2019-09-07

Vinskolan: Chardonnay

Urtrist, urtråkig eller alldeles underbar. Chardonnay är i alla fall en globetrotter till druva som finns över hela världen. Och dricks över hela världen. Så låt oss börja vinskolan med just den. En ombytlig liten donna som passar i alla sammanhang och väder. Det är svårt att säga att man inte gillar chardonnay, eller att man gillar chardonnay – eftersom vinet smakar så himla olika beroende på vart  det kommer från.

Smak & Doft
Vinet kan dra åt två olika håll. Vilket beror på vilket klimat den vuxit i. Svalare klimat bli friskt vin med smak av gröna äpplen och citron. Varmare kljmat ge söta öda äpplen, mango eller kanske till och med ananas om du haffar en chardonnay från någon het plats.

Den lilla gröna vindruvan smakar inte så himla mycket i sig självt. Därför är det vanligt att man istället ser till att druvan får sin stil och i vinifieringen. Det vill säga när man plockat in druvan i vinmakeriet, pressat den till druvjuice och börjat producera själva vinet.

 

 

Det kan man till exempel göra genom att lagra vinet på fat. Använder man amerikanska nya fat får vinet en rejäl smäll av vaniljtoner, runda och fylliga men de kan även vara lagrade på stålfat och då blir de me krispiga och friska. En chardonnay kan också vara oljig, mjuk och ha toner av nötter och smör. Då har den genomgått något som heter malolaktisk fermentation. En riktigt härlig grej i många viner tycker jag. För det rundar av och gör vinet mjukt och mumsigt och matchar perfekt med en burre blanc till fisken.

Född och uppvuxen i Bourgogne och Champagne (Chardonnay är en av druvorna som ingår i champagne). Men spridd över hela världen har den många skepnader.

Chablis är inte en druva, det är en vinstil från området Chabli i Frankrike och detta vin görs på just chardonnay. Så om du gillar chablis och beställer in en sådan på krogen, gillar du helt enkelt chardonnay som är gjort i denna friska lätta stil.

Montrachet vingård i Bourgogne gör världens dyraste vita vin på druvan chardonnay. Det görs ungefär 3000 flaskor per år.

Lär dig spotta en Chardonnay
Om du är nyfiken och vill lära dig lite om olika vinstilar så ska du traska ner och köpa olika flaskor vin, från olika regioner, med samma druva och prova dem mot varandra. En fransk, en från USA, en som är lagrad på stål en på ek, kanske en från Australien och testa på. Så lär du dig hur en chardonnay kan smaka när den kommer från olika platser och då den vinifierats på olika sätt. Precis så som vi lär oss på Vinkällan där jag just nu pluggar till sommelier. Tipstips.

Annars kan du ju bara dra till med en godsak som dessa:

 

 

Auxey-Duresses (säljstart på Systemet 6/9)
Passa på att haffa denna flaska som släpptes bland småpartierna igår! Frisk och fin av gröna äpplen men med bastant fatkaraktär och toner av brynt smör som gör den djup. Servera till fisk, fågel eller mittemellan. Kall. (92616, 279 kr)

 

 

Wild Yeast
Finns under begränsad tid på Systembolaget och släpptes i augusti. Ett vitt fruktigt chardonnay från Sydafrika. Päron, honungsmelon, apelsinblommor och ananas. Vinet har bara jäst med vild jäst enligt naturliga principer och har gått igenom malolaktisk jäsning. Mums. (95233, 175 kr)

 

 

Domaine Rewa (BOOOOOOM)
Ett naturligt producerat vin från Central Otago i Nya Zeeland som finns på vissa Systembolag (om den finns kvar, den rök snabbt) och är en riktigt dunderhit med fruktiga toner, blommighet, smörigt, kryddigt och lite vanilj från lagringen.  (Nr 96305, 299 kr)

Chardonnay från Washington state USA. Älskar viner från Oregon och Washington. Lite för att jag bott här men mest för att de är kul. Till exempel från Eola Amity Hills i Willamette Valley,

Brocard Bourgogne Chardonnay från 2016 är en av Systembolagets topprankade 145 viner. Inte illa pinkat. Gula äpplen, päron, nötter och lite fat. Och detta för ynka 129 kr. Nr 76083

Chardonnay från Chablis som passar utmärkt en sommarkväll eller med fisk och skaldjur. Min grannkompis älskar detta så Chablis påminner mig om henne och våra kvällshäng. Och det är bara positivt!

9

Kommentera

Erika

Så bra och kul med vinskola! ?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.