Det är något visst ändå. Att vara hemma. Lika skön som känslan är när man stiger av flygplanet i ett solsemesterland och värmen slår emot en som en ljum smekning. En smekning man kanske längtat efter i flera månader sedan resan bokades. Lika skön är känslan av frisk vårvind och kyla när man stiger av planet hem.

”Mamma titta ljuset. Det är ljusare ljus här än i Thailand” sa min son när vi kom hem. Tänk de små vad de uppmärksammar saker, och han har rätt. Hur mycket varmare och hur mycket högre solen än står i Thailand där vi just varit så är det något med ljuset hemma i Sverige. Det är vitare, klarare och skapar vårkänslor i hela kroppen. Det är något visst ändå. Att gå längst havet hemma. Även om det är mörkt och kallt och inte turkost, svalkande och samtidigt ljummet. Så är det så vackert. Ljuset i det långa gräset utanför mitt fönster som gör vyn gyllene. Den helt stilla luften och ljuset som får alla att sätta sig ner och vänd ansiktet mot himlen. Det är skönt att vara borta. Men det är alltid skönare att komma hem.

13

Det ploppar upp allt från långa menyer av take away till matkassar och matlagnings-TV från våra lokala hjältar. Kreativiteten tycks inte sina bland restauranger och caféer just nu som hittar nya vägar för att ta sig igenom Corona krisen. Branschen har det tufft just nu. Gäster försvinner, de tvingas göra om sina koncept i takt med nya regler och göra sig av med personal.  Vi kan hjälpa till genom att beställa hem take away och fortsätta äta ute fast inne – och på så vis få ha kvar alla våra härliga favoriter på andra sidan stormen. Här kommer förslag på ett gäng bra restauranger som inte vanligtvis har take away men som just nu sadlar om för att rädda din kväll, sin framtid och vår gemensamma framtid.  Suport a local hero!

 

Bastard
Malmös mest älskade restaurang på goda grunder som alltid har fullt, men nu tufft och tvingas skära hårt i menyn. Men har gjort det möjligt för oss att njuta av Bastard på hemmaplan. Med en ljuvlig take away meny som uppdateras på både deras instagram, facebook och webbsida. Maten kan antingen göras redo att äta direkt eller för tillagning i hemmaköket. Den klassiska bastardplanken, grön sparris med ankägg eller rostbiff på rödkulla är några rätter som kan dyka upp i take away menyn.

 

 

Mutantur
En av mina favoritrestauranger i Malmö. Tröttnar aldrig på Mutantur och den roliga, träffsäkra, och stilsäkra menyn. Och att de ibland hoppar helt åt sidan från sitt tydliga koncept och överraskar med att köra tacokväll eller langa fram schnitzel som är så långt ifrån deras vanliga repertoar det går att komma. Och nu överraskar finkocken Alexander Sjögren med att leverera take away husmanskost all the way. Igår var det kåldolmar med lingon sås och potatispuré. Så vill du äta husman signerat en Bocuse d’Or-kock ringer du och beställer. Kolla Mutantur instagram för uppdateringar om menyn.

 

 

Plant magics kitchen
Magisk mat till kväll eller lunch. Plant Magics låter dig som vanligt ta med maten hem men inte bara det, nu har de utöver sin take away av fantastiska luncher utökat öppettiderna, startat med matkasse till helgen och Andrew Eves saknar sina gäster så mycket att han kör live stream från köket. Kolla in Plant Magics webb för menyn för helgen som måste bokas senast kl 24.00 torsdagar och kan både köras hem för 50 kr eller hämtas på fredagen. I skrivande stund innehåller matkassen smarriga huvudrätter på högrev, picklad svamp och rökt ramslöksmajo eller svartrot med getost och körsbär och hasselnöt samt hemlagad lasagne på mammas recept och brownie. Menyn ändras varje vecka så in och läs här!

 

 

Pink Head Headquarter – Take a Wade (haha)
Nä nu hör gud bön. Beställ den här menyn bjud, hem några vänner som är garanterat coronasäkra och imponera skjortan av dem. Det här är mat som inte lämnar någon oberörd, med en hel kryddburk av stardust som sprinklas på din tunga och umami så det räcker genom hela den här skiten. Take a Wade-menyn ändras med råvarorna på denna kinesiska koreanska hybrid grej till restaurang under geniet Wade Brown och ger dig smarrigheter som krispig varmrökt tuppvinge med gouchujang och honung, råbiff med vit soja och ramslök, Sichuansk sallad med ostronskivling och friterad lammbog. Jag kan fortsätta. Bara kolla in Pink Head Headquarters instagram för meny och kontakten hittar du på Pink Head webb

 

 

 

Julie ost- och vinbar
Köp hem en matkasse med Juliekassen med utvalda ostar och godsaker,  rotesseristekt fläsksida eller rotselleri med mumsiga tillbehör som ramslöksmajo samt en dessert på toppen över take awayen. 350 kr. Helgmyskassen ger dig en kyckling som du grillar i ugn med tillbehör och ett lass smaskig pannkakssmet för gräddning hemma. 290 kr. Innehållet och utbudet på Julies kassar kan förändras så kolla in deras instagram för att hänga med i utbudet. Ring och beställ på 040-6271160

 

Soi29
Efter två veckor i Thailand är jag inte det minsta trött på thai. Snarare sugen på denna stjärna till Thairestaurang som levererar hetta som ingen annan och kärleksfull stämning på tallriken med exotiska grödor och nasala namn. Tom Yum Gong. Pad Krapow Moo. Har du än så länge bara ätit 85-kronors thai i Malmö har du missat hur briljant det KAN smaka när svenskar som lirat i kök i Bangkok tar över rodret. Nu kan du få hetta med dig hem. Soi29 lägger upp aktuell meny på instagram så in och kolla.

 

Västergatan 
Kvarterkrogen vars meny imponerar i vilken storstad som helst. Alltid med finess, fäbless och detaljer som sätter stilen. Visst är det mysigt att sitta här men jag är ändå glad att se att Västergatan nu fixar hämtmat till dig som är lat. Eller rädd om hälsan och framtiden. Menyn ser någon annorlunda ut än de mellanrätter som dukas fram på fyrarättersmenyn så gå in och kolla på Västergatans instagram för senaste menyn som får det att vattnas i mungipan, som långkokta glacerade griskinder med rostad blomkålscreme och picklad gurka. Ja du ser, det vattnas ju.

 

 

Bouchon
En Fransk briljant restaurang i Malmö med grym vinlista och ett kök som flirtar med min inre fransos som vill leva på rilletter och bea. Självklart langar de upp en råbiff som take away. Ett glas fläskigt cabernet souvignon till det och walla du glömmer världen för en stund. Ja du kan även få kycklingleverpaté, ankbröst med portvinssky och onglet med bearnaise hem till TV-soffan. Ut med Estrellachipsen in med Paté de Champagne. Roligare kan vi ha när vi är hemma och här är köket som ser till att du får det. Kolla in Bouchons webb för meny och nummer.

 

 

Hedvigsdals pizzeria
Det är inget ovanligt med hämtpizza, inte alls. Och från saluhallen kan du alltid köpa Hedvigsdals frasiga, kreativa kvalitativa pizzor med ett glas vin till. Men nu har de öppnat pizzalucka för att göra det ännu lättare att hämta hem mat. Utan närkontakt.

 

Namu
Jennie Walldén och gänget låter dig hämta hem en trerätters inför helgen i matkassen med smaker av Korea. Inför helgen får du en förrätt på koreansk glasnudelsallad och sesamkräm, huvudrätt koreansk hetsöt kycklinggryta med sötpotatis och Mjölkchokladmousse med havtorn och färska bär till dessert för 295 kr. Håll utkik på Namus instagram eller webb. Menyn ändras varje vecka. På plats i restaurangen har de öppet som vanligt med fast meny.

 

Kvarteret Åkern
Finfina Ivan Jurman på kvarteret gör inte bara sin jordnära mat tillgänglig för hämtning, han ser också till att du kan få den hemkörd av en tjej som heter Frida! Kika in på Åkerns instagram för dagens meny, ring och beställ och kvällen och magen är räddad.

 

Maya Malmö
Nytillskottet i Malmö som levererar allt du vill ha till din proffsiga tacokväll. Alltså proffsiga. Maya är en butik med mexikanska produkter med en historia och inte en restaurang. Men de erbjuder catering och just nu kör de även Take away för alla som vill ha tacofredag men inte lämna hemmet. Eller okej du får köra till Hjulmansgatan 7b för att hämta godsakerna made by pro’s. Eller kör du dit och bunkrar upp salsa och tortillas. Man vet aldrig hur många fredagsmys du behöver garantera framöver.

 

 

SMAK
Sitt ute, inne i den luftiga lokalen eller ta hem den eminenta menyn från en av Malmös mesta och bästa luncher i den härliga saluhallen. Alltid ett säkert kort för stilfull lunch som nu anpassas för att även kunna njutas hemma. Smak har lunch både vardagar och helg och det finns alltid tre rätter att välja på, en kött, en fisk och vegetariskt vilket låter så himla tråkigt. Du blir lyckligare av att läsa menyn här som trollar med just smaker.

 

Nur
En av mina favoriter på Bergsgatan på Möllan är Nur – ett turkiskt kök med kolgrill som drivits av Emin Cinar i fyra år. Så himla smarrig mat gör de, men jag tar gärna hem för lokalen är sådär. Och nu, om man tar hem så kan man även beställa andra matvaror så kör Emin Cinar och handlar åt dig! Du kan också beställa via foodora och jag rekommenderar varmt Beyti som jag för första gången åt på någon liten restaurang i något solparadis i Turkiet, och nu kan jag äta lammrullarna, dränkta i god tomatsås och ris hemma i Malmö. Älska mångkultur!


MER TIPS FRÅN FOODIECOACHEN

Vana take awayare
Och till dessa ställen tillkommer så klart alla ställen som alltid har mat som är lätt att hämta hem. Din favoritpizza, sushi, mellanösternfavoriter som Mevlana, och Ariana. Min favorita phó från Mrs Saigon eller vietnamesiskt från Asien. Thai från Thap Thim som smakar genuint liksom Sushibaren som kommer ut med maten medan du väntar utanför om du vill. Eller varför inte Saiko på St Knut som har en meny som sträcker sig utanför sushin.  Falafel falafel falafel.

Saltimporten Canteens lunch går alltid att hämta hem liksom alla restaurange på Saluhallen där Pink head noodle bar är en personlig favorit liksom pastan från Papi men här finns även stans mesta salladsbar Holy Greens, smarriga mackor från Poms och bowls. För att nämna några.

Pizzerior jag rekommenderar för avhämtning:
Farina – Hell ya
Mastio i Limhamn – galna toppingar
Dal sud på Värnhem eller vid Möllan (världens godaste tomatsås)
Far i hatten – och om de har sin pizza med potatis hugg den direkt.

Mer smarrigt på hjul:
Dubbel dubbel – dumplings och asiatisk funfood
Kitchen and table – från toppen av huset till ditt hus
Casual – Stans bästa burgare klara to go
Kin Long – Malmös äldsta kines kan sin grej hem till dej

(ps alla bilder i det här inlägget är från restaurangens egna instagram utom Nur)

10

Det var en märklig känsla att stiga av planet i morse på ett skelett till flygplats. Kastrup ekade tomt. Så tomt att det inte fanns någon personal att ta emot vårt flyg och sätta dit trapporna. Vi fick vänta. I 40 minuter på att någon skulle ta hand om vårt plan. Det enda som verkade kom in just då. Kastrup som annars sprudlar av liv och som jag för två veckor sedan besökte på morgonkvisten, imponerad av att de levererade en oklanderlig pizza Margarita från vedugn 06.30 på morgonen stod i tystnad. Igenbommat. Galler för butiker och restauranger. Som om allt dött. Energin var kall och allvarlig.

Det blev än mer surrealistiskt. På Kastrup (i Danmark?) får man nu inte gå närmre än 2 meter från andra människor på grund av Corona. Vi blev ständigt uppmanade i högtalare att hålla avstånd till varandra. Gruppen av människor som gick av planet övervakades av fyra poliser och flera vakter på vägen till väskorna, som hela tiden uppmanade att hål la avstånd, pekade ut människor och skrek emellanåt ”Här finns en plats” Här finns luft”. ”Håll avståndet, håll avståndet”.

Det kändes som att vara med i en film.

Vid bagagebandet har man tejpat upp kryss med gult tejp som markerar var man får stå och vänta på väskorna. För att skapa avstånd. Det stod ett par sidan om mig som blev separerade av en vakt.

”Tillhör ni samma sällskap? Då stannar en där och en backar!” Bryskt och befallande. Kvinnan spärrar upp ögonen som att hon undrar vad hon just har utsatts för.

Allt annat än gästvänligt. Allvarliga toner. Som om det rådde krig. Och vi är en grupp människor som ska förflyttas.

Men vi var en grupp människor från olika delar av världen som kommit hem från sin semester. Eller språkresa. Eller jobb.

Jag ville ta bilder och fånga det historiska avstampet på bild. För är det något som kommer leva kvar och påverka vår samtid är det vad som sker nu. Våren 2020. Önskade jag hade en bra kamera till hands för bilderna av skelettet skulle bli vackra. Så talande.

Munskydd. Igenspärrade bänkar (förbjudet att sitta ner), ständiga uppmanandes i högtalarna om att hålla avstånd. Jag hör min gamla historielärare Ulla-Karin Borgemark. Gestapo. Igår morse när vi gick upp i Thailand knackade myndigheter dörr och delade ut munskydd. Alla som kom till flygplatsen fick en termometer mot pannan.

Surrealistiskt.

Jag har varit på semester och kommer hem. Till något helt annat än det jag lämnade för två veckor sedan.

Och ändå, vajar vintergräset utanför fönstret precis som det brukar och sängen är precis lika mjuk. På mitt köksbord stod en bal av toalettpapper som mina föräldrar kört dit. En ikonisk bild av tiden vi lever i. En bal med toalettpapper. Och poliser som fått nya uppgifter – att se till att människor som inte känner varandra inte rör sig närmre varandra än två meter.

Jag önskar att detta förändrar oss i grunden. Och att vi efter detta värnar om de mänskliga relationerna på ett helt  nytt sätt. Av längtan att komma närmre än två meter.

 

9

Jag befinner mig i Thailand. Det hela känns lite märkligt i dessa Corona och covid-19 tider. Jag dricker Chang, doppar mig, äter pad thai på skrangliga bambustolar, använder handsprit som jag gjort alla andra gånger jag rest i asien. Och så spenderar jag otroligt mycket tid på att följa nyheterna hemma och i världen. Om att mitt ICA där hemma har slut på toalettpapper för att människor bunkrar upp för flera månader i isolering. Kanske år, om man inte är magsjuk. Jag ser hur mitt flöde på facebook delas in i två läger. De som säger ut och lev livet, drick vin, supporta din lokala restaurang, dansa.  Och de som säger ta ditt ansvar, stanna hemma, sprid ingen smitta. Tiden får avvisa vad som var rätt. Om det finns något rätt i dessa tider. Jag skriver krisinformation för kunder från andra sidan jorden från hotellrum. Tack och lov kan jag jobba på distans. Både när det gäller resa och eventuell isolering.

 

 

Här råder lugnet. Jag tittar ut över hav och palmer. Det känns märkligt att läget är värre hemma än här. Här finns ingen Corona. Vad vi vet. Blickar möts och jag undrar vad andra tänker. För jag vet vad jag tänker. Har du det?
Thailändarna tar upp munskyddet över munnen när de slår sig ner på en bänk bredvid. Vi är smittbärarna. Europa. Det märks.

Jag hoppas att vi kommer hem. Till dess kan jag inte göra mer än att fortsätta doppa mig i havet. Vänta på svar från mitt flygbolag och hoppas att det råder någon form av sunt förnuft på vägen. Som att förstå att det finns en bro mellan Sverige och Danmark och att svenskar får landa för att ta sig hem.

 

15

Som jag längtat. Och väntat. På att göra ett besök under skaldjurssäsongen på Noma. En av världens mest omtalade restauranger som stängde under två år för att göra om och öppna nytt, och delade då in året i tre säsonger, grönsakssäsongen, vilt och skaldjur. Och om det är något man sällan äter en hel meny av är det havets frukt. Vi fick tag på ett bord. Det var bara ett problem. Några veckor innan bokningen fick jag veta att jag plötsligt fått skaldjursallergi.

 

Men vi tog oss dit, med kortison i väskan. Och det startade strålande med en tur tillsammans med fem vänner ut mot ön Räffen och Nomas nya trähus och växthus. Som startade med en värmande kopp te i ett växthus och känslan att att nu ska vi jorda oss och glömma tid och konsumtion. Och bara konsumera gourmet.

Mitt största minne från kvällen är de två musslorna. En med rå mild tunt skivad hasselnöt och en med en olja på granbarr. Helt fantastiskt ljuvligt. Liksom den tostadan med en rökt emulsion med torskrom, brynt smör, japansk kvitten och fullt av grönska som irländsk mossa och mexikansk oregano från det egna växthuset.

 

Vinet Himmel auf Erden från Christian Tschida i Österrike smakar som det låter. Som himlen, fullt av persika, blommor och härliga oxiderade smaker och mineral, med hälften Weissburgunder och den aromatiska Scheurebe. Ett vin som satte sig på minnet och som går att köpa via Systembolagets privatimport.

 

Vackrast rätt ikväll och fantastisk på tungan. Sjöborre från Färöarna i en cirkel varvad med pumpa, hasselnöt och rosvatten och grädde.

Samt ett annat fantastiskt vin av helt annan stil än det föregående. Detta, ett chardonnay från Mâcon Cruzille  och producenten Julien Guillot precis så där bombastiskt och smörigt som poppade popcorn som det ska vara. En fröjd att dricka. Yum  yum. Att naturvin kan smaka så här. Om alla visste det skulle nog ingen säga ”jag gillar inte naturvin” som om det är är en smak. Det är det inte.

 

 

Sallad med sniglar under locket av en bivax, bläckfisk från våra skånska hav och just så där färsk och mör som man vill ha den tillsammans med syrlig havtorn, rädisa och en sås på brynt smör som får dig att säga oh my god.  Nedre bilden en nätt tillagad piggvar med en ljuvligt smörig pepparsås och rökt tångbuljong.

Vinet är gjort på Rkatsiteli som är en druva från Georgien som ger kraftiga mumsiga smaker som persika och kumquat, tanniner och frukt. Detta från Nikolaz Antadze som gjort vinet på traditionella qvevri som är en amforor som grävs ner i jorden där vinet får jäsa med naturligt vildjäst.

 

Den tyngre rätten på menyn, en rostad lever utformad som ens sushi och en glasyr på tång. Jag ska vara ärlig, jag minns inga detaljer kring denna rätt mer än att den var earthy, söt och smakrik därav valet av vin, eller rättar sagt Sake. Och Noma har alltid en sake-matchning på menyn vilket var himla trevligt avbrott i vinmenyn och en utmärkt match.

 

 

Jag skulle offra mig och min allergi för denna kungskrabba igen och igen. Glaserad i en barbecuesås på svamp och myror(?) och svart tryffel. Oavsett hur den är gjord, den är bombastisk och du skaldjurssäsongen ger skäl för sitt namn med en lång arm krabba på tallriken, vilka vi får se i sina akvarium efter middagen.

Strekov är en plats i Slovakien och vineri (Strekov 1075) av Zsolt Süt,  en välkänd producent som gör mycket bra vin. Bland annat detta Porta #4 som landat på Noma som endast serverar naturliga kvalitativa viner.

Hela Noma andas det nordiska köket, med ljust trä, inredning med tång och musselskal, dova färger och taktila material. Det enda som skär igenom det naturnära och den exceptionellt utformade menyn är tempot. Service kan ske snabbt och osynligt, professionellt och suveränt, men det kan också skapa stress. Och Noma har för bråttom utan utrymme för att skapa relationer mellan serveringspersonalen och gästen. Det går undan. Och det brukar gå undan. Men det brukar ändå finnas utrymme för reflektion och frågor. På Noma får vi inte ens den första frågan om vi vill börja med något att dricka utan slängs rakt in i vinmenyn och rätterna som kommer in. Jag har varit på många restauranger på den här nivån och stjärnorna sitter i detaljerna, och det är just här som Noma tappar mig. Menyn är oklanderlig och ljuvlig. Men servicen är opersonlig och hetsig, stundom irriterad. Och det är märkbart att man har två sittningar.
Betalar man 5000 kronor för en kväll ska det finnas tid. Och 17 rätter på 2,5 timme är för tight. Inte konstigt att vår servitör vill skynda på oss. Men de tappar det personliga som såväl Daniel Berlin, Alchemist och Geranium, några av närliggande topprestauranger prickar in. Kan det ha att göra med att René Redzepi inte är på plats i sin restaurang utan på semester? Kanske.

Efter desserten får vi gå vidare till en lounge för kaffe, en kaka i form av sjöstjärna och torskskinn med vit choklad (mums!). En fin stund men även här råder hål i servicen. Vi får ingen fråga om vi vill ha mer kaffe, om vi vill ha något till kaffet och får själva leta upp personal för att få notan. Vilken tur att vi hade detta suveräna avslutande vin till hands, Les Mirabelles från Frankrike.

Vi frågar oss till en rundvandring i lokalen vilket går utmärkt och vi får en supertrevlig guide som tar oss mellan preppkök och laboratorium i Nomas nya träimperium.

En alltigenom fantastisk kväll tillsammans med vänner. En matupplevelse genom haven och ett tillfälle att få njuta på skaldjur på en överlägsen nivå som du inte hittar någonstans nära och en ärligt naturlig miljö. Med ett enda önskemål, mer tid till varje sällskap och ett större lugn. Börjar man med att bjuda på te i ett växthus sätter man konceptet som bör hänga som en röd tråd genom alla delar… in i själen.

11

Så här ser ett stycke mosig sommelier ut efter fyra ett års studier och de sista fyra dagarnas intensiva pluggande från morgon till natt för att klara examen. Och jag gjorde det!
Nej det var inte alla i klassen som klarade det och det var ett riktigt tufft prov på 1,5 h, med många svåra frågor, många detaljer och även väldigt oväntade frågor. Det är omöjligt att lära sig allt men jag är så nöjd med mig och mitt resultat som kurstrea ETT POÄNG efter kurstvåan. Det kan lika gärna vara en felräkning eller hur. 

 

Hur går då en examen till sommelier till?

Först får du ett skriftligt prov med frågor som berör alla vinproducerande länder som kursen inkluderat. Från vilka premier cru och grand cru som ligger i vilken fransk by, till vilka druvor som växer i olika lägen, vinregler världen över (och oj bara det är en lång kurs i sig), Tysklands alla predikat, kartfrågor, hur man gör öl, vilka whiskyproducenter som håller till i vilket område på Skottland, hur olika druvor är klonade. Ja du förstår. Det är intensivt.

Sedan är det en praktisk del. Då vi fick blindprova först 4 viner där ett var defekt. Vi skulle ta vilket av vinerna det gällde och vilken defekt det gällde. Bam. Kork! (Andra defekter ett vin kan ha är till exempel Brettanomysis, Etylacetat och oxidation. Därefter fanns två glas med sprit där vi skulle gissa. Jag brukar inte ha några problem med detta men hade ändå fel på romen och hela klassen gissade här olika så den kan inte ha varit så tydlig.

 

 

Tredje och största momentet i blindprovningen var 4 glas vin, två vita och två röda, som man skulle göra en analys av enligt den metod som Vinkällan (och andra skolor) lär ut. Det gäller helt enkelt inte att ”bara” gissa druva och ursprung utan du ska ge en fullständig analys av vinet, från alkoholhalt till hur mycket syra vinet har, tanniner, vilken färg och så vidare för att sedan kunna dra en slutsats om vad det är för vin. Och alla 21 parametrar ger poäng, så även om du inte gissar rätt druva kan du få höga poäng. För mig gick det lite tvärtom. Jag satte 3 av 4 druvor men min paradgren, alkoholhalt, sjabblade jag bort. Det var nervöst, supersvårt men så himla roligt! Jag blir så taggad av sånt här. Och mitt fokus och adrenalin som jag får är nästan lite läskigt. Jag går definitivt in i tävlingsmoode. Jag vill ju vinna. Inte bara klara mig. Jag vill vara bäst. Men jag är absolut ingen dålig förlorare. Jag är en ständigt glad förlorare. Jag kunde gjort en bättre analys, absolut, men jag är ändå glad att jag satte så många druvor (även fast det bara gav ett poäng och till exempel strävhet eller renhet gav 2).

Sista momentet, para mat med vin. Ett skriftligt moment med en maträtt där du ska föreslå ett vin, årgång, ursprung och motivera genom att analysera alla beståndsdelar i rätten som spelar roll för valet av vin. Det var superkul och jag fick en stjärna i kanten för min lilla uppsats.

 

Sedan fick vi vänta. Och vänta, och vända. På att Vinkällan skulle räkna ihop resultaten. Vi samlades hela gänget på Julie och skålade i en Magnum mustig dryck. (minns inte ens vad vi beställde, det var en lång eftermiddag och kväll). Och så ringde de var och en och berättade om man blivit godkänd eller inte .

Och till slut blev det prisutdelning, champagne och en stor lättnad för mig och mitt härliga pluggäng som jag kommer sakna.

 

22

Häng med mig när jag råpluggar inför tentan och testa dina vinkunskaper. I takt med att jag skriver mina flashcards kommer här ett gäng vinfrågor som gör dig till vinvinnare. Testa dina vinkunskaper för Frankrike. Landet som är föregångaren och the roll model för alla världens vinländer. Därmed ganska stort och svårt att lära sig.

  1. Vad vet du om klassificeringen i Bordeaux 1855?
  2. Vad betyder En Primeur, Clairet, Grand vin, Super second och Barrique Bordelais?
  3. Chablis har 4 kvalitetsnivåer, vilka?
  4. Vad heter Frankrikes mest odlade gröna och blå druvor
  5. Vilken är den viktigaste vinstilen i Anjou och hur skiljer den sig mot AOP Coteaux de Layon?
  6. Vilka är de ädla druvsorterna i Alsace?
  7. Placera rätt egendom i rätt apellation, Chateau Cos Estrournel, Chateau Ausane, haut L’Evangile, Chateau Haut Brion, Chateau Figerac.
  8. I vilka apellationer görs Syrahvin i norra Rhône?
  9. Nämn en apellation i Beaujolais vars stil är fruktig och en som är strukturerad.
  10. Vilka områden i Bourgogne gör vitt vin?

SVAR

  1. I samband med världsutställningen i Bordeaux 1855 då man ville visa upp några av landets finast produkter klassificerade man 60 vinslott i fem olika nivåer, så kallade Cru. Fyra slott fick den högsta klassificeringen Premier Grand Cru Classe och har den klassificeringen än idag. Château Latour, Château Latife Rotchild, Château Margaux och Château Haut Brion. 1973 fick ännu ett slott sålla sig till skaran bland de bästa, Château Mouton Rotchild. Ett sött vin fick en helt egen klass, högre än alla andra. Det söta vinet från Sauternes, Château d’Yquem och klassen Premier cru supérieur. Klassificeringen av viner grundades på försäljningspriser, vilket ju även säger något om kvaliteten på vinerna. Medelpriset för en flaska Chateau Latife Rotshild från 2002 ligger på 7000 kronor. En flaska från 1996 ligger ute för 97 000 kronor. Kanske till din födelsedag

2.
En primeur – Köper man vin en primeur köper man vinet när det fortfarande ligger på sitt fat. Det är ett system i Bordeaux bland de högst klassificerade slotten som släpper en liten del av årets skörd som testas av köparna. Priset baseras på årets kvalitet.  För köparen innebär det ett något lägre inköpspris och att  man säkra ett antal viner. Vinet ligger minst 2 år på slottet innan det släpps till köparen.

Clairet är ett mörkt rosévin från Bordeaux.

Grand vin är vinslottets bästa vin (de gör förmodligen flera)

Super seconds är vinslott i Bordeaux som är klassificerade i en av de fyra lägre klasserna men anses hålla lika hög kvalitet som den högsta klassen Premier Grand Cru Classe.

Barrique Bordelais är ett franskt ekfat på 225 L och det mest använda världen över.

3.
I Chablis är det inte slotten/vinproducenten som fått klassificeringen utan vinmarken från var druvorna skördas. Chablis nivåer heter från det lilla till det stora. Petit Chablis (enklaste chablisvinerna) Chablis (village) Chablis Premier Cru (vin från näst bästa vingårdsläge) Chablis Grand Cru (vin från bästa vingårdsläge)

4.
Frankrikes mest odlade vita druva heter Ugni Blanc och används mest bara till sprit och Merlot.

5.
Anjou och Coteaux de Layon i Loire gör vin på Chenin Blanc. Men den sistnämnda gör även söta!

6.
De ädla druvorna i Alsace är Riesling, Muscat, Pinot Gris och Gewurstraminer.

7.

Para ihop rätt vinslott med rätt område
Chateau Cos Estournel – St Estephe (Premier Cru)
Chateau Ausne – St Emilion (Preemier Grand cru classe A/eget klassificieringssystem)
Haut L’Evangile – Pomerol (Premier cru)
Chateau Haut Brion – Pessac Leognan (Grand cru)
Chateau Figerac – St Emilion (Premier cru)

8.
De flesta apellationer i Norra Rhone gör vin på druvan Syrah. Mums! Här är några vinbyar:
Côte Rotie (elegant), Hermitage (dyrast), Saint Joseph (elegant), Cornas (rustikt), Crozes Hermitage (enklast)

9.
Broully och Regnie gör fruktiga Beaujolaisviner medan Morgon och Moulin-á-vent är kända för att göra mer strukturerade och kraftiga viner på druvan Gamay.

10.
De flesta områden i Bourgogne gör rött vin, men i södra delen av Côte de Or, i Côte Beaune görs vitt. I Corton, Pernard, Marsault och Monstrachet. Byarna Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet anses göra världens bästa vita viner (alltid på druvan Chardonnay). Den mest kända producenten är Domaine de la Romanée-Conti och vinerna går för otroliga summor på vinauktion.

 

5

Jag har nu mindre än två veckor kvar till examen på Vinkällan och utbildningen på WSET3-nivå. Jag har gått ett år nu och självklart tänker man, varför höll jag inte mig till planen och läste som jag borde varje vecka. På mitt senaste delprov hade jag alla rätt utom ett trots att jag pluggat på fel länder (förvirrad). Det var inte bra. Det hade egentligen varit bättre om jag gjorde ett dåligt resultat så att jag kom på tårna och började plugga än mer. Istället har jag slappnat av. Och nu sitter jag här och apellationerna snurrar i huvudet, vet jag ens hur man framställer whisky, vad fanken är Bereicht och vad har man för druvor i Sydamerika.

 

 

Vet du förresten vad Glou Glou står för? Det kallar man klunkbara viner. Lätta, härliga viner som man liksom bara kan sluka. Röda lätta italienska viner exempelvis som dricks av unga världen över och alla naturliga beaujolais som du kan glou glou glou ner.

Det är enorma mängder information man ska kunna. Jag hade verkligen inte en aning om att vinvärlden var så stor. Är det något denna utbildning gjort är det att ha gett mig en ödmjuk förståelse inför att jag aldrig kommer kunna allt. Och peppen i att jag skaffat mig ett nytt intresse som jag kommer kunna ha livet ut utan att någonsin vara fullärd. Det kommer alltid vara något nytt att lära och upptäcka. Nya druvor, nya världsdelar, nya smaker, nya trender. Och jag är så glad att jag kommit ur min fasta punkt där jag bara drack naturliga röda viner, orangea naturliga viner och kunde några druvor räknat på en hand. Till att kunna en hel värld och vara överförtjust i det. Jag har också lärt mig att jag kan en hel del. Att var 40 och plugg är inte helt dumt. Och jag ser ju på de som är 60, som hunnit resa i Champagne, Loire och Bourgogne. Som hunnit dricka sig igenom många distrikt. Att de har en enorm kunskap i fickan. I min slutspurt tänkte jag bjussa på lite av mina flashcards som jag skriver. Så kan du hänga med, lära dig något nytt och kanske få upp ögonen för vin på ett annat sätt. Jag lovar, det är så roligt!

10

Mitt i min slutspurt lyckas Systembolaget komma med ett släpp av flaskor i småpartierna. De limiterade flaskor som kommer ut från mindre producenter då och då och som inte finns i ordinarie sortiment. Ofta hittar du här en hel del naturviner exempelvis. Jag kommer inte hinna läsa alla recensioner inför denna gång, men jag har några. Förutom dessa viner lanseras ett gäng intressanta bubbel för den som har en extra februarislant över eller ett prisvärt Riesling från det bäst ansedda området Washau och högsta kvalitetsmärkningen Smaragd.

 

Hurra Gut Oggau!
Nu jublar många. Systembolaget har tagit in en av Gut Oggaus viner! Naturliga viner från Österrike som du känner igen på de fina etiketterna som bildar en familj av porträtt. Riktiga porträtt faktiskt. Vinmakarna och det snygga paretStephanie Tscheppe-Eselböck and Eduard Tscheppe gör viner med stor personlighet och därför låter de varje vin porträtteras av en i deras familj som passar personligheten i vinet. Parets mer komplexa viner porträtteras av de äldsta, mer visa och konservativa i familjen. Vinet som säljs på fredag på Systembolaget är Gut Oggaus Theodora – dotter i familjen. Och vinet är därefter lättsamt, energifullt och friskt. På Grüner Veltliner och Welshriesling (som inte har något med druvan Riesling att göra). Inte filtrerat, inget tillsatt svavel och vinet har legat och lagrats 9 månader på stora fat.

 

Naturligt Cab Franc från Loire
Det är roligt att se att en del av de flaskor jag köpt hem på olika sätt eller smakat på krogen dyker upp på Systembolaget. Mer udda flaskor åt folket. Detta spontanjästa och naturliga röda vin från Chinon i Loiredalen är lätt men bjuder på gott om mörka bär som vinbär, blåbär och hallon tillsammans med både kryddor och ceder på den röda druvan Cabernet Franc som gärna biter i från med grön kryddighet. Kul! Les Terrasses får du för 159 kr

 

 

 

Godello från Bierzo
Jag fastnade för druvan Godello under utbildningen på Vinkällan. Innan hade jag inte en aning om vad detta var. Men Bierzo är dels ett grymt område vad gäller vin och druvan är ett roligare alternativ närhelst du funderar över chardonnay till helgens feta fisk. Ett fylligt vitt vin med smak av citrus, min favvo gula äpplen och är ofta fatlagrade så att du får in mjuk rund fet struktur. Om du inte får tag på Raúl Pérez för 265 kr från släppet har jag en annan favorit, Godeval Cepas Vellas, från Valdeorra i Galicien för 149 kr.

 

 

Vulkandruvor
Etna är inte bara poppis hos andra. Hos mig med! Kanske är det att jag haft ett pirrande intresse för naturfenomen som vulkaner och tornados sedan jag var liten och det mest fascinerande landet i mina ögon är Island. Eller är det helt enkelt att de röda vinerna från Etna på Sicilien har kryddighet, vulkanisk mineralitet och en märklig doft av krut på näsan, tanniner som tar för sig och är ändå lätt och friskt. Spännande och gott. I släppet flera vulkaniska godingar (? då jag inte smakat dem än) Carusu för bara 149 kr och Etna Rosso för 259 kr. Körsbär, hallon, kanel, ek. Februari säger ja.

 

Orange från Tjeckien 
Håll i hatten och köp ett vin från ett riktigt traditionellt vinormåde, Tjeckien. Ett orange vin där hälften av druvorna Pinot Blanc och Chardonnay har skalmassererats i 15 dagar och vinet är lätt orange. Namnet Juicy fruit låter ju onekligen smarrigt och det lovas ett karaktärsfullt vin med frisk smak och inslag av röda äpplen, torkade örter, kryddnejlika, pomerans, aprikos och citronmeliss.  349 kr

Slovakiska ovanliga druvor och Tysk naturlig Pinot
Andra intressanta viner i släppet är Little Fred #4, ett naturligt rött vin från Slovakien på druvor du aldrig hört talas om som Alibernet och Dunaj med mycket syra och röd frukt. Ett lätt klunkbart vin som du gärna dricker till lätta rätter som kyckling, vegetariskt eller kanske en fläsksida med grillad spetskål.

Ett ekologiskt och naturligt Pinot Noir från Baden i Tyskland tjoho. Tyskarna är duktiga på sin Pinot Noir där druvan istället heter Spätburgunder, så varför inte prova nu. Det tycker jag. Detta, Ziereisen Tschuppen Pinot Noir från 2015 kostar 179 kr och bjussar på friska kryddor och frukt som ingefära, lingon, kryddpeppar och blodapelsin. Körsbär och fat. De släpper även ett Pinot Noir för 299 kronor och jag vet inte skillnaden men kan tänka mig att druvorna kommer från ett bättre vingårdsläge och kanske med lägre skördeuttag så att vinet görs på de allra bästa druvorna, för de kommer från sam,¨ma år

Ett Garnacha brukar ge ett umpfigt vin med hög alkohol samtidigt som det är lätt i frukten och passar nätta vegetariska rätter eller lätta kötträtter. Hallon, jordgubb, körsbär, mynta peppar och fat nämns i beskrivningen. Odlarna skördar för hand och låter druvorna spontanjäsa i betongfat. En del av druvorna får jäsa hela vilket kan ge en spritsig karaktär. Detta, Sotomanrique, kommer från Kastillen-Leon utanför Madrid där många moderna naturvinsmakare håller hus.

 

Kraftigare naturligt vin 
Här heter druvan som dominerar Rufete, i Portugal heter den Baga. Det är en druva som ger kraftiga tanninrika viner med hög syra. Det här vinet har gjorts helt naturligt utan tillsatt jäst, filtrering eller svavel, blandad med tempranillo som man förknippar med Riojaviner. Solo 575 Uvas är gjort i Kastillen-León och låter som ett vin i min vintersmak. Mörk frukt, svarta vinbär, körsbär, plommon och kryddiga smaker av svart te, fat och laberblad. 179 kr.

Naturligt lagringsvin från Rhône 
Även Domaine Montirius är på den kraftigare skalan med 50% Grenache och 50% Syrah, gjort på biodynamiskt vis. Kryddigt, mörk frukt, björnbär, plommon, lakrits, lagerblad. Från Vacqueyras i södra Rhônedalen. Förr kallades viner härifrån för fattigmans-Chateanuf du pape. 249 kronor

Det släpps en hel del Italienare även denna gång (Vad vi gillar Italien, men jag har inget på min lista. Än).

13

Här är en del av mitt liv sammanfattat i en bild. Mat, dans, träning och alltid fullt upp. Därav ogjorda naglar. De här fantastiska sötpotatisnudlarna fick jag av en av mina stammisar på min dansklass. Och det är väl just så. Jag är mat. Och jag är träning. Och jag älskar båda. Förr handlade det bara om en livsstil. Jag har undervisat i dancehall, streetdance, afrikansk dans, aerobic i nästan tjugo år varit Nike dans instruktör och hängt i dansstudios i Malmö och Köpenhamn och aldrig ens tänkt på att jag är en tränande person. Utan gjort något jag älskar. Men idag är jag mer medveten i det. Och för mig handlar det om balans.

Jag älskar livsnjuteri. Jag älskar att äta. Jag älskar mat. Och vin. Följaktligen.  Men framför allt nu, efter barn och något äldre är inte kroppen lika lätt att ha att göra med. Jag känner verkligen att jag påverkas av vad jag äter. Och om jag inte bryr mig mår jag inte bra. Det här har visat sig vara en kontroversiell fråga fick jag varse i veckan då några reagerade på att jag hade lagt upp en bild på allt jag åt och taggat min PT. Att prata om hälsosam mat, att tänka på vad man stoppar i sig, att träna för att kunna äta ses av en del som viktjakt och som något osunt och fult. Och det kan det absolut vara, om man har den problematiken. Den typen av inlägg kanske triggar en känslig punkt. Så pass att det uppstod ilska över begreppet hälsosam mat. Men för den som inte har det eller haft det kan det bara vara sunt förnuft. En balans. Allt handlar inte om utseende, utan att må bra. Och när man kommer över 40 tycker i alla fall jag att det gör sig påtagligt att kroppen är något som man ska leva med resten av sitt liv. Den ska bära en, den ska hålla, den ska klara av allt från trappor, till tunga matkassar, från barn som inte vill gå till en springtur runt lekplatsen. Och just därför jag mer noga med att ta hand om den idag än jag var förr. Och jag påverkas mycket mer av det jag stoppar i mig idag, än vad jag gjorde förr.

I år investerade jag i en PT, personlig tränare vilket är något av det bästa jag gjort. Det var efter en biltur med en person som jobbar med kost och hälsa och han frågade mig om mina matvanor, eftersom jag hade problem med att jag alltid dippade väldigt hårt på förmiddagen på helgerna, så pass att jag var tvungen att lägga mig och vila av utmattning. Det visade sig att min kropp inte klarar av att bryta ner viss mat på morgonen samt att jag behövde lägga till en träningsform som gav mer långsiktig förbränning. Inte för att gå ner i vikt. Utan för att få en jämn blodsockerkurva som får mig att hålla hela dagen. Och jag mår så mycket bättre. Och jag är så mycket starkare. Jag bär min femåring på en arm och håller en resväska i andra. Bara en sådan sak.

Och eftersom jag jobbar med mat, att inspirera till att äta gott, njuta av livet. Så känner jag lika stort ansvar att säga, ta hand om dig. Var medveten. Och det är helt okej att träna för att kunna äta precis vad man vill. Det behöver inte handla om att inte tillåta sig unna sig. Utan precis tvärt om. Att man vill livsnjuta. Men samtidigt vara pigg, glad och hälsosam.Att tänka på hälsa betyder inte per automatik att man är hysterisk. Det finns nog ytterligheter i båda håll. Jag balanserar två jobb. Äta och träna. Och jag kan inget annat än att rekommendera att lika mycket som du vill äta gott, att tänka på vad som gör kroppen gott.

21