2019-09-06

Karin tipsar: Vinsläppet 6 september!

Det är som en djungel där ute. När Systembolaget släpper 50 röda och även vita, sprit och allt möjligt idag gäller det att sätta tandpetare i ögonlocken och försöka bena ut godbitarna. En del har fått äran att testa släppet i förväg och därmed kommit ut med rekommendationer och listor och då gäller det ju även att hitta sin likasinnade vinskribent för att få tips. Ett tips från något som tycker helt olikt en själv är ju som bekant inte mycket att utgå från. På söndag testar jag och min vinklubb släppet och jag får därmed chansen att smaka godbitar och röna ut vilka jag sedan tycker är värda att gå och köpa. MEN då kan de ju redan vara slut. Men här är ett gäng utplockade saker som jag antecknat på baksidan av ett kurvert från bilbesiktningen och ska ta med mig kl 10.00 idag när jag och anda lyxfyllon står och knackar på dörren.

 

Hyllat naturvin på Garnacha! (tydligen flyttat till oktobersläppet)
Olivier Riviere El Cadastoros kultvin. Inte alls de stalliga spretiga utan ett balanserat seriöst vin från Spanien. Högst upp i Spanien i Arlanza vilken man kan tänka ger lite kyliga lätta viner på Garnacha och Tempranillo. Det är en så kallad field blend där alla olika druvsorter växer ihop på samma fält. Kanske något för den som vill prova ett naturvin för första gången och inte vågar sig på de riktigt modiga flaskorna. Utan vill ha kvalle för pengarna. Du kanske dock ska vänta några år tills den är ännu bättre :-). Inte direkt min grej att vänta och den funka säkert även ung. (Nr 90344, 259 kr)

 

 

Naturlig flarra bordeauxblandning
Tacka Mange från Malmö på Allégresse vin för att Systemet langar upp den här naturliga vinaren idag fredag och din köttgryta. Alla vindrickares soffdag. Ett vin från Venetien i Italien, Monteversa, Versacinto Rosso 2016, Har just nu inte en aning om vad det innebär men jag vet att den klassiska blandningen, Merlot, Cabernet Souvignon och Cabernet Franc är en säker röra. Svarta vinbär, körsbär, viol, ceder, örter nom nom. (90431, 179 kr)

Nya Zeländskt pinot
Att prova samma sorts druva från olika länder är framgång enligt vinskolan. Så hem med Pegasus BayMain från havsbrisklimatets hemvist NZ med kryddiga toner som mynta och röda syrliga bär. Bra vin för pengarna! Nu äre helg. (90341, 179 kr)

Pinot från min favvo Oregon
Oregon Linguea Franca AVNI. Färdig att dricka enligt de som testat. Vad bra eftersom det är svårt att hålla sig. Denna är fransktypisk i stilen, det vill säga helt rätt om man är en vinfrankofil som jag och pinoerna från USAs norra delar sitter som en smäck i kistan jag lovar. Dock får man punga upp lite mer pengar för vinerna som flyger in över atlanten. (95256, 379 kr)

 

 

Bombastiskt Beaujolais
De brukar vara lätta och luftiga men denna ska vara mörk och stadig med massa tanniner så att den till och med klarar av att mogna några år. Som tur är smarrig redan nu och den heter Domaine L-C Dewsvignes Morgon Corcelette (varför kan de inte bara ha lite enkla namn som IKEA. Typ Ivar. (95313, 179 kr)

 

Naturligt bubbligt
Snart är det nyår. Eller bara fredag kväll. Släng ner en naturlig champagne i shoppingkorgen kl 10.00. Detta ska vara en helt naturlig flarra champagne. Jag är lite skeptisk till vin och bubbel som har ordet Natur i namnet. Känns lite som en klassisk turistfälla. Men värt att prova. Bonnet Nature från (dah) Champagne i Frankrike får följa med hem. (97003, 479 kr)

 

Passetoutgrain naturish
Det står inte på Systemets webb, men det hintas på webben att vinet L’expetion från Bourgonge och druvorna Pinot Noir och Gamay ska vara typiskt naturlig. Jag gissar lätt med hallon, jordgubb och örter perfekt till fisken om du inte vill ha vitt. Vågat. Tydligen är det ett ovanligt distrikt så det kan ju vara spännande… eller? (95326, 199 kr)

HAR JAG MISSAT NÅGOT?
Har ju till exempel inte en enda Riesling på min lista fast de lanserade flera från Mosel och Reingau. Den vita Riojan kollade jag på, bara för jag inte tror jag provat. Men kändes för ekad…

6

Kommentera

R

Glöm inte Caparsinon! Perfekt till höstragun👌

karinericson

Tack för tips! Det ska jag kolla in.

karinericson

Haha. Den står i min kyl! (bra att jag har koll på mina köp) Skulle öppnat den igår men körde på en Planplan.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.