2019-10-20

Min runda genom matnatten

Förra veckan var det matnatt. En kväll då du kan gå en utstakad runda på en karta och testa munsbitar från olika restauranger i din stad. Ett perfekt sätt att upptäcka nytt och det var många ute och vandrade i ösregnet. Helga kompisgäng traskade på i regnkappor och under paraplyer.

Det fanns flera rundor att välja mellan och jag tog en som innehöll så få ställen som möjligt som jag besökt, där flera klingade franskt. Jag hade inga förväntningar och blev både överraskad och besviken.

Först besökte vi vrålhungriga Folk mat och möten som bjöd på en kålconsummé med bakat fläsk. En absolut ljuv anrättning men så nätt att vi skulle nog borde börjat med pizzan.  Sagt och gjort.

 

 

Opooppa langade upp pizzaslices till en helt fullsmockad lokal på löpande band. Och de var en av få som gjorde något som var kul, som stack ut och som fick en att minnas stället. Pizza med pumpapuré, rökt mozarella och spiskummin. Samt ett kallt naturvin till. Magen lugnade sig något.

 

 

Därefter gick turen till Scandwish på Mitt Möllan som jag vanligtvis lovordar för deras släng-dig-i-väggen mackor som är så höga på höjden att du undrar hur allt gott kan balansera. De brukar visa upp en kaskad av smaker och färger som gör en lycklig. Så påhittigt och så träffsäkert. Men denna gång föll de platt och visade inte sig från sin suveräna sida, så vi drog till Moriskan Bistro för att få motsatsen. En riktigt god liten anrättning som jag kommer minnas. En liten klick hummus med rostad blomkål så mild och fin. Mums! Såg att den finns som stående på deras snackmeny. Tips tips.

 

 

Den kultförklarade Malmörestaurangen La Couronne skapade tårar när de stängde igen. Men så återuppstod de. Och mina förväntningar var därefter. Möttes av en cool lokal med lång bar, fransk konst och en unken lukt samt märklig atomsfär. Det kändes som byggmatsal möter fransk bistro när kyparen tilltalade mig på sin bredaste skånska och slängde fram ett husets ljumna Syrah utan att jag fick en glimt av flaskan. Nja inget ställe jag blev sugen på att mysa till det en fredag på, tyvärr. Skulle gärna se ett uppsving för det franska köket med löksoppor, sniglar och bra bea.

 

 

Vilken tur då att vi gick vidare. Bästa nya upptäckt var Le Gourumet, en fransk delikatessbutik på Friisgatan där jag klämde mitt första riktigt goda vin för kvällen, en Cremant de Alsace tillsammans med en bit anka, ost och pralin. Det var inte den mysigaste restaurangne, men jag blev såld på detta ställe för alla burkar, delikatesser och fina förpackningar!  Ska bestämt tillbaka och botanisera.

 

 

Plockepinn har flyttat från Möllan till Lilla Torg och tagit med sina lampkronor och svarta väggar. Jag gillade dem när de langade fram tappas i mängder i den rymliga lokalen tidigare och är skeptisk till det nya likt en gammal tant. Det är bara så mycket tråkigare atmosfär. Men jag kan inte förringa att rödbetstartaren var god med kapris, syrad fänkål och pepparrotskräm. Enkelt med gott.

 

 

Men största överraskning var när vi till slut dök in på Quality hotell The Mill. Jag var på vippen att dra hem istället, för jag hade noll förväntningar på en hotellbar jag aldrig hört talas om med namnet Bistro X. Döm om min förvåning när jag både möttes av bra bar och bra käk. En genomgod chili på högrev, perfekta smaker och en barlista som får mig att vilja gå tillbaka. Testade signaturdrinken alkoholfri som de fick till med bitande eftersmak av chili. Så hänger ni i trakterna runt gamla konserthuset är det definitivt värt ett slink in för en cocktail.

 

11

Kommentera

Cecilia

Gillar din blogg så himla mycket! (Förutom att jag får stort Malmö-längt.)

Åh tack! Vad kul. Du går komma tillbaka 🙂

Cecilia

Jobbar på det!

W

Nämen, bor ju vid The Mill/Bistro X. Låter ju som man måste ge det en chans då, kul!

karinericson

Gör det! En eftermiddagscockail kanske.

Jessika

En liten fråga, jag köpte en flaska alpamanta breva som fortfarande (!) står i kylen. Funkar den att stå tills i vår eller bör den drickas nu typ? Kan du rekommendera något lite snacksigt som skulle kunna passa ihop med den?

Vad kul med vinfråga och att du köpt Alpamanta. Deras rosé var grym. Är det den du köpt eller den vita Souvignon blanc eller röda Malbec? Jag har köpt en för att dricka till våren så jag tror att det funkar utmärkt. Rosén kan klunkas som den är alla gånger men den är också härligt kraftig och går att matcha till mat om man vill. Både kött som kallskuret, chips eller ost. Jag har inte provat den vita men den ska vara rätt fruktig med persika, annans och passion så den låter också klunkbar. Kanske till en burrata med persika och nötter.

Jessika

Det är rosén som står i kylen ? men va bra att den kan stå lite och vänta! Man vill ju göra det rättvisa ju! ??

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.