2019-06-12

40 års festen – maten & drycken

Det var inte festen som formade maten. Det var maten som formade festen. Så var det faktiskt. När jag planerade för mitt baluns åkte hjärnan berg och dalbana med idéer. Det jag visste var, jag måste ha bra mat och bra vin. För mig är det inget jag tummar på. Varken på hemmabjudningar eller på festlighet. Bra mat gör gäster lyckliga. Bra och mycket dryck gör gästerna lyckliga. Och det gör mig själv lycklig. Och är man matskribent och krogkritiker som sätter det ätbara i fokus i alla sammanhang, från resor till vardagsliv så ska det förstås göras här med. Med många kontakter och många kockar jag verkligen gillar i Malmö  hade jag flera att välja mellan. Och slog till på en av Sveriges nominerade till Årets Kock som IDAG faktiskt gick vidare, och som tidigare tagit en sjundeplats i franska Bocuse d’Or. Alexander Sjögren från Mutantur.

Hans mat är elegant, minimalistisk och stilren som sätter mig i rummet på ett galleri. Hans mat är subtil och konstnärlig. Grön och nära naturen. Samtidigt som det alltid smakar riktigt gott. Att välja Alex som kock till min 40-årsfest var som att välja en sober och elegant inramning och när jag väl valt honom föll resten på plats. Det var precis så jag ville ha det. Vackert. Stilrent. Mat som matchar den fina lokalen med stora ljusinläpp. Och bubbel. Allt gick ihop.

Det sobra inbjudningskortet som Sanna gjorde till mig efter ångestladdade instruktioner där hon fick skala ner det mer och mer minimalistiskt tills en kollega sa ”Det ser ut som en begravning Karin. Jag hade förväntat mig mer hiphop”.  Vad han inte visste var att han bara sett inramningen av halva kvällen. Resten kommer sedan tillsammans med shots av tequila.

Jag satte tiden till klockan 16 istället för sent och jag hoppade i en vit kostym. I alla fall i några timmar. För att matcha maten. Och vilken mat sen. Alex svettades (bokstavligen i den varma industrilokalen) för att duka upp en niorätters meny. Medan vi slukade en lång rad flaskor naturviner under tiden.

En annan anledning till att jag valde Alex var att jag kunde känna mig hundra procent trygg med att allt skulle klirras. En så grym erfaren kock som reser på mattävlingar och driver sin egen restaurang och är van vid att trolla fram elegans. Och han gav mig ett sådan Småländskt (japp han är från Oskarshamn) lugn när vi träffades. Full koll på läget. Nog så viktigt. Han skulle ordna allt, jag kunde ta det lugnt. Det skulle bli snyggt. (Viktigt).

Och vi skålade. Jag valde vin från min favoritvinbutik i Köpenhamn, Rosforth & Rosforth. Man kan säga att det egentligen är ett lager med vin under en bro, där du huttrar (om det är en sådan dag) på kajkanten och kan prova alla viner som är öppna. Och det är så värt det! Bara upplevelsen att stå i ett lager och zippa grymt naturvin. Den här vinbutiken säljer vin till några av Köpenhamns bästa restauranger som Noma och Geranium (och en lååång lista) och de är så himla roliga att besöka. Har du tur är Pontus Elofsson på plats som både startade Bord13 och tidigare var Nomas huvudsommelier och guidar dig i sortimentet. Och vilket sortiment! Mina föräldrar var snälla och körde mig över med tom bil. Vi kom hem med lådor, inte bara till min fest utan till både deras och mitt hem. Du måste åka dit.

Det viktigaste bubblet först. Jag började med Bruno Rochards rosa bubbliga petillant, Folie des Grains. Ett så himla gott, roligt och somrigt torrt vin med fina bubblor, jordgubbar och doft av vattenmelon och en rund smak som gör vilken stund som helst lycklig. Petillant, Pet nat, eller ancestrale som det också kallas betyder att vinet fått jäsa på flaskan utan att filtreras. Helt naturlig. Likaså den cremant från Loire, Chateau de Passavant, som vi hade som andra bubbel från butiken Rosforth & Rosforth. Ett grymt naturligt bubbel med brödiga toner liksom en champagne.

Alex hade tagit med sig fritös, vackra skålar och den långa meny jag fått presenterad för mig förverkligades i små munsbitar.  De här:

Toast melba med ramslök & jordärtskocka.

Färskpotatis med forellrom & nässla

Paj med grön sparris, färskost & syrén

Vit syrad sparris med senapsfrö & fänkålskex

Friterad steambun med ostkräm & torkad rödbeta

Taco med friterad torsk, shiso, plommon & ingefära

Tartar på oxinnanlår med syrlig svamp, äggula & lök

Färska ärtor med miso, picklad kålrabbi & svart knäcke

Sockersaltad regnbåge med gröna jordgubbar, fläder & rättika

 

 

Ett annat vin som uppskattades otroligt mycket under kvällen. Och det vin jag fått flest frågor om i efterhand av mina gäster är ett rött vin som var lite osäker på. Då jag trodde det skulle var lite svårt. Pipeno Pais från Chile på deras traditionella druva Paìs. Om du tittar riktigt noga på bordet nedan hittar du det. Även det ett helt naturligt vin köpt hos Rosforth, men KATCHING, har hittat en variant i ny förpackning på systemet HÄR.  Jag har inte smakat just den. Men har du tur är den lika stöddig och fylld av laktritstoner och lätta röda bär som den jag serverade.

 

Självklart fyllde jag upp med extra bubbel från Systembolaget. Och då denna favorit som gick åt i rasande fart. För övrigt köpte jag alla som fanns på Systembolaget i Limhamn. 20 flarror. Och har inga att lämna tillbaka. (Du vet väl att du alltid kan lämna tillbaka på Systembolaget inom 14 dagar så om du har fest kan du bara brassa på). Ett naturligt bubbel (surprise) utan tillsatt socker och skit men denna gång från Spanien! Närmre bestämt Katalonien där huvuddelen av Speniens Cava görs. Och denna Loxarel al Pel är fanken en av den bästa.

 

7

Kommentera

Anna

Så många härliga mat- och vintips från din fantastiska fest! Sparar och plockar fram till sommarens festligheter. Tack!

karinericson

Ja vad kul att kunna inspirera!

Klara

Har druckit det där Chilenska naturvinet som finns på systembolaget. Personligen tyckte jag det smakade lite askfat med all rökighet. Jag har kanske inte heller riktigt fattat grejen med naturviner så vore spännande att höra din recension om du testar det!

karinericson

Jag ska testa. Detta vin som jag hade, som ser ut att vara samma, var inte särkilt rökigt. Mer lakritstoner och stramt med röd frukt. Minnet är dock något vakt 🙂 Återkommer med recension!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.