2019-09-20

Fredagsvinet – nysläppt och nygammalt

Ny helg. Nytt vintips. Vi kör så va? Dessutom släpper Systembolaget idag nya viner på deras hylla ”småpartier” vilket brukar göra att internet stormar med vintips som får folk att storma ner till butiken för att fånga just den där åtråvärda flaskan. Vad man då kan tänka på är att om två veckor släpps det vin igen. Det blir lätt stressigt. Både att hänga med, läsa in sig på de typ sextio flaskorna som dyker upp, förstå vad som är bra innan någon (förutom några få utvalda inköpare och journalister i Stockholm ”hej dumma huvudstads-centralisering) har druckit flaskorna. Ja om du inte fått tag på en flaska tidigare förstås. Men som sagt det är helg. Här kommer några godsaker.

 

 

Detta är inge en flaska från dagens släpp. Det är från ett släpp i juli Vitalba. Och det finns flaskor kvar vilka rekommenderas av alla som druckit den. Ett bastant vitt på snudd till orange vin från Emilia-Romagna i bärnstensfärger som klarar av hösten! Korka upp till kantareller och risotto eller drick rakt upp och ner som den är. Vinet har jäst på öppna amforor från Georgien som också kallas kvevri och får inget tillsatt jäst utan får utvecklas helt naturligt! 219 kr, Nr 96137

Sponsra din lokala vinhivare och köp en flaska från Fruktstereo. Killarna som producerar egen cider och köper in roliga naturliga viner. Detta fruktvin (!) med tokrolig etikett Plumenian Rhapsody som de själva producerat om jag förstår rätt släpps idag och jag har med andra ord inte hunnit prova (aja klockan är bara 12) men dessa Malmöiter är intressanta. 230 kr, Nr 92624

 

 

Förra gången Domaine Rewa släpptes köpte jag en flaska från 2016. I Stockholm tog de slut direkt. Och idag släpps fler flaskor från 2017. Så vill du ha en eftertraktad naturlig Chardonnay i kylen eller på bordet ikväll går du och köper denna. De gör även en gudomlig Riesling. Min Chardonnay har jag inte öppnat än. 339 kr, nr 95388

 

Jag äääälskar Syrah. Jag dricker främst Côtes du Rhône som ger en en käftsmäll av bär och tanniner vilket matchar hösten like en smäck. Men kolla här. En goding från Sonoma coast och Mendocino i Kalifornien där jag minsann stannat över natten en gång. Det är en helt magisk by längst den dramatiska kusten. Tog så fina bilder där. Men nog om det. Körsbär, plommon, läder och jord. Ni hör ju. Man vill tända stearinljusen direkt och moffa in gryta.
Naturligt, ekat på nya franska fat vilket betyder en del vaniljiga toner förmodligen och rundade tanniner. Mums. Dyrt mums. Dusty Lane alltså, 549 kr, nr 92424

 

 

 

 

 

 

 

12

Kommentera

Elin

hej! gick och köpte, superspännande. vid vilken temp skulle du servera vitalban resp chardonnay-rewan? tack!

karinericson

Hej! Vad kul. Jag skulle servera chardonnayen på ca 8 grader. Vitalban 8-10. Se hur den utvecklas i glaset med temperaturen. Blir den bättre efter en stund, ta ut flaskan ur kylen! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.