2019-07-03

Skånskt vin i glasen

Sverige har ingen vintradition med generationer som förädlat kunskap år efter år, vi har inte heller haft något vidare klimat för druvor. Två parametrar som verkar vara någon form av grundstolpe för att kirra bra vin. Men skam den som ger sig. Det finns vinbönder i Sverige nu och en del av vinerna är ute på Systembolaget. Självklart, eftersom Skåne ligger närmst Sydeuropa, har vi också flera vingårdar. Så vill du imponera på stockholmsbesöket och bjuda på något riktigt inhemskt sidan om falafeln på Yalla Yalla så langa upp en flaska från till exempel Klagshamns vingård utanför Malmö.

Klagshamns vingård är en liten pluttig gård som jag besökt med några fält av vinrankor av sorten Solaris. Den druva som alla Svenska vinbönder odlar. Deras rosé är faktiskt helt okej och i en jämförelse mellan detta vita vin Lucky Star från 2018 års skörd och Aniara från Flädie vingård , som vi gjorde i den lilla vinklubben jag är med i, så vann Klagshamns med hästlängder. Flädies var tyvärr bara en pina i syra som stack åt alla håll.

Och apropå häst så finns det en vinmakare i Flyinge, Flyinge vingård, som gör helt naturligt vin där vinraderna gödslas med hästbajs i ett kretslopp inspirerat från den historiska hästbyggden. Och deras vin går från och med idag går att få på Julie ost- och vinbar i Malmö!

6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.