2019-09-12

Första vinchocken – geografi, historia, kemi och latin.

Det första man fick lära sig på Vinkällan var, förutom hur vin görs och olika typer av klimat, att det finns något som kallas gamla världen och något som kallas nya världen. Inom vin. Den gamla är Europa. Den nya är resten. Sydafrika, USA, Australien och så vidare. Ja de där länderna som inte har i närheten av lika lång historia bland rankorna som vi här uppe i norr.

Ja och så fick vi lära sig om en vinlus som intog Europa på 1860-talet. Och när jag insåg att vi skulle kunna dess namn på latin förstod jag att det här kommer bli en tuff utbildning.

 

 

Att lära sig om vin går långt bortom att hitta dofterna i en Bordeaux, kunna snurra på glaset och matcha en Suternes med söta saffranspannkakor och blommonsylt (fy satan vad god kombo det måste vara förresten). Att lära sig om vin är en djupdykning i historia, i geografi, i kemi och biologi. Det är en språklektion och det underlättar om du lärde dig både någon av de latinska eller germanska språken i skolan när du sitter där och försöker tolka en etikett. För övrigt hette en av våra första lektioner ”Att tolka en etikett” och då inser man att bara det kräver en lektion i sig. Vinvärlden. Den är allt annat än enkel kan jag säga. Men så fort man lyfter på stenen (och gillar det man smakar) så vill  man veta mer.

 

Vinetiketter på naturvin är ofta vackra, konstnärliga och punkiga. De behöver inte säga ett smack om innehållet eftersom de ofta inte lyder under några appelationsregler. Så här kan du verkligen behöva känna till producent för att veta något om innehållet.  Bild från Naturvin.

 

Jag har fortfarande svårt att tolka en etikett. Inte minst för att vinvärden, den gamla, kräver att du ska rejält med kunskap i Geografi för att förstå etiketten. På många står det ett ortsnamn. Då ska du först förstå att det är ett ortsnamn (och inte exempelvis namnet på producenten) sedan ska du ha lärt dig att i den orten görs vin på den och den druvan på det här och det här sättet. DÅ vet du vad det är för vin i flarran. För ingen (i alla fall inte i Frankrike) kommer säga det åt dig eller skriva det på etiketten. Det ska du helt enkelt bara kunna. Men så läser också Fransmännen vin i skolan. När du väl kan en del av de olika begreppen kan du dock även förstå en etikett. Den kan innehålla rätt mycket information som tidigare uppfattades som grekiska. Kolla in denna bild från boken Wine Folly:

 

 

Det där med språk då Exempelvis finns det säkert åtta olika namn för druvan tempranillo. Eftersom Spanien består av en hög regioner som många har sina egna uttryck och även språk. Därmed olika benämningar på druvorna. Vinvärlden har inte gjort det lätt för oss. Så vad heter den där vinlusen då? Phyloxera Vastatrix. Jag tänker på ett fyllo så kommer jag ihåg vad den heter.

Så fort jag började läsa om vin fick jag en mycket större respekt för alla som kan vin. Alla som är sommelierer. Vilken tuff utbildning och vad mycket kunskap som ska ner genom den där tratten i örat och fastna i hjärnan. Och jag har lärt mig att alla de där töntiga orden och benämningarna inte alls är töntiga. Elegant, rök, tobak, våta löv, kokta jordgubbar, bränd mandel, vanilj. Det är inte påhittade ord. De har en tydlig förankring i sorten druva eller hur vinet är framställt. Och genom att dofta på ett vin kan jag nu säga saker som ”det här vinet har genomgått malolaktisk jäsning”. Så häfigt! Eller om en säljare i en vinbutik säger till mig ”den har legat på gamla fat i små behållare” så vet jag det kommer innebära för vinets smak. Utan att ha smakat det.

Vin ter sig mer och mer logiskt. Men mer och mer svårt. Eftersom man inser att inget allts är trams. Allt är hundrahund och hundraåriga historier, traditioner och kunskap som du ska försöka ta dig till under en halv (jag har ju redan levt halva) livstid. Och det enda jag kan tänka på är hur jag ska hinna och ha råd att resa till både Alsace, Pimonte, Bordeaux, Champagne, Toscana, Galicien, Mosel, Rheingau, Bejoulais, Jerez, Oregon och alla andra ställen som plötsligt känns livsviktiga.

Lästips
Lär dig tyda en etikett – Espressen

Här diskutteras det etiketter – Finewines

Vad ska en etikett förmedla?  -Vinjournalen

 

9

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.