2019-04-22

Ramslök, ramslökspesto och ramslökslamm

Tjoho. Ramslöksäsongen är här. Ja, i alla fall i Skåne. Godsaken växer inte i hela landet men här fylls lövskogarna med den vilda vitlöken som doftar skarpt mellan träden. Passa på för snart är den ett minne blott till nästa år. Hittar du ett ramslöksställe hittar du ett helt fält. Den växer i mängder och jag kan tipsa om bland annat Alnarpsparken strax utanför Malmö där den breder ut sig. Även vid Kalkbrottet i Limhamn, skogarna i mittskåne och runt Hörte brygga (där du kan passa på att stanna och äta rök fisk)

Sedan gör du en himla god soppa, ramslöksolja (bara mixa ramslök, olja och salt) som du kan droppa över salladen, på fisken eller köttet, och pesto! Perfekt att ge bort som en liten present när du går bort. Okej, inte till alla då. Jag gav till min familj och ingen uppskattade det. Så hädanefter får det bli till vänner, som skulle hoppa jämfota för en liten burk ramslöksolja.

Mixa ramslök med pinjenötter, mandel, parmesan och olivolja till en finkornig eller grovkornig pesto som håller i ca 3 månader. Mums. Vill du ha en svenskare touch så använd västerbotten  och solrosfrön istället för pinjenötter och parmesan.

     

Ett annat helt lövely tips är att göra lamm som du bäddar in i en ett smör av Ramslök. Mixa ca 2 dl med 1 msk fransk senap, 2 msk honung, 250 g smör och 2 skivor formfranska. Bädda in din stek och du får ett helt ljuvligt mört kött som får alla gäster att falla pladask. Servera gärna med något sött som möter upp vitlöken och honungen, som bakade rödbetor, en jordärtskockspuré eller bakade rotsaker och gör en syrlig rödvinssås till.

Ja, det går att äta lamm även efter påsk. Så ut i skogen!

14

Kommentera

Li

Tack för goda tips med ramslök 😋

karinericson

Hoppas det blev något gott!

Olja blir det! Tack!!!

karinericson

Perfekt!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.