2019-06-22

Midsommarmyset, maten och kransarna

För mig är midsommar landet, grönt, barfota i gräs, tjocka stickade tröjor runt bord med vaxduk och jordgubbar i mjölk. Det är fest över generationer, midsommarstång och röd saft. Nypotatis med dill, trädgårdslekar och snaps. När midsommar kommer vill jag bort från asfalten. Ut till fågelkvitter. Det är inte alltid det lyckas men i år, bara en halvtimme från Malmö, ut i en lummig trädgård dansades det både runt en traditionell midsommarstång med byalaget, plockades blommor och bands kransar och fiskades salamander i en liten damm. Och jag gjorde som jag alltid gör några egna sillinläggningar och silltårta. Min kavaljer för kvällen var den lille herren nedan.

Med i korgen, ett bra rosé med matig struktur från Italien. Kolla efter den med noshörningen på så utlovas ett gott rosé La Spinetta rose di Casanova i hyllan som annars kan bjuda på en och annan blaskig eller sur nit. Samt mitt absoluta favoritbubbel från Systemet för bara hundralappen, Loxarel a Pèl från Penedes i Spanien. En cava som tar dig nära champagne med honungsdofter och brödiga toner. Alla älskar den. Naturlig och utan tillsatt socker är den också.

Förutom min ständiga sillfavorit, före detta svärmors lime- och basilikasill som blir bordets älskling med sin fräscha framttoning så provade jag en ny. Med en lag (lite för sött tycker jag men men) gulbetor, kryddpeppar, lagerblad och rejält med pepparrot. Toppat med vispad (tack Daniel) gräddfil och krasse. Japp jag gillar rena smaker och frisk mat. Och så min årliga grej, matjesilltårta. Ingen sommarstart utan den.

Idyllen när barnen springer runt i en trädgård och plockar blommor och sysselsätter sina föräldrar till att binda krans efter krans. Hade talang får jag ändå säga  även om jag tjuvkikade på Linas teknik. 

Fick huslängtardrömmar direkt när jag strosade i den uppväxta vilda trädgården med ängsblommor, en liten damm med näckrosor och knotiga äppelträd utan att vara perfekt. Bara mysigt. En liten gäststuga och uteplats under vinrankor och detta fågelkvitter. Pilfinkarna hade större fest än vi.

Min midsommarnattsdröm från Stine Goya fick se garderobens ljus och togs ut på rundvandring, små-grodorna och en tidig biltur hem med trötta barn. Och som ni kan se så sportade min kavaljer inte bara en utan tre kransar under kvällen. Det är min kille det. Glad midsommar

14

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.