2019-10-14

Limitied edition stämning på Systemet

Nu har jag varit på mitt första vinsläpp live. Jag pratar om när Systembolaget släpper viner i sina begränsade upplagor. Och ja det är hype runt släppen. En del flaskor ryker innan du ens hinner blinka och internet bubblar veckan innan släppen av topplistor, betyg från vinskribenter och folk som fått äran att gå på förprovningarna som bara sker i Stockholm.  Lite som när Mini Rodini släpper sina nya tryck och limiterade editioner. Jag har bara bytt kö från Skomakaregatan i Malmö till vinkällaren på Hansa.

Det var så himla roligt. Vilken stämning! På Hansa stod ett stort en klunga utanför den del av butiken där det limiterade sortimentet står. De 38 personer som kom först hade fått en kölapp och därmed chansen att komma fram och göra sitt inköp innan oss andra, men för dessa gällde 1 flaska per person. Sedan släpptes alla in med orden ”ta det lugnt, var snälla mot varandra”. Euforin som uppstod. Var är Bourgognen, var är alla de naturliga vinerna, Spinettan på Magnumgflaska….

 

”Hej Karin, vad har du i korgen!” Ropade någon. ”Godmorgon!. Det fanns gott om bekanta på plats och det var lite partystämning klockan 10.00 en fredag. Breda leenden definitivt. Alla var ju där av gemensamt intresse. Och ett roligt intresse!

Men sunt?

Samma morgon som dagen släpp gick jag upp och började läsa av nätet. Vilka flaskor var intressanta köp? Jag skrev en lista över flaskor jag var intresserad av och däribland en vit Rioja som jag förstått var hett eftertraktat förra gången det släpptes. Det vill jag ju prova! När klockan närmade sig tio satt jag lugnt hemma vid datorn och tänkte ta mig till Limhamns systembolag lite senare, men började bli orolig. Jag kanske inte skulle få tag i den där flaskan. Plötsligt, från halvintresse fick jag plötsligt för mig att den där vita Riojan var det viktigaste i mitt liv. I alla fall den där dagen. Jag slängde på mig kläder och fick väl på någon form av smink, kastade mig ner i bilen och smsade samtidigt med en vän om att beställa flaskan via nätet. Samtidigt som jag själv lagt flaskan i min varukorg och uppdaterade nätbutiken varje minut. Klockan 10 skulle den släppas. För att gardera mig gasade jag på mot Hansa.

När klockan slog tio var jag exakt vid ljuskorsningen vid Savoy och tog ingen chans, svängde in på en lastplats och uppdaterade Systembolagets webb igen, kom igenom och walla. Flasken var min. Yey.

Men hade jag kommit så här långt kunde jag ju lika gärna ta mig till släppet på Systembolaget också. Jag var ändå lite spänd på vad jag skulle möta. Väl där möttes jag av den nämnda eurforin och drogs iväg i något som var omöjligt att stoppa. Köpdjävulen. Mina åtta flaskor på listan var snabbt uppe i 18 när jag fick veta allt om de olika flaskorna av den kunniga personalen och blev så lyrisk att jag tappade sans och vett. Sa du att de var skördade på en enda kulle? Australiens bästa rieslingproducent? Orange vin som skalmassererats? Är bourgongen ett riktigt kap säger du och brukar säljas för mångdubbla priset? Taget.

Sedan mötte jag någon vän som entusiastiskt drog mig in i gångarna och fyllde på min vagn ytterligare med naturlig Pinot Noir och Syrah från Sydafrika (från gårdar med obs obs bra arbetsförhållanden vilket är ett problem i Sydafrika) som jag bara var tvungen att ha. Hans tjej visste inte att han var där, även på detta släppet. Han får inte köpa mer vin.

Men nebbiolon i hans korg var inte ensam. Det går ju inte att låta bli.

Släppen är definitivt något som gör vinet allt mer eftertraktat. Och vinköpen allt roligare. ”Har ni många av den här skalmassererade Pinot Grigion Grawü från Italien. Inte? Nä men då måste jag ha den med, man kan aldrig veta när man får chansen nästa gång. (För övrigt har jag redan provat den och den var riktigt rolig. Fantastisk röd färg som jag inte upplevt tidigare, mycket jordgubbsylt och stramhet. Inte i närheten av en vanlig Pinot Grigio utan något helt annat).

 

 

Smart systembolaget, som likt en ulv i fårakläder påstår sig inte vilja få oss att konsumera. Fast de har anammat världens mest självklara sätt att skapa ha-begär och okontrollerbar shopping.

Ja, jag har också köpt adidas-mini-rodini-kaktusar och gått bananan över svanar i tryck. Som sonen sen aldrig använt.

Lika galna som folk är i mini-rodini-grupperna (har ni sett konversationerna?) Lika galna var människorna på Systembolaget. ”Nu kommer fler Spinetta” ropade personal i gröna kläder och kom med en rullvagn full av ouppackade lådor, och alla sprang fram för att få tag på en flaska av den åtråvärda Nebbiolo Langhen som säkerligen Petter Alexis och Alf Tumble skvallrat om i sin blogg ”Dela en flaska”.  I skrivande stund finns det 1 kvar på systembolaget i Limhamn. 22 på Hansa.

 

 

Men det var en himla trevlig stämning. Det enda jag saknade var tjejerna. Av säkert åttio personer var det jag och några damer på plats. Resten var män och killar i alla åldrar. Jag undrar verkligen vad det beror på. Jag tror verkligen inte att intresset av bra limiterad dryck är så mycket större bland det hängande könet än det kvinnliga. Och varje dag diskuteras viner av kvinnliga vinvänner i grupper på nätet.

Så jag hoppas. Att nästa gång står du och jag där. Vi som bytt beroende från att hålla koll på Mini-rodini-släppen till att hålla koll på nästa field blend från USA eller skalmassererat vin från Slovenien jäst i akaciafat eller amforajäst från Sardinien som kommer ut.

Du har chansen redan på fredag faktiskt. Då kommer ännu ett släpp. Det enda jag ska tänka på den gången är att hålla i pengarna. Om två veckor kommer ett släpp igen. Phu.

Och vad gäller den där vita Riojan. Ja den fanns det många av på Hansa och inte en enda var rörd….

 

8

Kommentera

en-lang-blondin

Alltså gaaalet. Men sjukt underhållande att läsa. Vill nästan gå dit bara för att uppleva det och jämna ut könsfördelningen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.