Det har varit två hektiska månader för mig. Jag har haft ett jobb för ett klädesmärke som gjort att jag tagit mig ut till massor av vackra platser i Skånes natur. Tänk att jag bott här i stort sett hela mitt liv och det finns så mycket kvar att upptäcka. Platser jag aldrig varit på eller återupptäckt. Jag har definitivt fått blodat tand för att ge mig ut i naturen. Förutom alla platser detta jobb tagit mig till har jag gjort en enorm research och läst om så många ställen jag vill till och inte hann med under jobbet med att vandra skog ut och skog in.

Helst hade jag delat med mig av allt här, men då snor jag ju grejen som kommer komma ut till sommaren, gissar jag. Men av alla platser jag varit på sticker några ut lite extra. Som backarna vid Glumslöv och Hilleshögs Dalar. Dessa backar har jag kört förbi så många gånger mellan Landskrona och Helsingborg. Ibland tar jag det som man kallar ”den gamla” vägen istället för motorvägen bara för att få se denna utsikt. Den är magisk bara att köra förbi. Men nu har jag tagit mig tid att stanna och dessutom vandra ner över de böljande hagarna och längst kusten.

Det är svårt att återge magin i en vy. Oerhört svårt. Så tänk denna bild upphöjd till 10. Glittrande hav, böljande backar, sol och Ven och Köpenhamn i bakgrunden.

Det som skulle bli 5-7 km här blev till en mil för vi kunde inte sluta. Jag tänkte mig en lätt promenad efter jobbet och tog inte med (vilket jag brukar) vatten eller fika. Det slutade med många timmar och trötta ben. Men magin drog oss vidare. Och visst gick vi lite fel, hamnade på en åker, stötte på hjortar och fick klättra över stängsel med. Men det hör till.

Havet är turkost och från toppen av en kulle, med rasbranter rakt ner mot den steniga stranden ser du ner till botten i det klara vattnet. Där svanar gungar fram. Jag skulle kunna sitta på denna kulle i timmar.

Längs med havet kan du ta dig igenom små pittoreska byar, som Ålabodarna och Sundvik med små gulliga hus blandat med arkitektoniska monster till villor. För att sluta med en stund vid Örenäs slott och en magnifik utsikt över havet där fiskebåtarna puttrar in mot småbåtshamnen.

Tänk dig detta när gräset är grönare. Och korna betar i hagarna.

Rester från de gamla tegelbruken som låg här förr i tiden färgar strandpromenaden i hundra nyanser av terrakotta.

21

TV-serien Tunna blå linjen har tagit oss med storm. Malmö har fått en egen TV- serie där skånskan inte är en biroll utan en huvudroll. Och där karaktärerna rör sig på våra gator, handlar kaffe på våra kaffebarer och är våra grannar. Serien har kommit som en välbehövlig vind i dessa tider och omfamnat oss med den äkthet som sitter i varje mening och musiksättningen som drar oss med in i handlingen. Så mycket att Sydsvenskan till och med startat Facebookgruppen Snacka om Tunna blå linjen där det diskuteras flitigt.

Vi har fallit pladask för Magnus, Sara, Leah och Jesse. Men vad skulle de smaka om de vore vin? Här följer en rollbeskrivning av karaktärerna i Tunna blå linjen summerat i en flaska. I helgen kanske du ska dricka en typisk Jesse. Snäll och bärig.

Magnus – Tunna blå linjen

Busig, kaxig, snygg.  Jag är så jävla kär i Pet Nat. Men det vet du nog redan. Detta är ett härligt vin som är full av flirt när sommaren tittar in. Men be aware. Han kan explodera lätt och överraska med aggressiva bubblor som sprutar ut om något skakar om honom. Söt som socker när det ler mot dig med mjuk frukt och glada tillrop, omtänksam och gullig som bäddar om dig om kvällen som om du vore en skör liten fågel. Eller en omogen uppkäftig sak som kan explodera när som helst. Att öppna upp en flaska av detta är alltid en överraskning. Ska du bli smekt av kärlek eller få dig en smäll. Kanske får det mer balans med tiden. Ett roligt sällskap oavsett. J

Petillant naturell
Single Moms Pét Nat 2019
Wine Mechanics, Göteborg

Leah – Tunna blå linjen

Svår och kärv. Hård som sten. Här är ett vin som inte ställer in sig i ledet och som aldrig skulle fjäska för dig med mjuka ord. Ett tanninrikt vin som biter ifrån. Lite aggressivt som ung men komplext och fullt av djup under ytan. Det här vinet har många sidor och är fullt av hemligheter som kan visa sig när du minst anar det. Det kan behöva lite tålamod och lagring för att mjukna och bli lite avrundad i kanterna men utan att någonsin tappa sin karaktär. Oavsett ålder vet du vad du får i flaskan, den står rakryggad och står upp för sak. Jag menar smak. En perfekt match till ett proteinstinnt one night stand som du vill ska tåla ett och annat. Ett manligt vin till smaken medan utseendet bedrar med sin ljusa unga färg.

Barolo
Albe G.D. Vajra, 2017

Sara – Tunna blå linjen

Här är ett riktigt trevligt helyllevin som sjunger av godhet och skänker tröst i tillvaron. Snäll och omtänksam. Mjukt och smörigt. Förstår dig i alla stunder, klappar dig på kinden, och lyssnar tålmodigt och som bara slår över om du dricker helt för mycket. Här får du runda mjuka kinder, karamellsöta inslag, vaniljsex och söta gula äpplen. Ett vin som är lätt att gilla, runt i kanterna men ändå både komplext och modigt. Vill vara mer svårflirtad än hon klarar av för när man väl får upp korken så kommer det drickas upp. Gud så god som man säger.

Meursault , Pierre Bourée Fils, 2017
Chardonnay, Bourgogne

Jesse – Tunna blå linjen

Snäll inifrån och ut, mjuk, diplomatisk och bärig. Det här vinet är din stabila professionella partner som du kan lita på. Som aldrig brusar upp eller ballar ur. En fadersfigur som smälter dig med sin mjuka empatiska framtoning. Ett vin som klarar vilken situation som helst. Middagen med svärföräldrarna, första dejten, AW med vännerna eller företagslunchen, detta passar i alla lägen och matchar alla stunder. Obs förutom minderåriga. Då funkar varm choklad bättre. Ibland vill man att han ska vara lite mer kaxig och ta i med lite tanniner. Men Jesse är alltid Jesse. Trots sin lätta framtoning så har vinet gjort sig till kändis. Ps. En kissig vindrickare är en dålig vindrickare.
Pinot Noir
Au Bon Climat 2018
Santa Barbara County

28

Så kom snön till Skåne. Och helt ärligt, det känns som det är flera år sedan. Det känns som att jag har sagt till folk från norrpå flera gånger, jo men alltså det kommer snö till Skåne ibland. Och nu kom beviset. Först landade den överallt utom i just Malmö. Och det blev plötsligt mycket viktigt att reda ut, vart i Skåne är den bästa pulkabacken. Kriterier, det ska kittla i magen, det ska inte vara magert med snö, och det ska vara en lång backe.

Många tänkte likadant. När snön väl faller i Skåne ska den utnyttjas, vilket på många håll skapat pulkakaos i backarna. Det bästa är om man har en egen oupptäckt backe på baksidan av sin gård. Men så har vi inte alla..

Trots den långa listan över Skånes bästa pulkabackar (som finns nedan) hamnade vi i Osby. Av flera anledningar. Här finns en lång pulkabacke Klinten (eller faktiskt flera) mitt i samhället, och på baksidan av den finns skogen med delar av Skåneleden. Om man vill traska in i ett snöklätt landskap där grenarna är färgade vita. En ytterligare anledning är att min lillebror bor här, vilket ju inte är en anledning för dig (kanske) men i alla fall. Garanterat snö, kittel i magen och har du inte tagit med fika finns pizzeria i byn. Backen må se flack ut på bild. Men så är det verkligen inte, det finns bevis i form av ett bandage över min handled på det. Min sexåring som inte hade hjälm med sig fick åka snowracer från mitten av backen. Jag rekommenderar hjälm för alla som åker från toppen. Ja det fanns till och med en del barn som åkte skidor för backen.

Men det finns gott om pulkabackar i Skåne som är långt mer än platt. Utanför mitt fönster finns ett och jag har även sett Malmöbarn jubla över en kulle på två meter i veckan. Men om man kan ta sig ut med bil eller buss (kanske inte det bästa i pandemitider) så finns.

Pulkabackar i Skåne

Frostavallen i Höör
Hit åkte vi alltid på skolutflykt och här finns pulkabacke för alla spralliga. Det är himla populärt så förbered dig för pulkabonansa i backen. Ta med korv och bröd! Kanske lite tålamod och varma strumpor

Bananen i Degeberga
Förr var det en skidbacke så ja, du förstår farten du kommer upp i på en välvaxad pulka eller stjärtlapp. Underbart. Denna backe är dessutom utsedd till Skånes bästa av alla Skåningar och inte bara mina vänner på Facebook.

Brösarps backar
På Österlen viner vinden och det brukar bli gott om snö när den väl faller. Om sommaren är backarna plats för skydiving och kossor som betar. På vintern är de bästa pulkabackarna. Med mycket folk.

Glumslövs backar
Den vackraste utkiksplatsen enligt mig i hela Skåne. Med blick över ön Ven och Danmark. Här är det fritt fall hela vägen ner till havet. Bara att ladda pulkan.

Sjöbo
Här finns både skidbacke och pulkabacke och du behöver inte köra särskilt långt från Malmö för att låta det kittla i magen. Hitta Orebacken och du kan ta liften upp.

Fulltofta
För de minsta barnen är backarna i naturreservatet och strövområdet Fulltofta fullt tillräckligt.

Zimmermans backe
Precis utanför Skurup ligger backen som bjuder på 25 meters höjd och fritt fall på snowracer. Hold on. På 80-talet fanns här både lift och slalomtävling.

St Hans Backar i Lund
Nära en kaffe i stan och ändå snöklädda backar för de små.

Stupet i Helsingborg
Näslundabacken, även kallad stupet, i Helsingborg får det att kittla i magen

Romelåsen
Upp på Romelåsen och ta dig ner i ilfart. Här är det långt från platt och det finns gott om nerfarter. Ta dig till Golfbanan, vid snö lär du inte brottas med några golfare. Bara kylan.

Snön gör allt så himla vackert just nu. Ljuset, solen, allt. Och när snön nu faktiskt också landat i Malmö så kan man även få det att kittla i magen här. Bulltofta rekreationsområde, Limhamnsfältet längst ner mot Limhamns sjöstad och Kroksbäcksparken har backar att åka i. Och för de allra minsta duker en av kullarna på Ribban.

9

När pandemin slog till var det stopp och belägg på vinprovningar. Jag hade massor av idéer och planer med vips stod allt still. Men flyttade till nätet. Det är inte detsamma men det har skapat en helt ny grej, även för mig. Och är det något som den här pandemin kanske bidragit till så är det att att sociala medier blivit sociala igen. För vi vill inte längre bara se bilder och bli inspirerade, vi vill prata och ha kontakt.

I höstas körde jag igång vinprovningar live på instagramkontot Grapewild och gensvaret var så härligt. Vilken kontakt, vilken glädje och vilken grej att få prova vin ihop med människor över hela sverige inloggade hemifrån. Folk skickade bilder på när de inhandlade sina viner, hur de samlats i olika gäng hemma och kopplade upp oss på TV-skärmen. Hur mysigt. Det sociala behovet är så påtaglig. Vi vill prata, känna gemenskap och ha kul!

Provningarna live gör jag tillsammans med en tjej som heter Ida Svensson, sommelier, som senast varit restaurangchef på Weinbergs och har en grym erfarenhet från allt från natruvinsbaren Julie till den trestjärniga restaurangen (märk väl att det endast finns 3 i hela norden) Maemo i Norge. En grym partner helt enkelt och en grymt härligt tjej. Vilket jag vill ska vara hela grejen med våra provningar. Kunnigt, opretentiöst och kul.

Nästa vinprovning live

Vi har kört temana ”Trerätter” med vin till plockmat, förrätt och huvudrätt. Bubbelprovning inför nyår och nu på fredag kör vi nästa provning med temat ”3 Pinot. 3 länder”. Efter att ha frågat följarna vad de ville ha röstade många för en provning med den eleganta druvan Pinot Noir och jämföra tre olika länder. Det kan bara bli en kul och bra provning. Vill du vara med loggar du på kl 20 på fredag och vinerna (som alla finns i Systembolaget ordinarie sortiment) hittar du i det här inlägget.

Alla våra filmer och tidigare liveprovningar går att se på Instagram. Om man inte kan vara med just utsatt tid.

8

Vår jul blev, som så många andras, annorlunda i år. Bara några dagar innan julafton fick vi veta att hela familjen i Norrland där vi skulle fira, fått Corona. Så typiskt och så konstig. Här hade vi som bor i en ”storstad” varit försiktiga och så fick de som bor där uppe det. Med vuxna barn som kommit hem från England, och de vi träffar väldigt sällan på grund av det långa långa avståndet kändes det förstås så tråkigt. Detta var också ett år utan min son över julen vilket brukar kännas extra tungt att bli strandad. Men vi tog vårt pick och pack och åkte till ett ställe jag velat till länge, Ästad vingård. En vingård och ett spa i en unik och annorlunda omgivning. Titta bara på det lite surrealistiska vinhuset de byggt mitt i den halländska landsbygden. Som en kopia av ett franskt vinslott. Jag vet inte om jag är på Disneyland eller på spa.

Vi började med en vinvandring och vinprovning. Jag tvekade. Jag kan ju det här. Jag har sett en vingård. Men om jag är nöjd med att vi gjorde det. Kanske det bästa på vårt dygn på Ästad. Framför allt för att vår guide var så kunnig och inspirerande. Hon visade hur druvan Soleran växer på fälten utanför gården uppbundna i Gyuotsystem. Hur de hanterar vintern. Hon tog oss in i vineriet och till slut fick vi göra en blindprovning där jag (tjoho) satte alla. Utom just Ästad vingårds vita vin på druvan Solera. Men med uteslutningsmetoden 1 av 3 ar det enkelt att komma på. Fast det var slående likt en Sauvignon blanc med sin grönhet nässlor och krusbär. Förvånansvärt bra.

Omgivningarna är fantastiska. Det här är inte ett spa med klarblå bassänger, men med klara iskalla små dammar där både du och fiskar kan simma. Och hur många bastus som helst i små hus här och var. Det var som en liten upptäcktsresa bland gångar, bäckar och små hus för att hitta alla krypin. Ett är en bastu under vatten så att man kan sitta i bastun och om man har en galen norrlänning till pojkvän kan du titta på när han dyker ner i det 3 gradiga vattnet. Jag såg även en fisk. Självklart hade jag slottsliga kläder på mig.

I området fanns även en varm härlig pool utomhus, olika ritualer att uppleva och en underbar dusch som upplevs när man ligger ner på en soffa. Lovely.

Nästa gång jag åker till Ästad ska jag välja ett annat rum. Vi visste att vi skulle bo i det som heter ”klassiskt” men jag skulle lägga till de extra kronorna om jag hade möjlighet för att få bo i deras standard rum. Som alla är superfina och har egen bastu (om man nu har tid med det). Jag vill också äta på restaurangen Äng som ska vara väldigt bra. Vi åt på Loftet, och fick en lite märklig upplevelse. Kanske på grund av Corona då vi fick äta i en tråkig del av restaurangen och hade märklig service, medan man kan få sitta här under rislamporna där vi åt frukost. Och jag kommer välja deras vandringpaket för vyerna såg magiska ut. Och så skönt att slappna av i en varm pool efter en dag i naturen.

12

Jag gillar fest. Och är det nyår ska det vara med glitter, bubbel och bang. Men i år kanske det blir lite annorlunda gott nytt år. Men för den delen kan man säga bye bye 2020 med riktigt bra i glasen. Och på bordet. För vad förgyller dagen bättre än att lägga tid i grytorna. För mig är nyår klassiskt. Jag vill gärna både dricka och äta klassiskt lyxiga smaker och dricka därefter. Så när jag fick frågan om jag kunde sätta ihop en Grapewild Nyårslåda med vin var det en klassisk meny jag utgick ifrån, samt så klart en rolig överraskning. Ett fizzy Pet Nat Obi Wine. Till tolvslaget, eller kanske till en tråkig januaridag. Det gör dig enbart glad, både för etiketten och innehållet.

Mitt förslag är att börja kvällen med Champagne. Det godaste och dyraste vill du dricka först, när smaklökarna är fräscha och du njuter av första klunken. Ett äkta Blanc de blanc från franska Champagne gör susen till snacks med lantchips, löjrom (köp fryst från USA om du vill få ner priset), rödlök, dill och smetana. Kan aldrig bli fel. Jag väljer det naturliga bubblet Bruno Michel som har djupa utvecklade smaker och är så himla gott. Du hittar det hos Allegresse vinhandel. Champagnen är från 2014 som är ett pangår. Då föddes min son och då gjordes detta bubbel som vunnit massa priser. Blunda och kolla om du kan känna doften av körsbärskola och honung! Detta är ett reserve, det vill säga det har lagrats extra länge, 4 år på jästfällningen, och ger dig ett utvecklat mumsigt Champagne.

Sedan korkar du upp det lite billigare (men bra) bubblet till tolvslaget som en Cava (här är min favorit cava) eller Cremant (här är en riktigt bra cremant). Visst ska det bubbla men vid det här laget har du säkert druckit mycket vin och smaklökarna är ändå inte 100% alerta för att korka upp en 600 kr flaska. Eller ett Pet nat som ger en helt annan upplevelse av bubblor.

Detta Pet Nat Obi Wine hoppar in i munnen som en skummande havsvåg. En mjuk, krämig och välbalanserad Pet Nat från Alsace som ger dig mogen frukt, citrus, mandariner, päron, och fläderblommor i glaset. Och en så härlig mousse! Gjort på den blommiga druvan Muscat och Pinot Auxerrois. Detta Pet Nat är friskt och går att dricka rakt upp och ner. Det kommer liva upp vilken stämning som helst. På balkongen under fyrverkerier eller i soffan framför en Star Wars film i januari.

I december körde jag och Ida på Grapewild en bubbelprovning Live. Vill du lära dig mer om skillnaden mellan Champagne, Prosecco och Cava så gå in och titta på den. Den ligger under IGTV.

Ett klassiskt vitt vin får förstås hänga med till bords på Nyårsafton. Antingen en smörig chardonnay till fisken, eller ett friskt mineraligt Melon de Bourgogne till skaldjuren. Jag valde detta Remettons la France au goulot som har en ovanlig smörig fruktighet och munskänsla som jag tror gör susen till en hummersoppa eller krabba. Från lime, mineral, salt och friskt till fylligt och lite oljigt med mumsig frukt, melon, päron, gula äpplen och stänk av anis.

Har du sett filmen Ce Qui Nous Lie? En fantastiskt fin film om vin och syskonskap som jag älskade långt innan jag älskade vin. Det betyder ”Det som binder oss samman”. Kanske extra fint just nu. Se den! 

Undrar du över tavlan så är den av Jenny

Inte en meny utan ett klassiskt rött. Med umpf. Beroende på vad du har för huvudrätt förstås. Syrah, Barolo eller kanske ett Cabernet Sauvignong från Conawarra i Australien. Det finns så mycket att välja på. Det viktiga till kött är tanninser, det vill säga strävhet, i vinet. Sedan lägger du till alla preferenser du gillar. I min låda valde jag Vent d’Anges görs av en av mina favoritproducenter, Erik Gabrielson, som äger vingården Mas Zenitud i Languedoc Roussillon (japp han är svensk och har bott i Malmö).

När man får ett vin i glaset som är svårt att slita näsan från och som har lång eftersmak, då är jag lycklig. Detta vin är just så. Ett rikt rött vin fullt av dofter att upptäcka. Mörka skogsbär, björnbär och stallgolv. Läder, hö, kryddor och kaffe. Samtidigt så friskt och elegant. Till detta väljer producenten sina äldsta vinstockar som är 105 år gamla vilket ger extra bra frukt. Och därmed ett extra komplext vin. Servera till den klassiska köttbiten á la Nyår. Med tillbehör som rostad potatis eller gratäng, rotfrukter och en rödvinssås.

Gott nytt år från mig. Vi ses på nästa och häller nya goda viner i glasen!

Tack Beyond us för att jag fått ligga i ert bollhav med vin. Happy place.

15

Tiden innan jul. Även om det är en annorlunda jul för många, man kanske firar i mindre skara, kanske inte alls så är vissa saker precis som vanlig för mig. Nämligen lite hysteriskt. För att inte missa julkänslan i ett hav av jobb som ska vara klara innan alla går på julledigt och måsten bestämde jag mig för att ta in julen så tidigt som möjligt och maxa. Precis som så många andra. Julmusiken har gått i ett och granen köpte jag tidigare än några andra år. Också lite för att i år har jag inte mitt barn över jul, vilket alltid är lite extra jobbigt. Och då behöver jag skapa så mycket jul som möjligt runtomkring. Redan till helgen firar vi vår ”julafton” då vi träffas den närmsta familjen, äter något som nuddar vid julmat men ändå inte. I år blir det dansk fläskstek och på mig ligger desserten och naturligtvis vinvalet. Så himla kul att jag blivit den som står för druvorna. Och att pappa släppt rollen som familjens vinhuvud och verkar tycka det är riktigt roligt att jag kan och tar med nya dryckesupplevelser till bordet. Här är några tips för att maxa julkänslan busenkelt.

Ljussafari

Cykla runt och titta på all julbelysning som staden pyntat med. När alla event är inställda ger det en härlig känsla att gå på gågatan och se allt som smyckats i granris och julljus. Jag tog min son och gjorde Malmö under gnistrande julpaket i träden och tindrande hjärtan. Någon kör stämde upp i sång på gatan och julkänslan bet tag i alla fall i mig.

Fika loss

Jag är inte så förtjust i kakor annars. Men på julen är jag för smakerna är ljuvliga. Uppsök alla fik du hinner med och beställ in det juligaste du kan hitta. Kanel på toppen av ditt te, smarriga saffranskakor och kolor. Om det inte känns tryggt att sitta bland folk, handla hem och duka upp hemma. Detta är för övrigt Malmös godaste kaka alla kategorier. Den finns bara under julen på Geijergatan 53 och är så kladdig smarrig fräsch och god på samma gång. Full av saffran och med syrlig frosting på toppen.

Vintrigt vinterland

I Malmös Folkets park har de skapat ett vinterland med paket som går att gå in i (hur corona-safe är det här tänkte jag dock när kön ringlade utanför och en efter en gick in. Men utanför är det julvackert och det går att köpa en värmande kaffe medan barnen springer av sig i sagolandet.

Baka utan stress

Köp en god färdig pepparkaksdeg, ät halva och baka på halva. För som en mycket klok tjej sa till mig häromdagen. Varje pepparkaka är en förlorad pepparkaksdeg. Jag håller med, jag älskar degen mycket mer än kakorna. Jag och Elias köpte denna veganska ljuvligt goda pepparkaksdeg på Beyond us och började med att äta en beskärd del deg innan vi tog tag i bakandet. I Malmö hittar du även god deg hos Café Leve och Gateau.

Slå in julklappar

Finns det något som sätter stämningen mer? Jag älskar julklappar och är inte alls en av dem som vill ta bort detta från firandet trots att jag är vuxen Jag gillar nästan mer att ge än att få. Nu är jag sämst på att slå in paket (brukar alltid vara något jag överlåter åt min sambo) men när jag gör det, utan stress, sätter på julmusik, sätter på lite glögg. Och gärna få alla andra ha lagt sig så det blir egentid. Det är så himla mycket jul för mig.

Njut lite!

Alla smakerna och dofterna. Fånga dem, fånga stunderna och framför allt. Drick Sauternes. Ett sött vin från Bordeaux som gifter sig som en smäck med saffransbullar. Det finns ofta som halvflaska på systembolaget och har du aldrig provat så måste du. Servera kylt, sätt på lite jazzig julmusik, tänd granen och ta på dig glittrigt.

Drick gott vin

Ta dig ett glas på en vinbar eller köp hem gott vin. Med mycket tid hemma så finns plats att upptäcka nytt. Här är Ida från Dryckesbutiken som visar upp sina viner för julhelgerna som du kan köpa som vinlåda. Håll utkik på Grapewild för i en av våra luckor testar vi Idas viner och ger tips om match till julmat.

10

När världen är lite upp och ner har det uppstått nya vägar att göra det man älskar. Och det man brukade göra tillsammans. Som att dricka vin ihop. På lördag 27/11 kl 16 har jag och min sommeliervän Ida en online vinprovning på Grapewild på Instagram som är öppen och gratis för alla. Hur perfekt är inte det i dessa tider då vi ska hålla oss hemma så mycket vi kan. Man behöver liva upp det lite och sätta lite vinkant på tilvaron.

Det ska bli så kul och så spännande. Redan nu har folk börjat skicka bilder på när de inhandlar vinerna så jag är så taggad. Och lite nervös.

En del i att vara sommelier för mig är att sprida min kunskap och glädje för vin. På ett så enkelt och kul sätt som möjligt. Ett sätt är att möta människor och göra provningar. Jag hade massor av planer på detta och olika roliga sammarbeten med restauranger när pandemin slog till och vips så dog det. Men har återuppstått på nätet.

På vår första live-provning blir temat Trerätters. Vi har valt ut tre bra viner som finns i ordinarie sortiment på Systembolaget och som är en bra kombination för en middag hemma. Vi kommer prata om de olika vintyperna, hur du kan matcha dessa med mat och bygga upp din middag för en perfekt kväll med vänner. Vill du vara med så går du bara in på Grapewild på instagram kl 16 och hänger med.

Vinerna till vår provningen

Vinerna som vi kommer prova och som du gärna får köpa till provningen är:

#1 Langlois, Crémant de Loire Brut, nr 7404, 149kr


#2: Leth, Grüner Veltliner, Nr 4200, 89kr

#3: Borgogno, Barbera d’Alba Superiore Nr 74201, 179:-

13
Foto Andreea Popa

Varje dag är likadan. Jag stirrar ner i troslådan med irritation. Av trettiotal, fyrtiotal trosor vill jag ha de mest bekväma. Men det ligger en massa andra trosor i vägen och jag rotar och rotar för att hitta den perfekta sitta-på-kontoret-trosan. Gör ni också så att ni sparar underkläder till helgen? Jag fiskar upp något snyggt i spets och tänka nä inte idag, det är ju bara torsdag. Jag har inte en aning om vad jag sparar till. Och jag har inte en aning om varför 80% i min troslåda är sådant jag inte vill ta på mig. Jag borde göra en total utrensning. För övrigt gjorde jag det nyligen men det hjälpte inte. Jag var inte tillräckligt hård mot mig själv och allt för många kanske-kan-använda-trosor blev kvar och skymmer nu sikten för de som går att ha på sig samtidigt som de ser hyfsat bra ut. Nej, ut med allt och så investera i ett gäng bra kvalitets-undies så att jag slipper stå där om morgonen och dra i ett par och tänka: Nä de åker in i rumpan. Nä de har för hård resår. Nä de är urtvättade. Nä de är för små. För övrigt är det kanske det bästa jag gjort som vuxen. Att gå upp en storlek i trosor. Att jag inte tänkt på det tidigare utan fortsatt med mina obekväma miniatyrer som om jag inte växt sedan jag var 18. Och fått barn. Det blir mitt dagliga tips till alla kvinnor där ute. Gå upp en storlek. Och du får dessutom krymp-i-tvätten-marginal. Viken grej. Nu är det snart fredag. Då har jag ett par Stella Mccartney på vänt.

33

 

Idag är dagen som kommer varje år, tredje torsdagen i november, och som vanligtvis firas på alla barer och restauranger runtom i världen. Dagen då de första vinerna efter årets skörd i Beaujolais släpps. Fanken vad tråkigt och nördigt kanske du tänker. Eller tänker du, va? detta vet jag inte något om, vad kul, vem vill inte ha ytterligare en anledning till att fira med vin liksom? Eller har du full koll och har redan knatat ner till Systemet för att få tag på några flaskor av de vinbönders skörd som landat i Sverige.

Beaujolais Nouveau heter dagen och betyder det nya vinet – ett fruktigt lättdrucket rödvin på druvan Gamay från området Beaujolais i Bourgogne i Frankrike. Oftast helt naturligt. Det passar perfekt till lätta rätter som vegetariskt, sallader, fisk och kyckling, är fullt av röd frukt som hallon och jordgubb, är ofta lite lätt spritsigt på grund av den metod man gör vinet på. Detta är vin som ska drickas direkt, som juice. Medan det absolut görs andra typer av vin på samma druva från området, som kanske fått ligga på fat innan det säljs som vinerna från byarna Morgon och Fleurie. Men detta kommer direkt från skörd och får snabbjäsa med en speciell metod och därför kan vi dricka det så ungt. Vill du veta lite mer kan du läsa vad Beaujolais Nouveau är här men i år blir det så klart inga vilda fester på gatorna utan kanske i lugnare former. Kanske hemma. Och här är de flaskor som kommit till Systembolaget i år. In och köp och fira din egen skörd ikväll.

Pardon  Beaujolais Nouveau

Bärig, sprallig och full av hallon, blåbär, färska örter, skum  banan (japp det är en vanlig smak som kommer upp i dessa viner men var inte rädd, det passar utmärkt) och viol. Pardon Beaujolais Nr 90670, 89 kr

Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard

Kultproducenten har gjort vin i Morgon sedan 80-talet och en av de första att börja odla och göra vin naturligt. Det vill säga utan att filtrera, använda köpt jäst och utan bekämpningsmedel. Här köper du vinet.

 

Jean Loron Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature 2020

129 kr,

13