2019-10-02

Karins vinskola: Vive la France

 

 

Vinets gudfader. Din mamma. Vägvisare. Guru. Allsmäktige. Greta Thunberg. Frankrike är ledsagaren och allas förebild när det kommer till vin. Oavsett hur många år andra länder kan uppvisa att de odlat de ädla druvorna är Frankrike det land som är mest känt. Det land som alla andra vinmakare sneglar på, oavsett vad de säger. Som en lärare sa på Vinkällan där jag pluggar till sommelier. Du kommer alltid träffa vinmakare som säger att Frankrike är deras förebild. Men du kommer aldrig träffa en fransman som säger sig vilja härma en vinstil från ett annat land.

Därför är det så. Att det första du ska göra om du vill lära dig ett smack om vin, är att lära dig ett smack om Frankrike.

Frankrike är det land i världens om producerar mest vin. Och det land i världen som har näst störst areal vinodlingar. Det finns en rad olika områden där olika druvor växer och olika vinstilar görs. Här finns viktiga områden som Bordeaux (tillåt oss bedja) och Bourgogne (tillåt oss bedja) samt Rhônedalen (tillåt oss bedja) som får helt egna inlägg då det går att prata hur mycket som helst om vart och ett. Nu kör vi Frankrike i allmänhet.

Om du inte vill lära dig något utan bara dricka. Gå direkt till denna lista över 75 franska viner du behöver dricka innan du dör. Annars…

Fyra av åtta viner på första lektionen om Frankrike på Vinkällan.

 

Så låt oss börja med det viktigaste.

Hur i hela friden ska jag veta vad som är ett bra vin från Frankrike?
För att veta vad en flaska innehåller och hur det därmed smakar behöver du (tyvärr) lära dig vilka druvor som odlas i vilket område i Frankrike. Och vilken stil som görs i vilken by. Eftersom detta är (i stort sett) det enda du kommer kunna läsa på en etikett på en flaska. Så det är bara att plugga. Eller lära känna dina favoritproducenter. Det finns inga genvägar.

Det finns ett lagsystem som kan hjälpa dig.
I Frankrike finns något som kallas apellationssystem. Det är en lagstadgad klassificering av viner och något man behöver kunna. Eftersom fransmän, liksom de andra europeiska länderna, låter etiketten på vinflaskan vara en smärre gåta är det apellationen som ger dig ledtråden om vad du kan förvänta dig av vinet i flaskan.

Lär dig mer om franska vinetiketter på Vivino. 

 

AOC eller AOP – (appelaction d’Origine contrôlée / Protégée) är den högsta klassen. Vi kan kalla det för skyddad ursprungsbeteckning. Om detta står på flaskan vet du att vinet är tillverkat enligt de regler som satts för att vinet ska uppnå denna klass. I just den regionen, i just den kommunen, i just den byn och ibland för just den vingården. Det kan till exempel stå Appelacion Pauillac Contrôlée. Då vet du att vinet kommer från en ort som heter Pauillac och att vinet når upp till de regler som finns för denna apellation. Och eftersom du då pluggat och vet att Pauillac ligger i Bordeaux vet du att vinet kommer därifrån. Och eftersom du vet att i området görs viner på Cabernet Sauvignon främst så vet du att du har ett rött vin i flaskan. Som en gåta. Som du reder ut

IGP  – Är en lägre klass med lite större friheter. Alltså lite mer lattjolajban bland druvorna och kanske inte lika bra kvalle.

Vin de france – all annan skit. MEN det behöver inte vara skit. Många bra naturviner hamnar i denna klass då de bryter mot alla regler och vill inte alls vara med i apellationssystemet. Något som man i Frankrike anser vara en kris.

Utöver det så finns det Grand Cru och Premier Cru som skrivs ut på de allra bästa vinerna respektive de näst bästa, förutom i Bordeaux där det är tvärtom och vinerna från de fem bästa vingårdarna har märkningen Premier Cru. Snurrigt. Men står det något av det på flaskan så kan du konstatera att du förmodligen kommer ha en himla göttig kväll i alla fall.

 

 

Några av alla områden att ha koll på:

Bordeaux = Kändis
Område i väster som gjorde de franska vinerna kända av engelskmännen som importerade vinerna. Det mest efterapade vinstilen världen över vars druvor kommit att kallas Bordeauxblandning och betår av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Ett område som skrev vinhistoria 1855 då fyra slott utsågs som de allra bästa vinproducenterna och fick benämningen Premier Cru som de behållit sedan dess. En del flaskor säljs för 270 000 kronor. Så vi kanske inte behöver prata mycket mer om det…. Just nu.

Loire = Sauvignon Blanc
I love Loire. Högt upp i Frankrike där en av mina vita favoriter görs på Sauvignon Blanc och Pinot Noir i (bland annat) apellationerna Sancerre och Pouilly Fumé. Men det görs också vin på Cabernet Franc, Chenin blanc och Melon de Bourgogne här.

 

 

Rhône = Kryddiga Syrah och galna Grenache
Ännu ett favvområde för mig eftersom jag gillar druvorna Syrah och Grenache. Speciellt på hösten. Umpfiga kryddiga viner perfekt till viltgrytan. Den mest kända apellationen i Rhône är något som våra föräldrar kanske tillber (och en och annan munk) Châteauneuf-du-Pape. Och i vinutbildningen kommer ett kapitel enkom om denna by, dess historia och kultiga viner. Så känner du för att nörda kan du läsa in dig på alla påvarnas historia genom tiderna här.

Alsace = You always have a Riesling
Alltså vem gillar inte Riesling. Älskar Riesling. Har kanske blivit besatt. Och då får man direkt en längtan efter att resa just hit. Till norra Frankrike och sörpla Gewurztraminer och annat göttigt. Vad som gör det enkelt med Alsace är att druvsorten skrivs ut på etiketten. Vad som gör det mindre enkelt är att det finns 53 apellationer att ha koll på. I varje apellation finns förmodligen ett gäng producenter att ha koll på och så vidare.

 

 

Champagne = världens bästa bubbel
Behöver jag ens ge en kommentar till varför detta område är viktigt. Det är bubblor hallå. The real deal. För att det ska få stå champagne på flaskan ska vinet ha gjorts i regionen enligt en särskild metod som heter den traditionella metoden och har krav på att bubblet ska lagras 15 månader innan det får säljas. Även cava och crémant görs med denna metod, men i andra områden.

Bourgogne = Min favoritdruva alla kategorier, Pinot Noir
Förmodligen det jobbigaste distriktet att lära sig för det finns en herrans massa apellationer. Och här görs några världens mest berömda viner (tillsammans med Bordeaux). Köper du en Bourgogne med rött vin köper du druvan Pinot Noir eller Gamay. Två av mina favoritdruvor! Här görs också en himla massa Chardonnay. De bästa i världen faktiskt.

11

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.