbär, körsbär, plommon, hög alkohol. 

Tysklands röda stjärna
Du tror att du inte gillar tyska viner tills du fattar att åren gått sedan du var 16 och låg och kräkte i föräldrarnas rabatt på grund av Blue Nun. Och att det finns ett vinliv därefter. Tyskland odlar 65 % vita druvor så det är inte konstigt att du tänker på vitt vin när vi sägar da da da vas is loss vas is das. Även söta viner har en historia här. Och fantastisk Riesling. Men nu ska vi snacka om Tysklands röda babe Spätburgunder.  Eller som druvan heter i Frankrike, Pinot Noir. Detta kommer från Ahr, i norra delen av Tysklands vinområde och görs av Julia Bertram.  Hon har kallats Tysklands vinprincessa och trollar fram ett vin från odlingarna på sluttningarna som ger mogna hallon och jordgubbar så typiska för pinot noir, strama tanniner och mineraler. Ett vin som påverkas så lite som möjligt, får jäsa naturligt och utan filtrering. Faktum är att det hade en ovanlig smak för att vara ett Pinor Noir fullt av gummi och petroliumtoner för mig. Varpå jag fick veta att vingården ligger på vulkanisk mark. HA så häftigt. Exakt samma dofter har jag upptäckt i viner från Etna.

Mina provanteckningar: Rödbrun färg, uttalad doft, kärnfurkt, petrol, gummi, jordgubb, tuggumi, grönt, stjälk, vanilj. Smak m- fyllighet, m+ strävhet, m+ smakintenistet, m syra. Körsbär, gummi jordgubb. 

 

 

 

12

Kommentera

Caroline

Hej Karin! Vad fint med dina vintips, uppskattar det verkligen, har lärt mig massa av att läsa din blogg! En random fråga som du kanske har svar på: var kan en plocka ramslök i Malmö? Tack på förhand <3

Karin

Hej! Jag har helt Missat din kommentar i allt jobbande. Men du kan
Plocka massvis i Alnarpsparken!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.