2019-10-18

Helgens vintips från vinsläppet 18 oktober

Jaha då var det dags igen. Att hålla i plånboken, knipa ihop ögonen och öva på att hantera sin FOMO. Det är inte Ganni som släppt en leopardpyamas. Det är Systemet som släpper ett gäng flaskor i sitt begränsade parti. Helt enkelt deras present till dig så att du kan köpa roligare, bättre vin, istället för att bara köpa från deras kvantitetslager. Så här kommer helgens vintips! Klockan 10.00 står du redo va?

 

 

Nytt husvin på bordet
Jag har alltid ett husvin. Du vet en sån flaska som inte är för dyr, men ändå så god att du kan dricka den om och om igen och den funkar alltid. Nu har jag haft det naturliga Sopron ett tag. Ett grymt vintips för 109 ynka kronor på druvan Kékfrankos och Syrah vilket betyder – bombastiskt men snyggt smarr! Men jag tröttnar också på smaker. Så därför är detta mitt nya span: Ett naturligt vin från Sopron i Ungern men bara på druvan Kékfrankos. Ja ni hör ju. Måste testa.
Kékfrankos, Peter Wetzer, Nr 92033, 189 kr

 

 

Strekov ta mig!
I fronten för naturvinstrenden i Slovakien går Zsolt Süto och detta är hans gåva till dig. Som den tönt jag är går jag totalt igång på namnet, lägger mig ner, slänger av mig min konstnärliga basker och säger ”Strekov ta mig” direkt. Vem vill inte dricka ett vin med det mystiska ryskspinon-namnet och koden Fred#3  liksom? Detta kan bara vara bärigt frissigt pepprigt och kul. Utan att smickra någon. På druvor du aldrig hört talas om som heter alibernet och dunaj.
Strekov 1075, Fred #3, Nr 92130, 189 kr

 

Vulkanvin är heta!
Jag har en grej för viner gjorda på druvor från vulkanen Etna på Sicilien. De har klättrat upp på topplista över viner jag tycker är roliga, intressanta och goda på samma gång. Ljusa röda viner men kraftfulla i smaken med mycket tannin. Krutiga, mineraliga och malliga. Och tydligen är producenten Benanti kungen av berget. Hade jag haft råd hade jag gått direkt och shoppat. Men det finns fler lavaviner att välja på.
Serra de la Contessa, Nr 92643, 429 kr

 


Byt en t-shirt mot Naturligt Pinot
Jag har tipsat om denna producent förut. Och vet ni vad. Någon hörde mig, kom hem med en flarra och nu kan jag säga att OMG vilken Syrah. Radio Côteau från Sanoma Valley är din vän genom eld och vatten. Och nu släpper de en Pinot Noir från 2015 som kostar en slant, men du kan alltid avvara en ganni-tisha för att få hålla i denna flaska. In på Labels we love med den och njut.
Radio-Coteau La Neblina Sonoma Coast Pinot Noir 2015, Nr 95395, 499 kr

 

Slottsvin för vinglin
Jag har lärt mig (eller okej jag ska lära mig) en herrans massa namn på Grand Cru och Premier Cru gårdar i Bordeaux. Det är den högsta klassen. Dessa gårdar släpper ofta ett andravin. Ett vin som är liiiite mer överkomligt i pris än sin big sista the real deal. Walla. Systembolaget får in ett andravin från Bordeauxslottet Grand Puy Ducasse som ska vara rejält bra. Speciellt om det får sova på en törnrosabädd i sisådär tio år innan du kysser det till liv. Jag MÅSTE åtminstone ha ETT slottsvin från Bordeaux hemma. Det är jag ändå värd! Det finns endast 12 flaskor på Systemet på Hansa. Ska vi battla om dem?
Prelucde a Grand Puy Ducasse, 95982, 297 kr

 

Födelsedagspresent!
Jag fick ett Pinot Noir från Hirsch Vineyard när jag fyllde år. Från 2013. Redo att sköljas ner någon gång mellan 2019 och 2029 enligt lappen jag fick till. Med tanke på att hela internet pratar om detta vin tycker jag, om du inte som jag har spenderat alla dina pengar på förra vinsläppet, att du ska ta dig direkt ner och haffa denna flaska. Förvara den ömt. Pinot Noir är ändå din bästa vän.
Hirsch Reserve Pinot Noir, Nr 95754, 699 kr

 

Det är alltid bra med en vit dag i veckan
En torr Tokaj är väl alltid spännande att testa. Det är inte ofta man dricker det men jag säger jag till gula äpplen, brynt smör, citrus och bivax. Och vad för druva är det som ingår i en Tokaj. Jo Furmint. Serru Tokaj är inte en druva, det är en vinstil. Mycket att hålla reda på. Kul!
Megyer, Tokaj, Nr 90461, 159 kr

 

 

Chablis på magnum – nu blir det tinderhelg
Fattar du. En hel magnum till dig som gillar Chablis. Stor nog att dela. Av the chablis-makare-himself. Som så många andra kommer nästa generation in och sparkar ut det gamla och tar in det nya. Sonen Bocard har gjort vingården till Bourgognes största biodynamiska odling. Pappan Jean-Marc är en legendar inom Chablis och sägs vara den som fått svensken att uppskatta den friska drycken. Kanske för att hans viner dominerat på Systemet i många år. Och vi har ju ingen annan stans
Brocard Chablis Premier Cru Beauroy 2007,  Nr 91201, 549 kr

 

12

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.