2019-07-31

Ljuvliga Hörte Brygga

Varje sommar beger jag mig hit. Helst flera gånger. En favorit i Skåne som ligger på den vackraste kuststräcka jag vet. Hörte Brygga. Det är så litet att det inte går att kalla by eller samhälle. Det är kort och gott en brygga, ett hus, några båtar vid ett inlopp längs vägen mellan Trelleborg där gräset breder ut sig och i solnedgång ser det ut som en savann med enstaka träd som siluetter. En plats som samlar de bästa inom vin och mat, som bjuder in grymma gästkockar och producenter och skapar en plats som alla foodies älskar. Martin och Emma Sjöstrand, kock och sommelier, som har restaurangen har förvandlat detta till ett guldkorn med sin genuin kärlek till råvaror, hantverk och service. Om dagen servereas en picknickkorg med fisk från röken och picklat. Och om kvällen en fyrarättersmeny. Allt med grund i utekökets rök.

Du möter lugnet, ser ut över havet och en kväll som vår är svår att slå. Vindstilla, ljuv temperatur och kallt vin.

Man vet också att det blir en rolig kväll när sällskapet frågar en i personalen ”var har vi träffats förut, jag känner igen dig?” och får svaret ”vi har legat en gång, du har frågat mig det förut”.

 

Du får ett litet etui. I det ligger tre pinnar. Och när du känner för det traskar du bort till rökbaren, ger dem en pinne och hämtar din rätt. Som börjar med en råbiff matchat med ett rosa Cremant de Loire från Domaine Bourdin.  På druvorna Chenin Blanc och Cabernet Franc. Jag älskar verkligen viner från Loire och Cremant är mitt favoritbubbel sidan om Italienska Franciacorta. För kvällen gästas Hörte av vinimportören Principiumdryck och Eva häller massa gott i våra glas.

 

 

Vinerna är naturliga rakt igenom. I år har jag dessutom haft äran att plugga ihop med Martin Sjöstrand på Vinkällan dryckesutbildning och jag kommer sakna honom (som inte har tid att driva två restauranger, ha två barn och även plugga). Men vad bra att man kan hälsa på på både hans restaurang i stan Julie och Hörte.

Från rökbaren fick vi även hämta grillad sallad med ramslökskapris och tunna skivor av kviga som grillats helt perfekt och var så gott att min bild på dem blev bortglömd i ett mmmmm. En helt underbar kväll som slutade med att alla gäster gått hem och vi stängde stället, personalen bad om ursäkt för den uteblivna efterfesten a la Norra Grängesbergsgatan. Men vad gör väl det när man kan avsluta i detta ljus  och knappt minnas vinerna en drack. Kan helt enkelt inte göra en föredömlig recension. Men så var det också en helt privat kväll och absolut inget uppdrag för ett magasin. Så då kan en kosta på sig en snurrig skalle.

 

13

Kommentera

Älskar dina inlägg! Plus SÅ SNYGG! Önskar jag använt min tröja mer (har samma) när jag passade den, hehe.

karinericson

Åh vad glad jag blir. Tack! Du kommer tillbaka till den. Något att längta efter. Kram!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.