Tjoho. Nu har jag bestämt mig. Kommer inte ”bara” läsa kart sommelierutbildningen i vår på Vinkällan utan även ta internationellt diplom WSET 3. Vem vet vart det kan leda. Men kul är det! Och förfrågningarna om vinprovningar har börjat trilla in. Med det sagt, jag skulle älska att göra vinprovningar för dig och dina vänner. Jag kan sy ihop det mesta. Vin i kombination med mat, vin från någon speciell region, naturvin, bubbel eller vad du än vill hemma hos dig eller någon annanstans. Inbäddat á la JWHF förstås. Det vill säga färgglatt, lättillgängligt, kul och inspirerande. Långt från torrt och högtravande. Vin är kul och för alla. Hör av dig om du är sugen! (mail hej@karinericson.se)

 

När jag började läsa vin var jag bara sugen på att lära mig mer om något och utvecklas. Faktum är att jag googlade allt från jurist och civilekonom till vin. Och tänkte, att vin gör ju livet lite roligare i alla fall. Och kanske kan jag använda det i kombination med min yrkeskunskap inom marknadsföring och att bygga varumärken. Det roligaste är ju tt det inte finns en färdig väg. Utan den bestämmer jag själv.

Och i vår har jag även flera andra roliga grejer på gång. Ni kommer få hänga med.

18

Jag är en gudinna på att backa in i parkeringsfickor. Det är inte därför jag skriver, men kände ändå att nu när jag har tillfälle att berätta det för många ska jag göra det. Känner mig alltid grym efter en klockren backning.

Hörrni. Vi har klarat första jobbveckan (om ni varit lediga). I förrgår släpade jag fötterna efter mig och var en svag mes hos min PT, igår hade jag massor av energi och idag vaknade jag såsig i huvudet igen (men maxade axelpressar på gymmet. Du vet väl att lyfta är det nya svarta?). Här är årets första gymbild. Väljer att publicera en fullt påpälsad.

 

 

Hur ska vi fira att vi klarat jobbveckan då? Jag tänker fira med en blindprovning hemma för att träna doft- och smaksinnet mot olika druvor (nörd). Och jag rekommenderar dig att fira med en crémant från Vouvray (bubblor är aldrig fel och varför inte prova en på druvan Chenin Blanc som jag tycker gör sig bättre i mousserande änvin) eller detta vin som kommer här…

 

 

Detta The Mentors (jag har fortfarande svårt för att tolka en etikett men gissar att detta är namnet på vinet då KWV är en producent och Grenache Blanc är en druva) är ett av de mest överraskande och bästa viner jag drack under december månad, eller förra året. Så himla mumsigt, fullt av mogna frukter härlig syra och balans. Ett sånt där vin som man vill dricka ett glas till av på direkten. Mycket likt Riesling om man gillar det. Druvan heter Grenache Blanc – Jag älskar att upptäcka nya druvor för mig. Tänk att jag inte har vetat att olika druvor kan ge så otroligt olika karaktär på vinet. Precis som klimat och jordmån. Allt detta komplexa och traditionerna bakom är det som får mig att fastna för drycken. Och att det är gott och gör en lullig förstås. Vinet kommer från Sydafrika och finns i Systembolagets beställningssortiment.

18

Ska du handla mousserande till nyår i sista sekund? Här är tips på flaskor som finns på Systembolaget just nu och som gör ditt tolvslag lite bubbligare.

Bubbel från Sydafrika 
Gjort på traditionella metoden, i Sydafrika kallat Méthode Cap Classique” har detta bubbel smak av gula äpplen, citrus, honung och brödiga toner från en tvåårig lagring, liksom champagne. Pongráz, Nr 7628, 119 kr

 

Franskt ungt Crémant
Ett stramt bubbel som får dig att piggna till med unga gröna äpplen, päron, honung och grapefrukt. Det här bubblet är lite spännande då det är gjort på andra druvor än de vanliga i bubbel. Här 60 % chenin blanc, resten chardonnay och cabernet franc. Intressant! Det innehåller rätt mycket socker, 12g/l men med rätt syra kan det kännas balanserat i glaset. Producenten Langlois-Chateau ägs av den välkända champagnemakaren Bollinger. Langlois, Nr 7404, 149 kr

Ekologiskt toppenbubbel från Italien
Trots det töntiga namnet Ferrari ett Italienskt bubbel gjort på den traditionella klassiska metoden av en känd makare. Ett bubbel med alla de där tonerna vi vill ha i mousserande som kex, vit choklad, bröd och mineral. Med både den friska citrusen och blommorna på plats. Flaskan har lagrats 36 månader innan försäljning vilket vittnar om bra kvalitet gjort på 100 % chardonnay det vill säga ett blanc de blanc vilket många älskar. Ferrari, Brut Organic, Nr 7721, 165 kr

 

 

Prisvärd topprankad champagne
Ett äkta champagne, torr och frisk, för en överkomlig peng är Pierre Peters. Också detta ett blanc de blanc gjort på enbart chardonnay av familjeföretaget som har topprankats 2019 i  expertpaneler. Äpple, kex, choklad och lite beska av grape. Pierre Peters, nr 7350, 379 kr. Du kan även gå på klassiska André Clouet, nr 7686, för 299 kr (finns även som magnumflaska om ni är många och det brukar vara en smula bätter kvalle)

 

Lyxchampagne
Vill du lägga extra pengar på bubbel så är tyvärr den flaska jag själv längtar efter och har hemma, gurun Charles Hiedsieck 2008, slut på Systembolaget, men det finns en utan årgångsbeteckning här. Det finns dock andra för över tusenlappen som får läpparna att vilja tungkyssas. I Hansas vinkällare hittar du Krug, Grande Cuvée sing halleluja. Med frisk smak av äpple, bröd, nötter, krusbär, mineral och choklad. Från en av de bästa vingårdslägena i Reims i Champagne. Detta är husets standardvin haha. Krug, Nr 7494, 1699 kr

 

 

Ekologiskt och biodynamiskt bättre Cava
I mitt förra inlägg – guide till mousserande – hittar du tips på mitt favoritbubbel för hundralappen. En Cava som både är ekologiskt, har låg sockerhalt och görs på traditionell metoden och får de där champagnetonerna du vill åt. Loxarel a Pel. Men det finns ju fler, som Cava Aurélia, nr 7923 från 2015 som drivs av kvinnorna i en familj tre generationer tillbaka. Ett helt biodynamiskt jordbruk.

1+1=3 U Mes U Fan Tres
Ja det är nog ett av de märkligare namnen på en flaska vin. Detta är en ekologiskt och mycket bra blanc de noir, gjort bara på blå druvor. Och trots den fula etiketten både god och prisvärd.

Skåla med mindre alkohol
För den som vill köra på mindre alkohol eller helt alkoholfritt blir utbudet bättre och bättre. Jag skulle helt gå från de alkoholfria vinerna och mousserande och köra på torr lyxig cider eller must. Som helt alkoholfria (okej 0,1 %)  Jus de Pommes Artisanal Pétillant med smak av mogna äpplen och örter. Nr 1990, 43 kr. Eller den mogna cidern Cidre Biologique, nr 1802 för 49 kr också den från Normandie med smak av mogna äpple, frikt, mandelmassa, apelsinskal. Den innehåller 4,5 % alkohol. Den svenska cidern Definitely Cider från Fruktstereo, nr 33576, för 164 kr, med 6 % alkohol är ett helt naturligt oh en lyxigare variant av äppeldrycken med gula äpplen, de naturliga stalliga tonerna citrus, krusbär och kryddor i karaktären.

15

Nu är det dags att poppa bubblorna och fira av det gamla året. Min rekommendation är att börja med det bästa bubblet och avsluta med det enklare på nyår. För klockan 12, efter vin och drinkar, är ändå ditt smaksinne inte på topp. Så vilka bubblor finns egentligen. Låt mig presentera det prisvärda, det bästa, det överraskande och det roliga i glasen.

 

Champagnemetodens alla bubbel

Först ur är förstås Champagne. Den franska föregångaren som anses vara finast på marknaden. Det är bara bubbel som görs i champagne som får kallas champagne. Men inte bara det. Champagne måste produceras på ett speciellt sätt som kommit att kallas den traditionella metoden, eller klassiska metoden, och är den metod som ger det bästa och mest komplexa bubblet. Enkelt sätt kan vi säga att vinet får jäsa en andra gång på flaska. Det finns även regler för Champagne om hur länge den ska lagras innan den får säljas och vilka druvor som får användas. Nämligen pinot noir, pinot meunier som är röda druvor och så chardonnay som är en vit druva. Ofta blandas alla dessa för att göra din champagne. Står det blanc de blanc på flarran är den dock gjort på enbart den vita druvan, och står det blanc de noir är det gjort på enbart blå druvor – fast champagnen är förstås fortfarande klar som den ska vara då det färgade skalet avlägsnas innan pressningen.

 

 

Andra klassiker i glasen

Det finns dock andra bubbel än champagne som också görs enligt den traditionella metoden och det är Cava i Spanien (Cava de Paraje är den högsta klassen), Crémant i Frankrike (Det vill säga från alla de andra byar som gör bubbel men som inte ligger i Champagne) och Franciacorta i Lombardet i Italien som är ett himla bra och prisvärt bubbel så om du ser en sådan flaska – hugg den och prova. Andra områden utöver den klassiska Champagnen vars bubbel älskas är de från Tasmanien i Australien, Napa, Sonoma och Mendocino i USA och tyskt Deutscher Sekt från Rheingau. Så det finns en mängd bra bubbel som inte har just etiketten Champagne. Kanske är det kul att faktiskt prova något annat. Till exempel engelskt bubbel!

 

 

Skåla för England

Ja du hörde rätt, England är en riktigt bubblare som seglat upp på toppen av listorna, överraskat vinvärlden och anses nu vara det fjärde bästa landet på den ljuva drycken. Och de spås bli ännu bättre på grund av ett bra klimat, samma jordmån som i Champagne på en del ställen och kunskap. Faktum är att engelsmännen historiskt sätt är en stor del i att vi har bra vin runt om i världen, eftersom de tidigt lärde sig njuta av druvor från Bordeaux och krävde bra vin på sina handelsresor under kolonialismens år. Och tog helt enkelt med sig rankor och såg till att det började odlas på andra platser så att de själva skulle vara försedda med alkoholhaltig måltidsdryck under sina seglarstopp. Jag har länge varit sugen på att testa engelskt bubbel, ibland dyker de upp på Systembolaget och senast i decembersläppet. Själv har jag just fått en från London. Så spänd på den.

Brittiskt bubbel är ganska pricy. Här hittar du de mousserande från England som finns på vårt kära bolag.

 

Billigt bubbel

Jag gillar inte ordet billigt. Jag gillar mer prisvärt. För billigt är bara billigt jämfört med vad man får. Och självklart finns det gott om kasst bubbel. Jag är själv inte förtjust i bubbel som görs på metoder som transfermetoden eller tankmetoden som enklare viner görs på. Som till exempel Prosecco. Med tanke på att det finns prisvärd cava som gjorts på den traditionella metoden och därmed är mer komplexa, vuxna och intressanta i sin smak skulle jag välja det alla dagar eller nyårsdagar i veckan. Att komma ur proseccoperioden är ungefär som att komma ur latteperioden. Det finns något bättre utanför.

 

Naturligtvis naturligt bubbel

Jag har ett hjärta som bankar för naturliga viner. Men obs obs bara om de har hög kvalitet. Jag omfamnar inte vilket naturvin som helst bara för att det är naturligt. Men det finns absolut naturligt bubbel. Både de som går under det bråkiga, nynaturliga stökiga pet nat  bubblet eller petillant naturell som det också heter, som gjorts på något som kallas méthode ancestrale, till de stora fina champagnehusen. Pet nat är friska viner med hög syra, grumligt, ofiltrerat och en riktig pick me up. Busigt. Faktum är att det är föregångaren till Frankrikes champagne och det första mousserande vinet. Och finns från alla delar av världen med en punkig okontrollerbar naturvinsscen i vingården. Men bubblet saknar det lyxiga, brödiga som finns i mer komplexa viner och som man kan vilja ha vid en nyårsskål. Och ett pet nat är alltid helt oförutsägbart. Jag älskar det. Men skulle öppna det en sommardag hemma med en back up plan. Det finns dock naturligt bubbel på systembolaget som jag varmt kan rekommendera till nyår.

Det roligaste halvnaturliga bubblet jag druckit i år heter Bibo Runge. Så himla gott mousserande gjort på min favoritdruva bland de vita, Riesling, och från vindistriktet Rheingau.

 

 

Bubbeltips!
Loxarel del pel – en cava för ynka 109 kronor som ger dig ett vuxet bubbel till maten och till skålen.Det här bubblet har fått betäckningen Clàssic Penedès vilket är en utbrytargrupp i den klassiska cavaregionen Penedés. Med den betäckningen är det krav på att druvorna är ekologiskt odlade och lagringskraven är högre än andra cavor från regionen. Bubblet Privat är ett annat cava i samma prisklass som är mycket bra.

Annars är min go to Crémant. Fransmännen kan sin grej onekligen. Till exempel en Crémant de Loire eller Crémant de Bourgogne. Det finns allt från 99 kronor till 399 kronor och jag skulle i alla fall gå upp till över 120 kronor för att få något mumsigt.

 

 

Bubbel från någon helt annanstans

Så är det då bara ovan kändisar som gör bubbel. Nej då. Det görs över hela världen. Du kan köpa mousserande Sauvignon blanc från Nya Zeeland om du vill sticka ut. Svenskarna Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris som gör ett billigare bubbel.

Sydafrika levererar mousserande med bra kvalle. På klassiska bubbeldruvorna chardonnay och pinot noir. Här heter bubblet gjort på traditionella metoden Cap Classique.

Australien gör mest enkelt bubbel på transfermetoden, men hittar du bubbel från Tasmanien köp köp. Härifrån kommer Aussies bästa skålvin.

Svenskt bubbel har börjat göras både på vindruvor, björksav och äpplen. Om du tvunget ska ge dig på ett svenskt bubbel (för att det är kul till kalixlöjromen då) så finns Pegasus från skånska Flyinge vingård att rekommendera gjort på vindruvor. Vill du vara allmänt unik så finns bubblet SAV gjort på björksav

21

Efter sju dagar så behöver man, läs jag, lite egentid. Först i form av en timmes PT-tid där jag marklyfte 70 kg x 9 två omgångar och all gårdagens pad thai från Asien satt kvar i benen så PT:n fick öka vikten efter varje runda. Det hela kommer toppas med ett spontant besök på Bastard där vi hoppas på platser i baren och jag har redan förhört mig om vinlistan som just nu bjussar på godsaker som sista flaskorna naturlig Australiensare och en field blend från Österrike som jag blev nyfiken på. Tack Anna från Byracka.

Jag tänkte skriva ett inlägg om vinkvalitet. För att ämnet ångar verkligen upp min italienska inre vilda själ och vår mig att ställa mig upp på bord och gala. Jag har aldrig köpt ett boxvin i hela mitt liv. I alla fall efter att jag fyllde 25. Tror jag Jag har i alla fall inte ett enda boxvinminne. Men vem fanken har det. Det är ju inget vin som skapar minnen direkt, snarare minnesluckor av fylla. Men det där med vinkvalitet, naturliga viner och komplexa viner, varför ett vin faktiskt kostar och kopplingen mellan kostnad, druvor, arbete och smak sitter ihop på ett helt naturligt sätt. Kanske inte om du köper en flaska för 27 000 från ett slott i Bordeaux. Men det finns naturligtvis alltid en marknad som driver upp priser. Det är dock inte det som ligger bakom skillnaden i pris på en box eller en flaska för 250 kronor. Men nu ska jag ta min egentid.

Till detta inlägg lyssnade jag på Show & Prove / Big daddy kane på en spellista som mitt ex tillika barns pappa skickade till mig på begäran. Han vet då vad jag behöver för att toppa egentiden med bra musik.

11

 

Vara eller icke vara. Frågan ställs varje år inför kommande julbord. Det gäller vilka rätter som ska få stanna och vilka som ska få åka ut. När det närmar sig jul stiger spänningen i släkten Ericsons gemensamma chattråd, pakter bildas och det slutar oftast med att jag håller ett försvarstal å prinskorvens vägnar. Fast jag bara äter en.

Julmat är något som förenar och splittrar. Är du partner över de internationella gränserna kan det uppstå problem kring frågan om vems matkultur som ska råda och huruvida båda kulturer kan samsas på samma julbord. Slovakisk surkålssoppa med okrasoppa från Ghana? Perus kalkon fylld med biff och jordnötter tillsammans med Janssons frestelse? Tyskt fruktbröd med tjeckisk karp?  Eller polens vegetariska julbord ”wigilla” tillsammans med Islands rentallrik?

Det kan bli rörigt. Kanske behöver ni fira två olika julaftnar, köra vartannat år, eller testar du det effektfulla greppet muta.

Julmatskulturen skiljer sig även i olika delar av landet. I min familj har det pågått en långvarig julbordskonflikt kring huruvida det ska vara senap (mamma skåning) till lutfisken, eller kryddpeppar (pappa smålänning). Efter 40 års äktenskap samsas tillbehören nu under julefrid på bordet och var och en väljer det den själv vill ha. Självklart inte! Vi ”barn” får årligen ett propagandaföredrag under middagen av respektive parter om vad som är det enda rätta. Södern gillar brunkål vilket inte alls hör hemma uppe i Norrland som istället står för 36 % av all såld sylta runt jul. I Dalarna ska det vara julknäcke och i väst har grönkålen sin givna plats.

På 70-talet kom den julmatskultur till Sverige så som vi känner den idag; buffén. Ett bord av maträtter har tyvärr inte löst vår konflikt. Helt enligt tradition uttalar min far årligen meningen ”Ska vi verkligen ha så mycket mat på julbordet”. Han syftar dock aldrig på sina egna favoriter.

Och så var det igång.

Männen har bildat en pakt som påstår att Janssons frestelse är på toppen av julmatshierarkin, medan jag för en kamp för patén. Men jag ser en ljusning. Förra året ersattes den gravade och rökta laxen med grövad lax. Ja, det är precis som det låter, lax som både är gravad och rökt. Så var den konflikten löst. I år kanske det kommer senöksill, brunrödkål och skinkpastej som fredsbevarande insatser i det svenska folkhemmet.

Mitt råd till julfirare är att ta varandras händer, sjung ”Happy Christmas (War is over)” och öppna era hjärtan för alla matkulturer runt bordet. I år har Ericsons samlats till ö-råd och tagit det historiska beslutet att inte ha svenskt julbord. Vi börjar försiktigt med ett danskt. Nästa år kanske det blir holländsk ungstekt hare. God jul!

Denna krönika skrev jag till förra julen för Galore Weekend. Och det är samma sak vareviga år. Pappa har fällt kommentaren ”det blir så mycket”, skrattat åt mig för att jag vill ha min prinskorv och sagt den årliga ”då köper du en prinskorv då eller?” samt ironiskt nog lagt till fler egna rätter, som kokekorv…. Det blir restfest i år med.

 

11

Jag är värdelöst på att pyssla. Eller, egentligen är jag nog inte det och borde inte vara det. Jag är trots allt kreativt lagt med bakgrund som formgivare, vunnit tävling i teckning och när jag var liten pysslade vi ständigt hemma. Okej, mycket av vårt pysslande gick ut på att göra sagoböcker, där jag dikterade sagorna och min mamma skrev Och så blev jag även journalist och copywriter.

Men jag får ångest runt jul när det pysslas till höger och vänster och det ena är snyggare än det andra och jag tänker ofta ”hur är det möjligt?”. Hur länge har hen suttit med det där?! Som Agnes Reginas fantastiska pepparkakor. Ångest. Jag ser de perfekta smala strecken och ser mig själv få ett vansinnesutbrott av kletig sockerpasta och hur jag lyckas hålla mig fokuserad det första strecket för att sedan slarva mig igenom resten. Jag har nog inget pysseltålamod. Och jag är väldigt glad att det pysslas så mycket på förskolan och att det kommer hem små smällkarameller, pärlplattor och fulgulliga tomtar. Så behöver liksom inte jag ta ansvar för det där.

Det kanske är så att jag fick en överdos när jag var liten och förknippar det med något jobbigt. Inte nog med att jag inte fick plastdockor som kompisarna och tv-spel, jag fick leka med kottar (på riktigt) och tygdockor och gick förskola i Waldorff. Det vill säga mina dagar i förskolan bestod av att karda ull (varför?!), färga garn med hjälp av växter och stöpa ljus. Jag är helt enkelt en hippieunge som genomgått revolt. Här har jag hittat lite vinpyssel för jul. Mamma lär ha en kork eller två.

 

13

Idag har jag lärt mig något nytt. Det vill säga att en honkatt ligger med flera olika hanar under samma fertila period för att skapa ett bra mångfald. I en kull kattungar som föds samtidigt kan olika kattungar ha olika pappor. Vad häftigt! Därmed tror jag inte att det fungerar som argument för att ha monopol på polygami i en relation, vilket ju är synd. Kanske. För där hade man ju haft chansen så att säga. Öppet förhållande i namnet av mångfald! High five alla kattmammor där ute. Ni drog vinstlotten i evolutionshistorien.

 

9

Julen är ölens, de söta vinerna och snapsens högtid och jag ska ärligt säga att jag är en öldrickare när det kommer till julmaten. Men självklart kan du dricka och matcha vin till julmaten. Dock inte vilket som helst. Det är nämligen alltid så med vin att smaken på maten förändras beroende på vad du dricker. Och smaken på vinet förändras beroende på vad du äter. Så du måste tänka (eller härma och göra som jag säger hehe). Det handlar om kemi.

Julbordet brukar bestå av en mängd rätter precis som alla bufféer och det går inte att hitta ett vin som prickar allt. Utan man får gå på vin som är snällt och inte bråkar med några rätter på bordet. Utan att för den skull bli tråkigt.

 

 

Rött vin till julmaten

På den röda sidan så är det fruktiga, lätta röda viner som fungerar bäst på en buffé där mycket ska matchas. Ett vin som inte tar över men som inte heller blir platt. Till exempel en fruktig Pinot Noir som ändå har en bra syra, ett Beajoulais som är ett lätt rött vin från Frankrike med mycket frukt. Det finns många olika sorters Beajoulais och du vill gå på de lite lättare fruktiga vilka man exempelvis brukar säga kommer från byn Fleurie. Det hörs nästan på namnet. Floralt! Nedan från Georges Dubeuf är en enkel klassiker på Systembolaget för ynka 99 kr.

 

 

Vitt vin till julmaten

När det kommer till vita sidan behöver du tänka lite tvärtom. Här vill du ha mer kraft och smak i vinet så att det klarar av alla de feta rätterna på bordet som revbenspjäll, skinka och rökt lax. På julbordet finns mycket sötma både i sill, hovmästarsås och skinka så du behöver ha ett vin som även har sötma i sig för att det ska fungera bra. Därför är de stående rekommendationerna till julbordet ett torrt Riesling. Det har hög syra som exempelvis matchar både fett och syrlig sill bra samtidigt som det har en högre sockerhalt.

 

 

Kloster Eberbach. Ett torrt Riesling från området Rheingau och häftigt med det här är att klostret Eberbach grundades på1100-talet och gör fortfarande vin. För javisst, i många länder är det munkarna och kyrkorna som fört vintraditionen och vinodlingen vidare i generationer. Päron hongong persika mineral och lime – give it to me baby. 109 kronor, Nr 5810.

Enligt Maya Samuelsson (läs om henne längre ner) så vill du komma upp i minst 15 g socker/liter (nej du ska inte vara rädd för socker i vin, ibland är det precis det som behövs). Du kommer fortfarande inte uppleva vinet som sött då ett Riesling har mycket hög syra och det är ett torrt vin.

Även Gewurstraminer med all sin härliga frukt kan fungera och ett fatlagrat Chardonnay med mycket frukt. Varför just fatlagrat? Jo för att det ger vinet en smörig brödig karaktär, en fet struktur och gör helt enkelt vinet lite tyngre vilket klarar julbuffén bra. Medan ett lätt vitt vin bara skulle kännas vattnigt i matchningen. Till exempel chardonnay från nya världen som Nya Zeeland och Sydafrika. Se dock upp för den höga alkoholen!

 

Pyramid Valley Vineyards, Nya Zeeland, Marlborough
Fruktig smak, gul frukt, persika, nötter och inslag av fat och smör. Det tycker jag låter som en vinnande kombo. 279 kronor (det är alltså ca 55 kronor glaset = skitbra)

Så ett lätt rött vin och ett bastant vitt vin!

Tips på tips!

Titta gärna på Maya Samuelssons i TV4. Hon är en av Sveriges duktigaste sommelierer och ger varje vecka vintips i God morgon TV – dessutom är hon en av våra lärare på Vinkällan där jag läser till sommelier och hennes familj med rektor Dick var den som startade skolan. Sveriges mest briljanta och familjära sommelierskola på samma gång gissar jag. I förra veckan gav hon tips på vin (och sött, julmust, öl och cider) till julmaten. Hon säger bland annat ”det söta är farorna på bordet”. Det är dom vi måste tänka på i vår matchning. Himla härlig och pedagogisk.

10

Jag fortsätter min lucköppning med att avslöja sex nya personer bakom Malmös bästa platser för mat och vin. Det som gör min stad till så spännande och intressant. Vi har stjärnor som kammar hem priser, en av Nordens enda kökschefer att inneha en Michelinstjärna, vi är ett bubblande naturvinsmecka och kreativ matstad.

 

Ellinor är den där lysande stjärnan vars leende och varma bemötande inte släpper taget om en. Inte konstigt att hon just blev nominerad till ”Årets skånska värdskap” av Skånska Gastronomipriset. En briljant sommelier som varit med och tagit restaurang Daniel Berlin till stjärnorna, spridit kärlek på Västergatan och nu finns fullt ut på lovordade restaurangen SPILL som hon driver med sin man Erik (nominerad till Årets skånska stjärna). Ellinor är Malmöboorn, började jobba på restaurang nar hon var 15 och har aldrig velat göra något annat. När hon började på Daniel Berlin visste hon inget om vad Guide Michelin var och kunde inget – men lärde sig allt. Låt Ellinor hälla vin i ditt glas och du blir lycklig.

 

 

Han har bossat över Bastards vedugn, jobbat på Bæst i Köpenhamn, Riket och varit en sväng om på Eksteds i Stockholm dit han snart ska tillbaka igen. Sahin Erdal är kocken från Istanbul som skapat magi av smaker på olika restauranger i Malmö och kanske framför allt på Bastard där han satt sin prägel på pizzor vedeldat och sedan några år tillbaka har han blivit allt mer förälskad i matlagning över öppen eld. Det här är definitivt en kille vi kommer se mycket av på Sveriges matscen som med ödmjukhet bara växer och skapar mer.

.

 

En av Malmös och Nordens främsta kockar är Kathrin Baake från Kessel i Tyskland. Hon har jobbat på både trestjärniga Geranium i Köpenhamn, Vollmers, Ambience i Vindåkra och har sett till att Bloom in the park i Malmö fått behålla sin stjärna i Guide Michelin. Här jobbar hon mycket för hållbarhet, no waste, köper in hela djur från lokala bönder, fisk från Blå hoddan och har ingen fast meny på krogen. Kathrin har en examen i filosofi och jag blir himla nyfiken på hennes mat när jag hör det fina och personliga poddavsnittet med henne av Alf Tumle Kockpodden om hennes matlagning med influenser från Malmös mångkultur, det japanska köket och om Malmö som matstad. Kathrin säger att hon inte tror att hon någonsin kommer sluta laga mat, om hon inte förlorar en arm eller ett ben eller något.

 

Det finns en naturvinsbar och restaurang i Malmö som liksom bubblar. Det är alltid något på gång som jazzkvällar, quizkvällar och vinproducenter på besök. De tre tjejerna, bakom Mineral, Caroline, Amanda och Lua har verkligen lyckats göra stället till en populär kvartersbar för alla. Så vi tackar för att Lua Morena från Brasilien kom till oss i Malmö! Hon har en kandidatexamen i gastronomi från São Paulo, har läst till internationell sommelier i Barcelona och jobbat på flera restauranger i Spanien och Brasilien innan hon bestämde sig för att fokusera på vin. Innan hon gav oss Mineral jobbade Lua med privata provningar och har alltid ogillat idén om vin som något komplicerat, och vill förklara vin för människor på ett roligt och intressant sätt. På Mineral är menyn helt vegansk, färgfull och ljuvligt god, gjort på råvaror från lokala bönder. Ett måste att besöka säger jag, om du inte varit där. Vegan eller ej du kommer bli glad.

 

 

Han har gjort det modiga och annorlunda att starta en kvällrestaurang som bara har öppet måndag-fredag. Så att han och hans anställda kan ägna sig åt ett av de roligaste yrkena i världen och samtidigt ha ett liv. Han skapar en meny som är lätt att ständigt längta tillbaka till. Så lång att det är svårt att välja. Alexander Sjögren driver Mutantur på Davidshall och är oftast själv på plats i köket trots alla tävlingar och andra åtaganden så att du kan vinka från baren. Alex Sjögrens rätter är som konstverk. Så fint avvägda, vackra, detaljrika och smakfulla på samma gång och jag lovar att här har du stans absolut godaste taco. På kalvbräss med plommon. Och det blir hela tiden bättre, roligare och mer intressant. Så är han också en kock som lever efter mottot ”Hellre stenhårt i sargen än löst på mål”. Han har vunnit brons i Årets kock tre gånger, tagit sig till finalen i Bocuse d’Or. Mutantur klättrade snabbt upp som en av mina favoriter i Malmö.

Man får ofta höra att om du går till Far i hatten, låt Ellen fylla ditt glas! Även fast en gäst en gång beskrev henne som ”trött men trevlig”. Ellen Almqvist som både är kock och sommelier i grunden flyttade till Malmö för några år sen för att göra absolut ingenting. Vilket gick sådär. Hon började på Grand sedan Lilla Kafferosteriet, för att slutligen hitta tillbaka till smålandsmaffian Far i Hatten. Här hittar du henna oftast bakom baren, på uteserveringen, småätandes på något eller i vinkylen där hon övar på att spela diverse olika luftinstrument. Samt ha koll på flaskorna förstås. Och det har hon. Hattens vinmeny är en guldgruva och Ellen är guldgrävaren som fixar fram just det där du kommer gilla bland alla naturliga viner.

16