2019-09-11

Törst – en ljuvlig dryckesfestival

I våras fick jag i uppdrag att jobba fram en tone of voice, ett namn och kommunikation för en dryckesfestival i MittSkåne. TÖRST. När det nu var dags för den första pilotfestivalen blev jag inbjuden till två dagar med fantastisk mat och dryck tillsammans med andra människor inom branschen. Kockar, butiksägare, marknadsförare, sommelierer, mathantverkare. Och lärde oss massor om drycken i mitten av Skåne i den fantastiska miljön på Ellinge Slott. Jag tycker att det här konceptet framtaget av Lotta Ranert och Sanna Ohlander för Mittskåne Utveckling är så bra! Det finns inget liknande här vad jag känner till. En festival, där du bor över och där allt handlar dryck. Att lära och uppleva.

Flera gånger under de två dagarna stannande jag upp, tänkte på stunden och hur tacksam jag var för att stå där i den miljön (jag kanske var berusad). Men ibland, när man befinner sig på otroligt natursköna platser är det bra att påminna sig om det, och inte bara låta det svischa förbi. Jag stängde ner jobbmailen och öppnade upp näsan.

 

 

Och så byggde jag tält tillsammans med mitt gäng som jag blivit ihopparad med. En kökschef och entreprenör Cecilia Smith från Skanör, Susanna Bill, Mästerkock som släppt flera kokböcker och som öppnar restaurang i Lund inom kort (Yes yes) och en kvinna från Möllans ost. Alla kvinnor. Allmän power och så vidare.

 

 

Underbar lunch av michelinkock och cateringproffs (girlpower)
Maten under hela festivalen var helt fantastiskt. Både presenterat och smakerna. Och så mitt i solen på långbord och med en gräsmatta under fötterna. Ja det går ju inte att få en bättre inramning va. Kockarna bakom, Titti Qvarnström och Pernilla Jarl, gjorde ett grymt jobb i köket. Lunchen, en härlig skördesoppa med sallader på råvaror från trakten och bröd från Bränneriets gård.  var så vacker.

 

 

Ölprovning av hyperlokal microbrygg
Sedan delades vi in i grupper och fick ett fullspäckat program där dryck är den röda tråden. Så roligt koncept tycker jag. Två dagar med bara fokus på vätska för gom och mage med hyperlokala drycker. Tänk vad vårt Skåne har i fickorna. Kolla bara in dessa microbrygg som kommer från bryggerier  i Mittskåne presenterade av maltnörden Gustav Linder. Mestadels IPA vilket inte är så konstigt kanske eftersom det ska vara den lättaste ölen att göra själv. Fulltofta bryggeri med lilla humlan på, Pax Citra från Pax brygghus döpt efter en hittekatt, Eslövsbryggeriet The Uncharted Brewing Compan Hoppy rabbit som hoppade högst i min mage, Remmarlövs Jeenius som är god och Hopplärka IPA också från Fulltofta.

 

 

Kombuchaworkshop!
Kanske var det något av det roligaste under dagarna tillsammans med The Fermenting Jar, just för att man gjorde sin egen sats kombucha och nu står den och bubblar till sig i mitt kök. Detta har jag aldrig gjort förut. Däremot har jag ofta kombucha hemma och dricker det ofta. Både för att det är gott och ett superbra alkoholfritt alternativ till mat och fullt av nyttiga bakterier för magen. Om det tvista de lärde. Jag väljer att tro.

 

Denna jädra tårtlyx
Men liksom kolla in fikat! Tårtor och hallonbollar gjort på rödbetor och färska bär. Och kolla in vackra färgfina Sandra Palmqvist vars blogg du måste följa om du gillar göttig mat. Hon styr i testköket på Aller Media där jag brukar springa på henne, när vi inte springer på varandra på sådana här sammanhang. Och gillar alltid recepten som hon slänger ut på Facebook då och då. Framför allt är ju Aller på g på alla helgdagar som påsk, jul, midsommar och liknande.

 

 

Vin- och ostprovning
Inte en dryckesfestival utan vinprovning va. Eftersom det var hyperlokalt tema blev det också svenskt i glasen. Från Flyinge Vingård. Jag har provat en del svenska viner och även varit och hälsat på och intervjuat Klagshamns vingård för min bok Malmö Cooking. Måste säga att Flyinge levererade bra. Framför allt naturvinet Pegasus Natur som inte påverkas alls i processen och kommer från vingården som endast gödslas med hästgödsel (dah Flyinge) och det oranga vinet Ambra var också förvånansvärt bra. Detta matchades med ostar från Ådala Gård av bästa Malin Kumberg och de är bara outstanding. De finns på Julie och på Möllans ost i Malmö.

 

 

Världens bästa vodka från Skåne
På Ellinge slott bor inte bara en familj som förvaltar de fantastiska ägorna. Här ligger även det briljanta Purity Vodka. Känd för alla finsmakare av starka droppar och mer känt världen över för sina framgångar i tävlingar än på hemmaplan. Vi fick rundvisning för att se på det vackra destillationen i koppar och en vodkaprovning. Fint som snus.

 

 

Bokelundsgården, Landet Oss och Titti representing – Girlpower2
Det är något extra trevlig att sitta till bordet tillsammans med odlarna bakom grödorna. De här tjejerna från Landet Oss tog sin stadsodling, flyttade ut på landet och totalfrossar i odling. Från de vanligaste grödorna till de ovanligaste trollar de fram. Idag till kvällens meny av Titti Qvarnström som hade med sin lilla bebis hela dagen, några månader gammal. Och grillade kyckling från Bokelundsgården som det proffs hon är tillsammans med sin man kocken André som du kan träffa på Mat- och Chokladstudion samt Folk mat och möten i Malmö. Och Pernilla Jarl från Nillas Catering. 

   

Att gå till sängs i detta ljuset. Till (okej det störiga) ljudet av silosar. Jag tror jag sov 2 timmar den natten. Inte på grund av ljud eller ett hårt liggunderlag men så jädra kissnödig efter att ha druckit en hel dag att jag fick gå upp varje timme. True story. Men det var det värt.

Dag två kommer!

8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.