2019-08-23

När jobbet börjat igen – fånga de soliga stunderna

Jag har börjat jobba. Veckovis av dagligt vindrickande har satt sina spår i både hull och hy och hjärtat bankar i ett sådär långsamt tempo av välbehag. Men så satte det igång. Med buller och bong. I sann måndagsanda utlyste jag vit vecka. I minst fyra dagar. Till fredagen. Redan på tisdagen korkade jag upp ett naturligt rött chilenskt vin och matchade ett grillat lamm. Och så tänkte jag. Vad fanken. Vi ska leva i totalt mörker i månader fram över. Det är nu solen lyser, vi kan grilla och det kommer tider för vita veckor också. Så mitt tips är att fånga alla stunder du inte jobbar, förläng kvällarna, cykla ner till stranden efter jobbet och ta ett dopp, sitt ute och ät lunch (säger jag som tränade på lunchen och åt min köpta Pauluns soppa i ett instängt personalrum) och ta chansen att dricka rosé så länge vädret gör det gott.

Denna druva, Pais, som betyder land på spanska har jag berättat om tidigare. Det är en himla god druva. I alla fall när den behandlats som i detta vin. Lätt, stalligt, pritsigt och typsikt naturvinigt utan att bli för juicigt och saftigt vilket min grillade lammfile inte hade gillat så värst. Du hittar den på Rosforth & Rosforth i Köpenhamn, men Systembolaget ska faktiskt ha ett motsvarande i ordinarie sortiment som jag inte provat än. Fråga!

Till lammet gjorde jag en efter-sommaren-hälsosam-sås på kesella, citron, honung, basilika, och olja. Och en sallad med rotfrukterna som kylen bjöd på, söta gulbetor, rödbetor som passar utmärkt tillsammans med lamm och fetaost. Samt min all time go to, spenat, som bjussar på massa järn. Fortsätt sommaren så länge du kan!

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.