2019-07-02

Paddakrig och paddafrid – skärmtid i sommar

Paddan i all ära. Den gör att jag kan få en stund för mig själv i tystnad vilket är välbehövligt när man är ensam förälder och aldrig kan få de där micropauserna som man kan få om man är två. Bara att gå ut med soporna är en micropaus, att gå ut och springa en runda är en drömpaus eller att gå ner och titta på solnedgången i tystnad medan den andra föräldern fortsätta stöka inomhus med barnen. Det finns inte när man är ensam förälder till så små att de fortfarande inte kan lämnas själva. Numer kan jag dock få den där micropausen till soprummet. Det tar sig.

Men paddan ger också upphov till så många konflikter, tjat och ilskeutbrott. Det är en kamp att få barnet att sluta titta och det är en kamp att höra tjatet om att få titta om och om och om igen följt av gallskrik.

På vardagarna går det väl an. Då är den tiden begränsad till timmen innan förskolan och timmarna efter. Men under sommaren. Oj oj oj. Det kommer som en lika stor chock som att man ska hitta på mat fem gånger om dagen. Frukost, mellis, lunch, mellis och middag. Det tar på krafterna att vara ledig.

Så läste jag ett inlägg här om tips på hur man hanterar det här med skärmtid under semestern och slipper tjat. SAY WHAT. Jag lovar, jag hade knappt hunnit läsa till sista bokstaven innan jag vände mig till Elias och upprepade exakt samma sommarregler som i texten.

Det funkade direkt.

Han köpte reglerna rakt av och resten av dagen fick jag inte en enda fråga om att kolla på paddan. Bara om det inte var kväll snart. Inte nu heller? Inte än? Snart? Nu då?

Med tydliga regler om när man får titta på padda är det väldigt enkelt för barnen att förhålla sig till och Elias verkade till och med helt ok med detta. Det kom ingen protest alls. Men det kommer säkert.

Reglerna vi nu har är att man får kolla på padda innan frukost, när mamma lagar mat (det lade jag till själv eftersom jag är ensam med barn och tycker det är rimligt att han får kolla då jag inte kan vara med och göra annat), och på kvällen. Men en timme innan läggdags ska paddan vara avstängd eftersom man idag vet att det ljus som skärmar avger stimulerar hjärnan och ögonen så att det kan bli svårare att somna. Innan läggdags är det i så fall TV som gäller om man vill titta på något.

Funkar perfekt hittills. Just nu kan jag göra det här inlägget medan Elias kollar sommarlov och jag ska strax göra frukost. Sen är det andra aktiviteter som gäller. Och jag hoppas att det kan göras utan ipadgnäll.

Självklart gäller skärmtid även vuxna. Men vi använder dock mobil och padda till att kolla allt från väder till vägen.

10

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.