2019-07-24

Sommaridyll på Christiansö

Jag visste inte ens att den fanns. Den lilla danska pittoreska ön, utan bilar, ute i Östersjön med 90 fasta boende, en båttur från Bornholm. Christiansö är några klippöar som kallas Ertholmene och du når dem med båt från Bornholm. Du möts av tystnaden, sälar som ligger och solar sig på en klippa, fåglar som kvittrar och lugnet i lummiga trädgårdar. En perfekt plats för den som vill ha tid att bara vara. Och att umgås. Min familj tog mig hit.

 

 

Det går inte att fånga lugnet på bild och det vackra. Att vandra på Christians Ö är som stundom som att traska små grusstigar i ett somrigt Toscana där stengärsgårdar omringar trädgårdar av stora fikonträd och någon står och räfsar i bakgården med stråhatt. Du möter dammar och vattendrag, bortglömda ruiner och fästningar med kanoner. Fågellivet sjunger och havet dundrar in i klipporna liksom vinden. På ön finns bara ett hotell med sex mysiga rum. Och det sades till mig att det inte är tillåtet att hyra ut sin bostad. Här finns också en liten söt camping. Här har man varit mån om att inte låta turismen äta upp ön. Och glasskiosken stänger utan att be om ursäkt tidigt om kvällen.

 

 

Var du än befinner dig har du bara tio minuter ner till den lilla byn i hamnen. Sades det. Vi vandrade, upp på helikopterplattan, genom ruiner och förbi klippor där en och annan soldyrkare slagit sig ned. Ön blomstrar i vilda blommor. Barnen sprang, klättrade, kollade i kikare och i kanoner och upptäckte både fåglar och gömda skatter (som en viss mamma kan ha köpt i tax-free-shopen på vägen över). Min son tror för evigt att det bor pirater på Christiansö som lagt malacopåsar med gott och blandat i en kista.

 

 

Ja det är små fröer du kan köpa. Lägga några mynt och ta en påse med hem. Jag fick med mig Stockrosor och Luktärt <3.

Vi besökte det minsta galleriet jag någonsin sett, drack Irish coffee för att vi kunde (och för att det inte fanns något större utbud i restaurangens avec-lista) och drack både goda viner och åt härlig dansk lunch. Sov i ljusa sommarrum och vaknade till en dansk liten frukost. Bara för oss och kanske två rum till.  Sillen är annorlunda än den svenska. Här läggs den in med skinnet på som blir hårt och tuggigt vilket jag inte är så förtjust i medan danskarna är experter på curry och friterad spätta med currysås kanske var den största vinnaren på menyn under lunchen.

 

v

 

 

 

”Öns legala status är ett kapitel för sig. Den sorterar direkt under försvarsministeriet som styr via en anställd förvaltare. Christiansöborna brukar säga att de lever i en upplyst diktatur — eller oupplyst om förvaltarens beslut inte faller dem på läppen. Örådet är bara rådgivande. Samtidigt lever de i ett skatteparadis. Eftersom ingen kommun är inblandad slipper öborna kommunalskatt. Statsskatten är 6 procent.

Å andra sidan får ingen äga något på ön, för staten äger allt. Bostäderna är bara till låns. För att få bo på ön krävs att man antingen är född där eller har jobb där. Lägenheterna är tjänstebostäder. När tjänsten är slut får man flytta, såvida man inte som John Nielsen är född på ön”.

Läste jag i en artikel från Sydsvenskan 2007 som besök ön under vintern. På nåder.

 

 

 

Två båtar från Skåne och du är här. Till ett mini-Gotland. En get away jag verkligen kan rekommendera. Vi hade perfekt strålande väder, juniblommorna gav helgen färg och båtresan, bara den var spännande tyckte barnen som fick somna på öppet hav.

9

Kommentera

midis

SÅ FINT DET SER UT!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.