2019-05-12

Tre viner för tre humör

När någon kommer in lika brutalt, snabbt, intensivt och glädjeinjicerar ens liv som den försvinner lika brutalt, snabbt, intensivt och ledsenninjicerar är det tur en har vänner som hoppar in och sätter sig på platsen. I baren jämte mig. För att sänka tre flaskor. Okej inte flaskor. Men tre glas för varje ämne som behöver hanteras.

L’enoteca i Malmö är en bar med viner från den gamla världen, det vill säga Europa. Förutom hyllorna fulla av flaskor så kan du läsa på griffeltavlorna vad huset erbjuder. Det var här, på en barstol jag upptäckte det. Jag FÖRSTÅR plötsligt vad det står på griffeltavlan. Något har hänt sedan jag började plugga vin på Vinkällan. Plötsligt kan jag veta vad det är för vin, vad det är för druva, var det kommer från och vilken karaktär det har och förmodligen hur det är gjort. Det är som att jag plötsligt har lärt mig ett nytt språk. Det är så roligt!

Så därför kunde jag berätta för min väninna som har ett hjärta som bankar för Italien att Franciacortan som stod på menyn är ett mousserande som framställs på exakt samma traditionella sätt som champagne, har dessutom högre krav på lagringstiden och brukar ha ett riktigt bra pris. Så ser du en flaska Franciacorta kan det vara ett bra bubbelköp! Den fick svepas ner med genomgången av mina senaste veckors uppgång och fall.

Till planeringen för min kommande fest, eventuella upptåg och outfits fick vi istället ett naturligt orange i glasen från Katalonien på druvan Sumoll som är riktigt friskt, fint och balanserat, med en nyans av petrolium, vanilj och persika. Och eftersom jag pluggat förstår jag också vad det innebär när de berättar att vinet är gjort med maceration carbonique, lagrats en tid på franska ekfat och genomgått en liten malolaktiskt jäsning. Så sjukt häftigt att förstå vad det betyder och vad det faktiskt innebär för vinets smak och karaktär! Kemin, det nördiga. Jag älskar det.

Jag kunde inte gå hem utan en röd avslutning. Så en blend mellan Malbec och Syrah Le Vin du Garagiste, fick runda av vår kväll med, i min smak, kanske något för rund och snäll. Speciellt när själen är rivig och irriterad och hade behövt en skrikig arg 100 % Syrah/Grenache för att möta humöret som denna vecka plötsligt gav mig.

18

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.