2019-08-18

Segling Kräftor och Dragör

Om man älskar konceptet kräftskiva men inte har några vänner som enligt tradition bjuder in och inte vill besudla hemmet med kräftdjur gör man helt enkelt så att man frågar alla sina bekanta på Facebook vem det egentligen var som hade tänkt bjuda in på kräftfest. Och vips sitter man och suger ut det salta från det lilla spindeldjuret och snapsar hemgjord besk som en mamma gjort som jag aldrig träffat. Förra helgen tog tre grymma kvinnor ut mig på en fet segelbåt, satte mig vid rodret och drog över mig till Dragörs hamnfest med nakenbad, naturviner och kareoke över hela hamnen. Ja, jag rappade Ice Ice Baby iförd pyamaströja med en fet GT i hand.

 

Det är något så mäktigt att styra en båt under sundet. Nu låter det som att detta är något jag kan. Låt mig säga som så att jag är extremt åksjuk, fick knapra överblivna illamåendetabletter som jag har kvar sedan graviditet och sitta och stirra koncentrerat i horisonten när vindarna tog vid. För det var rejäla vindar förra helgen och inte någon sådan där mjuk drömsegling där man ligger i bikini i fronten. Utan snarare har på sig lager av vindjackor och låter salttårar piska ansiktet. Men det var kul! Jag överlevde och jag är stolt över att ha seglat själv med två andra kvinnor i ett stort vrålåk, tagit upp fenders och annat som jag inte kan vokabulären för. Och jag fick belöning i form av 3,5 kg kräftor och viner från båtägarens fantastiska vinkällare.

 

 

Framme i Dragör styrde Helena in båten som en drottning på plats och jag hann inte blinka förrän qvinsen dukat upp. Jag gillar verkligen att träffa nya människor, dela erfarenheter och tankar. Och speciellt sådana som sätter sig och naket berättar om problem, glädje sorg som om vi känt varandra alltid. Jag blir rikare varje gång. Och dessa, mer än tio år äldre än mig, och så mycket gemensamt och så många erfarenheter på samma gång.

 

 

Jag och Helena träffade varandra när jag var 16 och vi jobbade ihop min första sommar på en restaurang på Ven. Jag i köket (Utropstecken på den va?), hon i servisen. Så har våra vägar korsats gång på gång i Malmö och hittat varandra bland vin och kuligheter. Med jobb i Köpenhamn och runt om i världen drar hon hem roliga flaskor som dessa.

Ett Petillant naturell från Tyskland som görs av Bianka och Daniel Schmitt. Som uttrycker sina känslor och sina personligheter genom vinet. Något som är typsikt för naturligt vin. Att de speglar sin makare. Spritsigt, ofiltrerat och kul på druvor som Huxelrebe (kan inte ett smack om den här druvan så det låter ju extra kul) och Sauvignon Blanc som är en favorit hos mig med sina nässeltoner, gräs och besin. Ja jag älskade att rulla ner rutan som liten och känna doften av gasolina.

Och så ett jucigt ljust naturligt rött. Var inte rädda för ljusa viner, de är magiska. Och inte alls bleka i sin karaktär. Ofta precis tvärtom. När de mörka bären inte existerar skönjas det lätta, det fina och nya nyanser. Som att äta en vietnamesisk pho. Det ska inte ta dig med kraft, det ska vara nyanserat. Paus Canon Rouge är ett perfekt sommarvin till bordet. Det kommer från Ardéche i Franska Rhonedalen (älskar ofta viner härifrån), är naturligt och görs på två av mina favvodruvor Gamay (främst) och med lite struktur från Syrah.  Spana in producenten Gilles Azzoni för framtida perfekta kompisar till sommaren. Jag pratar om flaskor alltså, inte människor.

 

Dragör bjöd på Hamnfest, GT, dansk livemusik och churros som mitt-i-natten-mat. Jag gungade till söms i en hytt efter att ha skrålat i karaoke (finns en skitkul app att ladda ner om man gillar att vara pinsam framåt småtimmar) och knappt hittat båten igen mitt i natten. Små gulliga gator dagen efter och en lunch som inte var så mycket att hurra för. Men ändå. Danskt hygge.

 

Frukost smakar extra bra ute. Eller i ett litet kapell på en båt. Efter ett kallt morgondopp i havet. Bäcksvart och inte all lockande i kall vind. Men så skönt! Båtliv. Jag gillar dig fast jag mådde så fruktansvärt illa ute på havet. Och du bjöd på en trevlig och solig hemfärd.

12

Kommentera

Helena

😘

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.