2019-06-25

Två bra mörkröda roséer

Sommaren är här och det finns en anledning till att vi plötsligt drabbas av längtan till rosé. Det smakar helt enkelt himla bra tillsammans med solsken. Vi vill åt det kalla från det vita vinet och det matiga från det röda och vips har vi en perfekt dryck till den grillade fisken med grönsaker eller en köttbit med en lätt sallad. Maträtter som kan vara svåra att kombinera med vin.

Det har länge varit populärt med de skira ljust rosa roséerna från Provence, så ljusa att den rosa tonen bara är skimrande. Men nu kommer det allt mer mörkare rosé på hyllorna och de är helt underbara. Om du plockar rätt flaska.

Det finns många dåliga och tråkiga roséer. Precis som med annat vin. Men rosén är sedan länge en väl utvecklad dryck. Det finns välproducerade, balanserade och komplexa roséer långt från tonårsblaskig jordgubbsaft. Här är mina favoriter från Systemet just nu!

Titta på färgen. Är den inte vacker? Vi plockar gärna roséer från franska Provance vilket är det område där det produceras mest rosé. Just för att klimatet gör det till den perfekta drycken vid havskanten. Men denna ”Trediberri Langhe Rosato” är från Italien! Närmre bestämt Langhe som ligger i nordväst i distriktet Pimeonte där de kända Barolovinerna på Nebbiolo och Barberavinerna produceras. Och denna innehåller just druvorna Nebbiolo och Barbera. Jag säger bara mums! Full av karaktär, motstånd och fyllighet. Utmärkt till ost, grillat, även starkare mat eller bara till en solnedgång.

 

Det här är ingen flaska jag någonsin skulle välja efter etikett. Japp, jag är definitivt en etikettköpare. Men nu vet jag att den innehåller gudomlig rosa dryck. Denna Rosé från Österrike (Jajjemän!) är så grym! Umathum Rosa har en personlig karaktär och lyckas få massa upmf i flaskan med röda bär som jordgubb och hallon, lite bett av blodappelsin och kryddor.

Så våga nu ta de mörkare roséerna på hyllan. Ett hett tips är att kolla så att sockerhalten inte är för hög – så är chansen större att du får ett bra vin i handen.

11

Kommentera

Maddie

Hittat och beställt! Spännande med de lite mörkare igen som inte är halllonsaft. Återkommer efter provning! Tack för tips!

karinericson

Vad kul att kunna ge tips. Återkom med vad du tyckte!

Jessika

Kan du inte ge något bra eko rosétips samt naturvin vitt och rött, man känner sig lätt lite lost speciellt när man är född velig..? 😊
Du är f.ö en fröjd att följa på insta! 👍🌟

karinericson

Hej. Vad kul att du gillar att följa mig! <3 Det kan jag absolut göra! Det finns inte mycket naturvin på Systembolaget men det finns en del i beställningssortiment och i små vinbutiker i Köpenhamn till exempel. Bra tips på inlägg! Just nu finns till exempel ett naturvin som är lite orange i tonen som heter Belle Naturell på Systembolaget. Om du vill ha ett helt naturligt rosé så kan man nu beställa det riktig populära Susucaru rosato 2018. Man måste dock beställa 6 flaskor eftersom det är i beställningssortimentet. Jag tror de lådorna kommer ryka som smör i solsken.

Tack för en bra, inspirerande och härlig blogg! Vad är lagom sockerhalt på vin enligt dig? Vad ska man hålla utkik efter?

karinericson

Tack vad glad jag blir! Oj vad svårt att svara på. Grejen är att en del vin ska ha mer sockerhalt än andra. Till exempel ett Riesling som har så bra syra att det blir himla balanserat ändå. Medan i ett bubbel vill jag ha brut, det torraste, eller ännu hellre brut natur där man inte tillsatt något socker alls. Och med socker menar jag druvjuice, dvs naturligt fruktsocker. Jag kanske ska ta och undersöka detta och skriva om det!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.