2019-03-12

Mediterar i vin på sommelierutbildningen

Igår tog jag de första stegen på sommelierutbildningen. Tjoho! Det var så roligt. Verkligen ännu roligare än jag tänkt mig. Äntligen ska jag få nörda ner mig i ett ämne i ett helt år som ligger mig varmt om hjärtat. Vin.

En vän frågade mig hur jag ska hinna med allt (sidan om eget företag, barn, träningsinstruktör och gärna lite socialt liv). För mig är detta, trots att det innebär mycket plugg, som meditation för min själ. Min vardag består av så många bollar i luften, många olika kunder, olika uppdrag och varumärken då jag jobbar som copywriter och projektledare. Här får jag ett ämne som jag verkligen kan grotta ner min hjärna i. Utan att räkna timmar. Av helt eget intresse.

Jag får läsa och läsa och läsa och när jag borrar ner min näsa i ett vinglas för att känna alla aromer är det som en av mina dagliga meditativa minuter. Jag är fullkomligt här och nu. Med full koncentration.

Tänka sig. Att man kunde meditera i vin. Genast blev livet roligare.

Att plugga till sommelier blir allt mer populärt, både bland de som jobbar med mat men också bland privatpersoner. Och tjejer! Allt fler tjejer tar sin plats som vinexperter och äger den. Det tycker jag är himla kul.

Vi kommer plugga i ett år, med en heldag lektioner varannan vecka i MJ:s roliga lokaler i Malmö. Här håller Vinkällans Dryckesutbildningar (som har sina kontor i Stockholm, Köpenhamn och Göteborg) i trådarna. 20 elever, kockar, servispersonal, privatpersoner, från Systembolaget, någon som vill öppna en butik med orange vin…. Det blir ett roligt år med många roliga människor. Och jag ska ta med er på resan så klart!

På sommelierutbildningen lär du dig allt från hur druvan jäser, till klassificeringar och druvor. Men framför allt ska du lära dig att matcha mat och vin. Det är det stora fokuset för en sommelier och det är också det som jag tycker är så spännande. Att kunna förstå vinets komplexa egenskaper och matcha matens komponenter med vinets aromer och få en perfekt match. Och att beskriva vinet med ord. Dess doft och dess smak.

Vi hade två provningar, en vitt och rött, där alla provas blint. När jag nailade dofter och smaker reagerade jag ungefär som när min son knäcker koden när han räknar eller råkar lyckas bokstavera ett ord.

Mint!
Lakrits!
Hallon!
Lycka!

Första dagen gick vi igenom det stora regelsystemet över Europas viner, att tolka en etikett vilket är en hel gåta i sig och vinframställning. Vi lärde oss lite olika trick för att känna av mängden tanniner och syra i vinet och började lära oss metodiken bakom att analysera ett vin. Sen fick vi så klart gissa druvor även om läraren gång på gång påminde oss om att det inte var det viktiga. Alla vill ju gissa!

9

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.