2019-09-13

Veckans vintips – Ett naturligt Nebbiolo

 

Jag har testat ett gäng flaskor från det senaste släppet av de flaskor som kommer i mindre upplaga, det vill säga småpartier, till Systembolaget. Dessa släpp sker lite då och då och det är ju alltid lite extra kul att testa dessa limited editions än det fasta sortimentet – och passa på att haffa en flaska om det är något bra som kommer upp. För att dricka direkt eller för att spara. Det kanske mer handlar om utrymme och personlighetstyp än vin. Jag dricker gärna direkt och funderar fortfarande vad i hela friden jag ska göra med de flaskor som blir bättre och bättre i ett mörkt rum med en låg jämn temperatur utan barnskrik. Jag har inget sådant rum.

 

Detta var en klar favorit hos mig. Nom nom nom hej höst hej rött. Ett naturligt vin DOCG (och ni som googlar detta förstår då att det betyder denominazione di origine controllata e garantita på Italienska). Det vill säga att köper du detta DOCG Valtellina Superiore innerbär det att det uppfyller de kriterier som krävs för denna plats, ort som ligger i Lombardiet. Då kan man passa på att lära sig något om det här området medan man tar sig ett glas.

Valtellina Superiore DOCG:

  • Tillåtna druvor: Nebbiolo (Chiavennasca) minst 90%.
  • Lägsta alkoholhalt 12%, för Riserva 14%.
  • Lagrats i minst 2 år varav minst ett år skall vara på fat, för Riserva 3 år.

Du dricker alltså ett naturligt Nebbiolo. Grattis till dig!

Och så här kladdade jag ner om vinet i stunden. Bra, för min hjärna klarar av information i ungefär 40 minuter efter att jag svept ett vin. Sedan minns jag inte det vinet mer. Då tar jag nästa.

Fällning, rödbrun.
Vanilj, mörk frukt, bär, lite frizz (I LOVE)  , grönpeppar, gummi och lakrits. Känn på den Söl.

Läs mer om vinet här hos producenten Barbacán. 

Framför allt vill jag veta varför i hela friden vinet heter Söl.

13

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.