2019-06-27

Vinbarens somriga viner – Lambrusco och Vinho Verde

Visst är det lätt hänt att känna att sommaren är något som kommer. Trots värmebölja och trettio grader säger jag ”i sommar ska jag… ” och mentalt tror jag att det är längre fram. Men det är ju nu. Det är nu vi ska fånga soltimmarna. Cykla ner om stranden efter förskolehämtning istället för hem. För vips så är sommaren slut och man tänker, vad hände.

Vad som hände är ändå att jag klarade första provet på sommelierutbildningen. Trots 40-årsfest, antibiotikakur, jobbstress med pitcher och privat strul.

Hur firar man det då. Jo med en herrans massa flaskor tillsammans med sina kursare på en av Sveriges bästa vinbarer, L´enoteca i Malmö. Med stans ruffaste berlin-uteservering på en rivningstomt på Gamla Väster.

Bara ben och en flaska kyld Lambrusco. Vilken match! Ett pärlande rött vin med smaker av körsbär, blommor och jordgubb och perfekt att prata till. En riktigt bra, oväntat och kul sommaralternativ på balkongen. För att det är inget man brukar dricka helt enkelt. Om du ska köpa ett Lambruscovin så se till att det är av bra kvalitet, till exempel Lambrusco Reggiano från Emilia-Romagna

 

Lenoteca har ett stort utbud med flaskor från Europa och många på glas så att du kan prova många olika sorter vin. Om du vill. Dessutom kan du beställa något som stället kallar ”tåget” och få dig en liten vinprovning med 3-4 glas. Tillsammans med sommeliererna på plats kommer du fram till vad du ska prova. Och här finns alltid intressanta flaskor öppna. Ta en kik på vad som står på tavlan. Kanske dags att prova något från Kroatien, ett torrt Tokay som Mad (något många tror endast är sött vin med icke) från Ungern på druvan Furmint eller en sommarfrisk Vinho Verde från Portugal som porlar lika lätt som solsken på huden. Svårt att ogilla tillsammans med sandaler och parasoll.

9

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.