Jag har märkt en sak. Jag är lite rädd för människor som gör mycket yoga, som jobbar med HR, som rekryterare, psykolog eller läkare. Jag blir liksom stel som en pinne i sällskapet. För jag tror att de ser och hör något som jag inte gör. Att de kan läsa mitt inre och att de ständigt är på jakt efter att analysera det du säger. Eller din fysiska förmåga.

Idag sitter jag bredvid en kille på mitt kontor som brukar hänga i indien och meditera. Han pratar som att han alltid går på något lugnande. Som att han är helad inifrån kroppen och ut och vet något som ingen av oss andra vet. Egentligen är han ju rent rationellt en helt vanlig kille som också, liksom vi andra, traskar ner på Bergsgatan på lunchen och köper falafel och han kan säkert också bli arg. Eller kan han. Nej det kan han nog förresten inte. Men när han frågar ”Hej Karin, hur mår du idag”. Tänker jag alltid ohow. Nu. Kan. Jag. Inte. Ljuga. Och så svarar jag lika lugnt och sävligt som om jag mött ormen i Djungelboken ”jo det är bra”. Tänker, vad tycker han den upplyste yogakonungen nu?

Igår satt jag och lunchade med en rekryterare på ett av världens största företag. Tänkte hela tiden, om jag säger fel värdeord nu kanske jag inte får ta kaffe ur kaffeautomaten sen. Det var som att jag inte såg människan framför mig utan att hon var någon form av analyserande robot med AI-teknik som skannade alla mina meningar för att placera mig i ett fack. Jag måste verkligen komma över min märkliga underkastelse under människor med påhittade förmågor. Eller kanske jag ska börja med yoga.

13

Nu har jag varit på mitt första vinsläpp live. Jag pratar om när Systembolaget släpper viner i sina begränsade upplagor. Och ja det är hype runt släppen. En del flaskor ryker innan du ens hinner blinka och internet bubblar veckan innan släppen av topplistor, betyg från vinskribenter och folk som fått äran att gå på förprovningarna som bara sker i Stockholm.  Lite som när Mini Rodini släpper sina nya tryck och limiterade editioner. Jag har bara bytt kö från Skomakaregatan i Malmö till vinkällaren på Hansa.

Det var så himla roligt. Vilken stämning! På Hansa stod ett stort en klunga utanför den del av butiken där det limiterade sortimentet står. De 38 personer som kom först hade fått en kölapp och därmed chansen att komma fram och göra sitt inköp innan oss andra, men för dessa gällde 1 flaska per person. Sedan släpptes alla in med orden ”ta det lugnt, var snälla mot varandra”. Euforin som uppstod. Var är Bourgognen, var är alla de naturliga vinerna, Spinettan på Magnumgflaska….

 

”Hej Karin, vad har du i korgen!” Ropade någon. ”Godmorgon!. Det fanns gott om bekanta på plats och det var lite partystämning klockan 10.00 en fredag. Breda leenden definitivt. Alla var ju där av gemensamt intresse. Och ett roligt intresse!

Men sunt?

Samma morgon som dagen släpp gick jag upp och började läsa av nätet. Vilka flaskor var intressanta köp? Jag skrev en lista över flaskor jag var intresserad av och däribland en vit Rioja som jag förstått var hett eftertraktat förra gången det släpptes. Det vill jag ju prova! När klockan närmade sig tio satt jag lugnt hemma vid datorn och tänkte ta mig till Limhamns systembolag lite senare, men började bli orolig. Jag kanske inte skulle få tag i den där flaskan. Plötsligt, från halvintresse fick jag plötsligt för mig att den där vita Riojan var det viktigaste i mitt liv. I alla fall den där dagen. Jag slängde på mig kläder och fick väl på någon form av smink, kastade mig ner i bilen och smsade samtidigt med en vän om att beställa flaskan via nätet. Samtidigt som jag själv lagt flaskan i min varukorg och uppdaterade nätbutiken varje minut. Klockan 10 skulle den släppas. För att gardera mig gasade jag på mot Hansa.

När klockan slog tio var jag exakt vid ljuskorsningen vid Savoy och tog ingen chans, svängde in på en lastplats och uppdaterade Systembolagets webb igen, kom igenom och walla. Flasken var min. Yey.

Men hade jag kommit så här långt kunde jag ju lika gärna ta mig till släppet på Systembolaget också. Jag var ändå lite spänd på vad jag skulle möta. Väl där möttes jag av den nämnda eurforin och drogs iväg i något som var omöjligt att stoppa. Köpdjävulen. Mina åtta flaskor på listan var snabbt uppe i 18 när jag fick veta allt om de olika flaskorna av den kunniga personalen och blev så lyrisk att jag tappade sans och vett. Sa du att de var skördade på en enda kulle? Australiens bästa rieslingproducent? Orange vin som skalmassererats? Är bourgongen ett riktigt kap säger du och brukar säljas för mångdubbla priset? Taget.

Sedan mötte jag någon vän som entusiastiskt drog mig in i gångarna och fyllde på min vagn ytterligare med naturlig Pinot Noir och Syrah från Sydafrika (från gårdar med obs obs bra arbetsförhållanden vilket är ett problem i Sydafrika) som jag bara var tvungen att ha. Hans tjej visste inte att han var där, även på detta släppet. Han får inte köpa mer vin.

Men nebbiolon i hans korg var inte ensam. Det går ju inte att låta bli.

Släppen är definitivt något som gör vinet allt mer eftertraktat. Och vinköpen allt roligare. ”Har ni många av den här skalmassererade Pinot Grigion Grawü från Italien. Inte? Nä men då måste jag ha den med, man kan aldrig veta när man får chansen nästa gång. (För övrigt har jag redan provat den och den var riktigt rolig. Fantastisk röd färg som jag inte upplevt tidigare, mycket jordgubbsylt och stramhet. Inte i närheten av en vanlig Pinot Grigio utan något helt annat).

 

 

Smart systembolaget, som likt en ulv i fårakläder påstår sig inte vilja få oss att konsumera. Fast de har anammat världens mest självklara sätt att skapa ha-begär och okontrollerbar shopping.

Ja, jag har också köpt adidas-mini-rodini-kaktusar och gått bananan över svanar i tryck. Som sonen sen aldrig använt.

Lika galna som folk är i mini-rodini-grupperna (har ni sett konversationerna?) Lika galna var människorna på Systembolaget. ”Nu kommer fler Spinetta” ropade personal i gröna kläder och kom med en rullvagn full av ouppackade lådor, och alla sprang fram för att få tag på en flaska av den åtråvärda Nebbiolo Langhen som säkerligen Petter Alexis och Alf Tumble skvallrat om i sin blogg ”Dela en flaska”.  I skrivande stund finns det 1 kvar på systembolaget i Limhamn. 22 på Hansa.

 

 

Men det var en himla trevlig stämning. Det enda jag saknade var tjejerna. Av säkert åttio personer var det jag och några damer på plats. Resten var män och killar i alla åldrar. Jag undrar verkligen vad det beror på. Jag tror verkligen inte att intresset av bra limiterad dryck är så mycket större bland det hängande könet än det kvinnliga. Och varje dag diskuteras viner av kvinnliga vinvänner i grupper på nätet.

Så jag hoppas. Att nästa gång står du och jag där. Vi som bytt beroende från att hålla koll på Mini-rodini-släppen till att hålla koll på nästa field blend från USA eller skalmassererat vin från Slovenien jäst i akaciafat eller amforajäst från Sardinien som kommer ut.

Du har chansen redan på fredag faktiskt. Då kommer ännu ett släpp. Det enda jag ska tänka på den gången är att hålla i pengarna. Om två veckor kommer ett släpp igen. Phu.

Och vad gäller den där vita Riojan. Ja den fanns det många av på Hansa och inte en enda var rörd….

 

8

 

 

Vinets gudfader. Din mamma. Vägvisare. Guru. Allsmäktige. Greta Thunberg. Frankrike är ledsagaren och allas förebild när det kommer till vin. Oavsett hur många år andra länder kan uppvisa att de odlat de ädla druvorna är Frankrike det land som är mest känt. Det land som alla andra vinmakare sneglar på, oavsett vad de säger. Som en lärare sa på Vinkällan där jag pluggar till sommelier. Du kommer alltid träffa vinmakare som säger att Frankrike är deras förebild. Men du kommer aldrig träffa en fransman som säger sig vilja härma en vinstil från ett annat land.

Därför är det så. Att det första du ska göra om du vill lära dig ett smack om vin, är att lära dig ett smack om Frankrike.

Frankrike är det land i världens om producerar mest vin. Och det land i världen som har näst störst areal vinodlingar. Det finns en rad olika områden där olika druvor växer och olika vinstilar görs. Här finns viktiga områden som Bordeaux (tillåt oss bedja) och Bourgogne (tillåt oss bedja) samt Rhônedalen (tillåt oss bedja) som får helt egna inlägg då det går att prata hur mycket som helst om vart och ett. Nu kör vi Frankrike i allmänhet.

Om du inte vill lära dig något utan bara dricka. Gå direkt till denna lista över 75 franska viner du behöver dricka innan du dör. Annars…

Fyra av åtta viner på första lektionen om Frankrike på Vinkällan.

 

Så låt oss börja med det viktigaste.

Hur i hela friden ska jag veta vad som är ett bra vin från Frankrike?
För att veta vad en flaska innehåller och hur det därmed smakar behöver du (tyvärr) lära dig vilka druvor som odlas i vilket område i Frankrike. Och vilken stil som görs i vilken by. Eftersom detta är (i stort sett) det enda du kommer kunna läsa på en etikett på en flaska. Så det är bara att plugga. Eller lära känna dina favoritproducenter. Det finns inga genvägar.

Det finns ett lagsystem som kan hjälpa dig.
I Frankrike finns något som kallas apellationssystem. Det är en lagstadgad klassificering av viner och något man behöver kunna. Eftersom fransmän, liksom de andra europeiska länderna, låter etiketten på vinflaskan vara en smärre gåta är det apellationen som ger dig ledtråden om vad du kan förvänta dig av vinet i flaskan.

Lär dig mer om franska vinetiketter på Vivino. 

 

AOC eller AOP – (appelaction d’Origine contrôlée / Protégée) är den högsta klassen. Vi kan kalla det för skyddad ursprungsbeteckning. Om detta står på flaskan vet du att vinet är tillverkat enligt de regler som satts för att vinet ska uppnå denna klass. I just den regionen, i just den kommunen, i just den byn och ibland för just den vingården. Det kan till exempel stå Appelacion Pauillac Contrôlée. Då vet du att vinet kommer från en ort som heter Pauillac och att vinet når upp till de regler som finns för denna apellation. Och eftersom du då pluggat och vet att Pauillac ligger i Bordeaux vet du att vinet kommer därifrån. Och eftersom du vet att i området görs viner på Cabernet Sauvignon främst så vet du att du har ett rött vin i flaskan. Som en gåta. Som du reder ut

IGP  – Är en lägre klass med lite större friheter. Alltså lite mer lattjolajban bland druvorna och kanske inte lika bra kvalle.

Vin de france – all annan skit. MEN det behöver inte vara skit. Många bra naturviner hamnar i denna klass då de bryter mot alla regler och vill inte alls vara med i apellationssystemet. Något som man i Frankrike anser vara en kris.

Utöver det så finns det Grand Cru och Premier Cru som skrivs ut på de allra bästa vinerna respektive de näst bästa, förutom i Bordeaux där det är tvärtom och vinerna från de fem bästa vingårdarna har märkningen Premier Cru. Snurrigt. Men står det något av det på flaskan så kan du konstatera att du förmodligen kommer ha en himla göttig kväll i alla fall.

 

 

Några av alla områden att ha koll på:

Bordeaux = Kändis
Område i väster som gjorde de franska vinerna kända av engelskmännen som importerade vinerna. Det mest efterapade vinstilen världen över vars druvor kommit att kallas Bordeauxblandning och betår av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Ett område som skrev vinhistoria 1855 då fyra slott utsågs som de allra bästa vinproducenterna och fick benämningen Premier Cru som de behållit sedan dess. En del flaskor säljs för 270 000 kronor. Så vi kanske inte behöver prata mycket mer om det…. Just nu.

Loire = Sauvignon Blanc
I love Loire. Högt upp i Frankrike där en av mina vita favoriter görs på Sauvignon Blanc och Pinot Noir i (bland annat) apellationerna Sancerre och Pouilly Fumé. Men det görs också vin på Cabernet Franc, Chenin blanc och Melon de Bourgogne här.

 

 

Rhône = Kryddiga Syrah och galna Grenache
Ännu ett favvområde för mig eftersom jag gillar druvorna Syrah och Grenache. Speciellt på hösten. Umpfiga kryddiga viner perfekt till viltgrytan. Den mest kända apellationen i Rhône är något som våra föräldrar kanske tillber (och en och annan munk) Châteauneuf-du-Pape. Och i vinutbildningen kommer ett kapitel enkom om denna by, dess historia och kultiga viner. Så känner du för att nörda kan du läsa in dig på alla påvarnas historia genom tiderna här.

Alsace = You always have a Riesling
Alltså vem gillar inte Riesling. Älskar Riesling. Har kanske blivit besatt. Och då får man direkt en längtan efter att resa just hit. Till norra Frankrike och sörpla Gewurztraminer och annat göttigt. Vad som gör det enkelt med Alsace är att druvsorten skrivs ut på etiketten. Vad som gör det mindre enkelt är att det finns 53 apellationer att ha koll på. I varje apellation finns förmodligen ett gäng producenter att ha koll på och så vidare.

 

 

Champagne = världens bästa bubbel
Behöver jag ens ge en kommentar till varför detta område är viktigt. Det är bubblor hallå. The real deal. För att det ska få stå champagne på flaskan ska vinet ha gjorts i regionen enligt en särskild metod som heter den traditionella metoden och har krav på att bubblet ska lagras 15 månader innan det får säljas. Även cava och crémant görs med denna metod, men i andra områden.

Bourgogne = Min favoritdruva alla kategorier, Pinot Noir
Förmodligen det jobbigaste distriktet att lära sig för det finns en herrans massa apellationer. Och här görs några världens mest berömda viner (tillsammans med Bordeaux). Köper du en Bourgogne med rött vin köper du druvan Pinot Noir eller Gamay. Två av mina favoritdruvor! Här görs också en himla massa Chardonnay. De bästa i världen faktiskt.

9

I veckan steg jag utanför min comfort zone och modererade eventet Next i Now med 270 gäster, stora f öretag, kostchefer och kommunchefer. Jag var så nervös. Och det gick SÅ bra. Jag är en smula stolt och omtumlad och framför allt glad att många deltagare kom fram i pauser och efteråt och tackade för ett riktigt bra event. Det var riktigt roligt att stå på scen, presentera, intervjua och gasa igång eventet för Orkla Foods Sverige.

 

På kvällen var jag helt slut. Mör som en urlakad sill. Och då ställdes den fram på bordet. Dyrvinet som jag tipsade om i mitt förra fredagsinlägg – ett Syrah från Oregon. Jag blev så glad att få smaka detta underbara vin som doftade av en hel skog av bär och komplexa toner. Nej. Jag har faktiskt aldrig druckit ett så bra Syrah förut. Jag hoppas bara att jag är i början av min syrahkarriär. För oj vad jag tycker om det vinet bland kategorin kraftigt.

 

 

12

Ny helg. Nytt vintips. Vi kör så va? Dessutom släpper Systembolaget idag nya viner på deras hylla ”småpartier” vilket brukar göra att internet stormar med vintips som får folk att storma ner till butiken för att fånga just den där åtråvärda flaskan. Vad man då kan tänka på är att om två veckor släpps det vin igen. Det blir lätt stressigt. Både att hänga med, läsa in sig på de typ sextio flaskorna som dyker upp, förstå vad som är bra innan någon (förutom några få utvalda inköpare och journalister i Stockholm ”hej dumma huvudstads-centralisering) har druckit flaskorna. Ja om du inte fått tag på en flaska tidigare förstås. Men som sagt det är helg. Här kommer några godsaker.

 

 

Detta är inge en flaska från dagens släpp. Det är från ett släpp i juli Vitalba. Och det finns flaskor kvar vilka rekommenderas av alla som druckit den. Ett bastant vitt på snudd till orange vin från Emilia-Romagna i bärnstensfärger som klarar av hösten! Korka upp till kantareller och risotto eller drick rakt upp och ner som den är. Vinet har jäst på öppna amforor från Georgien som också kallas kvevri och får inget tillsatt jäst utan får utvecklas helt naturligt! 219 kr, Nr 96137

Sponsra din lokala vinhivare och köp en flaska från Fruktstereo. Killarna som producerar egen cider och köper in roliga naturliga viner. Detta fruktvin (!) med tokrolig etikett Plumenian Rhapsody som de själva producerat om jag förstår rätt släpps idag och jag har med andra ord inte hunnit prova (aja klockan är bara 12) men dessa Malmöiter är intressanta. 230 kr, Nr 92624

 

 

Förra gången Domaine Rewa släpptes köpte jag en flaska från 2016. I Stockholm tog de slut direkt. Och idag släpps fler flaskor från 2017. Så vill du ha en eftertraktad naturlig Chardonnay i kylen eller på bordet ikväll går du och köper denna. De gör även en gudomlig Riesling. Min Chardonnay har jag inte öppnat än. 339 kr, nr 95388

 

Jag äääälskar Syrah. Jag dricker främst Côtes du Rhône som ger en en käftsmäll av bär och tanniner vilket matchar hösten like en smäck. Men kolla här. En goding från Sonoma coast och Mendocino i Kalifornien där jag minsann stannat över natten en gång. Det är en helt magisk by längst den dramatiska kusten. Tog så fina bilder där. Men nog om det. Körsbär, plommon, läder och jord. Ni hör ju. Man vill tända stearinljusen direkt och moffa in gryta.
Naturligt, ekat på nya franska fat vilket betyder en del vaniljiga toner förmodligen och rundade tanniner. Mums. Dyrt mums. Dusty Lane alltså, 549 kr, nr 92424

 

 

 

 

 

 

 

11

 

Nästa vecka är det dags för nästa Next is Now. Ett superviktigt event som Orkla food solutions står bakom, om hur vi kan förändra framtiden genom vad vi väljer att äta, hur hur industrin väljer att agera. En dag som tar upp frågor med målet att komma fram till konkreta lösningar. På scen finns experter, matkreatörer, forskare. Och jag står som moderator tillsammans med Lovisa Madås från coola AGFO!

När: Ons 15/9 kl 9.30-15,30
Var: Slagthuset Malmö
For free! 

Sista anmälningsdag är imorgon fredag: Anmäl dig här! 

Här läser du även om dagens program och dagen talare. Det kommer bli så roligt, spännande och intressant och så länge platser finns kvar är alla välkomna. En dag för dig som jobbar med mat, inom restaurang, storkök, på skola eller sjukhus, som odlar, som forskar. Eller på annat sätt jobbar genom maten.

 

 

”Med hjälp av experterna i branschen har vi tagit reda på hur nästa generations ätande kommer att se ut. Utifrån deras kunskaper och våra egna omvärldsinsikter ser vi åtta tydliga trender som vi samlat under Next is Now – ett förhållningssätt framtaget för att vi tillsammans med er vill ligga i framkant när det kommer till framtidens matvanor, hållbarhet och industrins bidrag”.

”Under vårens releaseevent öppnade vi upp dialogen, lyssnade till experternas fakta och samlade in era åsikter kring den hälso- och klimatproblematik vi alla står inför. Alla är överens, alla måste äta mer hälsosamt och hållbart, men hur når vi dit?

Vi låter nu experterna möta kockarna, industrin möta det småskaliga, innovationerna möta traditionerna – möta DIG. Detta i tre viktiga cookalongs. Tillsammans kan vi som jobbar med mat göra stor skillnad på riktigt. Nu”.

 

 

 

3

 

Jag har testat ett gäng flaskor från det senaste släppet av de flaskor som kommer i mindre upplaga, det vill säga småpartier, till Systembolaget. Dessa släpp sker lite då och då och det är ju alltid lite extra kul att testa dessa limited editions än det fasta sortimentet – och passa på att haffa en flaska om det är något bra som kommer upp. För att dricka direkt eller för att spara. Det kanske mer handlar om utrymme och personlighetstyp än vin. Jag dricker gärna direkt och funderar fortfarande vad i hela friden jag ska göra med de flaskor som blir bättre och bättre i ett mörkt rum med en låg jämn temperatur utan barnskrik. Jag har inget sådant rum.

 

Detta var en klar favorit hos mig. Nom nom nom hej höst hej rött. Ett naturligt vin DOCG (och ni som googlar detta förstår då att det betyder denominazione di origine controllata e garantita på Italienska). Det vill säga att köper du detta DOCG Valtellina Superiore innerbär det att det uppfyller de kriterier som krävs för denna plats, ort som ligger i Lombardiet. Då kan man passa på att lära sig något om det här området medan man tar sig ett glas.

Valtellina Superiore DOCG:

  • Tillåtna druvor: Nebbiolo (Chiavennasca) minst 90%.
  • Lägsta alkoholhalt 12%, för Riserva 14%.
  • Lagrats i minst 2 år varav minst ett år skall vara på fat, för Riserva 3 år.

Du dricker alltså ett naturligt Nebbiolo. Grattis till dig!

Och så här kladdade jag ner om vinet i stunden. Bra, för min hjärna klarar av information i ungefär 40 minuter efter att jag svept ett vin. Sedan minns jag inte det vinet mer. Då tar jag nästa.

Fällning, rödbrun.
Vanilj, mörk frukt, bär, lite frizz (I LOVE)  , grönpeppar, gummi och lakrits. Känn på den Söl.

Läs mer om vinet här hos producenten Barbacán. 

Framför allt vill jag veta varför i hela friden vinet heter Söl.

13

Det första man fick lära sig på Vinkällan var, förutom hur vin görs och olika typer av klimat, att det finns något som kallas gamla världen och något som kallas nya världen. Inom vin. Den gamla är Europa. Den nya är resten. Sydafrika, USA, Australien och så vidare. Ja de där länderna som inte har i närheten av lika lång historia bland rankorna som vi här uppe i norr.

Ja och så fick vi lära sig om en vinlus som intog Europa på 1860-talet. Och när jag insåg att vi skulle kunna dess namn på latin förstod jag att det här kommer bli en tuff utbildning.

 

 

Att lära sig om vin går långt bortom att hitta dofterna i en Bordeaux, kunna snurra på glaset och matcha en Suternes med söta saffranspannkakor och blommonsylt (fy satan vad god kombo det måste vara förresten). Att lära sig om vin är en djupdykning i historia, i geografi, i kemi och biologi. Det är en språklektion och det underlättar om du lärde dig både någon av de latinska eller germanska språken i skolan när du sitter där och försöker tolka en etikett. För övrigt hette en av våra första lektioner ”Att tolka en etikett” och då inser man att bara det kräver en lektion i sig. Vinvärlden. Den är allt annat än enkel kan jag säga. Men så fort man lyfter på stenen (och gillar det man smakar) så vill  man veta mer.

 

Vinetiketter på naturvin är ofta vackra, konstnärliga och punkiga. De behöver inte säga ett smack om innehållet eftersom de ofta inte lyder under några appelationsregler. Så här kan du verkligen behöva känna till producent för att veta något om innehållet.  Bild från Naturvin.

 

Jag har fortfarande svårt att tolka en etikett. Inte minst för att vinvärden, den gamla, kräver att du ska rejält med kunskap i Geografi för att förstå etiketten. På många står det ett ortsnamn. Då ska du först förstå att det är ett ortsnamn (och inte exempelvis namnet på producenten) sedan ska du ha lärt dig att i den orten görs vin på den och den druvan på det här och det här sättet. DÅ vet du vad det är för vin i flarran. För ingen (i alla fall inte i Frankrike) kommer säga det åt dig eller skriva det på etiketten. Det ska du helt enkelt bara kunna. Men så läser också Fransmännen vin i skolan. När du väl kan en del av de olika begreppen kan du dock även förstå en etikett. Den kan innehålla rätt mycket information som tidigare uppfattades som grekiska. Kolla in denna bild från boken Wine Folly:

 

 

Det där med språk då Exempelvis finns det säkert åtta olika namn för druvan tempranillo. Eftersom Spanien består av en hög regioner som många har sina egna uttryck och även språk. Därmed olika benämningar på druvorna. Vinvärlden har inte gjort det lätt för oss. Så vad heter den där vinlusen då? Phyloxera Vastatrix. Jag tänker på ett fyllo så kommer jag ihåg vad den heter.

Så fort jag började läsa om vin fick jag en mycket större respekt för alla som kan vin. Alla som är sommelierer. Vilken tuff utbildning och vad mycket kunskap som ska ner genom den där tratten i örat och fastna i hjärnan. Och jag har lärt mig att alla de där töntiga orden och benämningarna inte alls är töntiga. Elegant, rök, tobak, våta löv, kokta jordgubbar, bränd mandel, vanilj. Det är inte påhittade ord. De har en tydlig förankring i sorten druva eller hur vinet är framställt. Och genom att dofta på ett vin kan jag nu säga saker som ”det här vinet har genomgått malolaktisk jäsning”. Så häfigt! Eller om en säljare i en vinbutik säger till mig ”den har legat på gamla fat i små behållare” så vet jag det kommer innebära för vinets smak. Utan att ha smakat det.

Vin ter sig mer och mer logiskt. Men mer och mer svårt. Eftersom man inser att inget allts är trams. Allt är hundrahund och hundraåriga historier, traditioner och kunskap som du ska försöka ta dig till under en halv (jag har ju redan levt halva) livstid. Och det enda jag kan tänka på är hur jag ska hinna och ha råd att resa till både Alsace, Pimonte, Bordeaux, Champagne, Toscana, Galicien, Mosel, Rheingau, Bejoulais, Jerez, Oregon och alla andra ställen som plötsligt känns livsviktiga.

Lästips
Lär dig tyda en etikett – Espressen

Här diskutteras det etiketter – Finewines

Vad ska en etikett förmedla?  -Vinjournalen

 

9

I våras fick jag i uppdrag att jobba fram en tone of voice, ett namn och kommunikation för en dryckesfestival i MittSkåne. TÖRST. När det nu var dags för den första pilotfestivalen blev jag inbjuden till två dagar med fantastisk mat och dryck tillsammans med andra människor inom branschen. Kockar, butiksägare, marknadsförare, sommelierer, mathantverkare. Och lärde oss massor om drycken i mitten av Skåne i den fantastiska miljön på Ellinge Slott. Jag tycker att det här konceptet framtaget av Lotta Ranert och Sanna Ohlander för Mittskåne Utveckling är så bra! Det finns inget liknande här vad jag känner till. En festival, där du bor över och där allt handlar dryck. Att lära och uppleva.

Flera gånger under de två dagarna stannande jag upp, tänkte på stunden och hur tacksam jag var för att stå där i den miljön (jag kanske var berusad). Men ibland, när man befinner sig på otroligt natursköna platser är det bra att påminna sig om det, och inte bara låta det svischa förbi. Jag stängde ner jobbmailen och öppnade upp näsan.

 

 

Och så byggde jag tält tillsammans med mitt gäng som jag blivit ihopparad med. En kökschef och entreprenör Cecilia Smith från Skanör, Susanna Bill, Mästerkock som släppt flera kokböcker och som öppnar restaurang i Lund inom kort (Yes yes) och en kvinna från Möllans ost. Alla kvinnor. Allmän power och så vidare.

 

 

Underbar lunch av michelinkock och cateringproffs (girlpower)
Maten under hela festivalen var helt fantastiskt. Både presenterat och smakerna. Och så mitt i solen på långbord och med en gräsmatta under fötterna. Ja det går ju inte att få en bättre inramning va. Kockarna bakom, Titti Qvarnström och Pernilla Jarl, gjorde ett grymt jobb i köket. Lunchen, en härlig skördesoppa med sallader på råvaror från trakten och bröd från Bränneriets gård.  var så vacker.

 

 

Ölprovning av hyperlokal microbrygg
Sedan delades vi in i grupper och fick ett fullspäckat program där dryck är den röda tråden. Så roligt koncept tycker jag. Två dagar med bara fokus på vätska för gom och mage med hyperlokala drycker. Tänk vad vårt Skåne har i fickorna. Kolla bara in dessa microbrygg som kommer från bryggerier  i Mittskåne presenterade av maltnörden Gustav Linder. Mestadels IPA vilket inte är så konstigt kanske eftersom det ska vara den lättaste ölen att göra själv. Fulltofta bryggeri med lilla humlan på, Pax Citra från Pax brygghus döpt efter en hittekatt, Eslövsbryggeriet The Uncharted Brewing Compan Hoppy rabbit som hoppade högst i min mage, Remmarlövs Jeenius som är god och Hopplärka IPA också från Fulltofta.

 

 

Kombuchaworkshop!
Kanske var det något av det roligaste under dagarna tillsammans med The Fermenting Jar, just för att man gjorde sin egen sats kombucha och nu står den och bubblar till sig i mitt kök. Detta har jag aldrig gjort förut. Däremot har jag ofta kombucha hemma och dricker det ofta. Både för att det är gott och ett superbra alkoholfritt alternativ till mat och fullt av nyttiga bakterier för magen. Om det tvista de lärde. Jag väljer att tro.

 

Denna jädra tårtlyx
Men liksom kolla in fikat! Tårtor och hallonbollar gjort på rödbetor och färska bär. Och kolla in vackra färgfina Sandra Palmqvist vars blogg du måste följa om du gillar göttig mat. Hon styr i testköket på Aller Media där jag brukar springa på henne, när vi inte springer på varandra på sådana här sammanhang. Och gillar alltid recepten som hon slänger ut på Facebook då och då. Framför allt är ju Aller på g på alla helgdagar som påsk, jul, midsommar och liknande.

 

 

Vin- och ostprovning
Inte en dryckesfestival utan vinprovning va. Eftersom det var hyperlokalt tema blev det också svenskt i glasen. Från Flyinge Vingård. Jag har provat en del svenska viner och även varit och hälsat på och intervjuat Klagshamns vingård för min bok Malmö Cooking. Måste säga att Flyinge levererade bra. Framför allt naturvinet Pegasus Natur som inte påverkas alls i processen och kommer från vingården som endast gödslas med hästgödsel (dah Flyinge) och det oranga vinet Ambra var också förvånansvärt bra. Detta matchades med ostar från Ådala Gård av bästa Malin Kumberg och de är bara outstanding. De finns på Julie och på Möllans ost i Malmö.

 

 

Världens bästa vodka från Skåne
På Ellinge slott bor inte bara en familj som förvaltar de fantastiska ägorna. Här ligger även det briljanta Purity Vodka. Känd för alla finsmakare av starka droppar och mer känt världen över för sina framgångar i tävlingar än på hemmaplan. Vi fick rundvisning för att se på det vackra destillationen i koppar och en vodkaprovning. Fint som snus.

 

 

Bokelundsgården, Landet Oss och Titti representing – Girlpower2
Det är något extra trevlig att sitta till bordet tillsammans med odlarna bakom grödorna. De här tjejerna från Landet Oss tog sin stadsodling, flyttade ut på landet och totalfrossar i odling. Från de vanligaste grödorna till de ovanligaste trollar de fram. Idag till kvällens meny av Titti Qvarnström som hade med sin lilla bebis hela dagen, några månader gammal. Och grillade kyckling från Bokelundsgården som det proffs hon är tillsammans med sin man kocken André som du kan träffa på Mat- och Chokladstudion samt Folk mat och möten i Malmö. Och Pernilla Jarl från Nillas Catering. 

   

Att gå till sängs i detta ljuset. Till (okej det störiga) ljudet av silosar. Jag tror jag sov 2 timmar den natten. Inte på grund av ljud eller ett hårt liggunderlag men så jädra kissnödig efter att ha druckit en hel dag att jag fick gå upp varje timme. True story. Men det var det värt.

Dag två kommer!

8

Urtrist, urtråkig eller alldeles underbar. Chardonnay är i alla fall en globetrotter till druva som finns över hela världen. Och dricks över hela världen. Så låt oss börja vinskolan med just den. En ombytlig liten donna som passar i alla sammanhang och väder. Det är svårt att säga att man inte gillar chardonnay, eller att man gillar chardonnay – eftersom vinet smakar så himla olika beroende på vart  det kommer från.

Smak & Doft
Vinet kan dra åt två olika håll. Vilket beror på vilket klimat den vuxit i. Svalare klimat bli friskt vin med smak av gröna äpplen och citron. Varmare kljmat ge söta öda äpplen, mango eller kanske till och med ananas om du haffar en chardonnay från någon het plats.

Den lilla gröna vindruvan smakar inte så himla mycket i sig självt. Därför är det vanligt att man istället ser till att druvan får sin stil och i vinifieringen. Det vill säga när man plockat in druvan i vinmakeriet, pressat den till druvjuice och börjat producera själva vinet.

 

 

Det kan man till exempel göra genom att lagra vinet på fat. Använder man amerikanska nya fat får vinet en rejäl smäll av vaniljtoner, runda och fylliga men de kan även vara lagrade på stålfat och då blir de me krispiga och friska. En chardonnay kan också vara oljig, mjuk och ha toner av nötter och smör. Då har den genomgått något som heter malolaktisk fermentation. En riktigt härlig grej i många viner tycker jag. För det rundar av och gör vinet mjukt och mumsigt och matchar perfekt med en burre blanc till fisken.

Född och uppvuxen i Bourgogne och Champagne (Chardonnay är en av druvorna som ingår i champagne). Men spridd över hela världen har den många skepnader.

Chablis är inte en druva, det är en vinstil från området Chabli i Frankrike och detta vin görs på just chardonnay. Så om du gillar chablis och beställer in en sådan på krogen, gillar du helt enkelt chardonnay som är gjort i denna friska lätta stil.

Montrachet vingård i Bourgogne gör världens dyraste vita vin på druvan chardonnay. Det görs ungefär 3000 flaskor per år.

Lär dig spotta en Chardonnay
Om du är nyfiken och vill lära dig lite om olika vinstilar så ska du traska ner och köpa olika flaskor vin, från olika regioner, med samma druva och prova dem mot varandra. En fransk, en från USA, en som är lagrad på stål en på ek, kanske en från Australien och testa på. Så lär du dig hur en chardonnay kan smaka när den kommer från olika platser och då den vinifierats på olika sätt. Precis så som vi lär oss på Vinkällan där jag just nu pluggar till sommelier. Tipstips.

Annars kan du ju bara dra till med en godsak som dessa:

 

 

Auxey-Duresses (säljstart på Systemet 6/9)
Passa på att haffa denna flaska som släpptes bland småpartierna igår! Frisk och fin av gröna äpplen men med bastant fatkaraktär och toner av brynt smör som gör den djup. Servera till fisk, fågel eller mittemellan. Kall. (92616, 279 kr)

 

 

Wild Yeast
Finns under begränsad tid på Systembolaget och släpptes i augusti. Ett vitt fruktigt chardonnay från Sydafrika. Päron, honungsmelon, apelsinblommor och ananas. Vinet har bara jäst med vild jäst enligt naturliga principer och har gått igenom malolaktisk jäsning. Mums. (95233, 175 kr)

 

 

Domaine Rewa (BOOOOOOM)
Ett naturligt producerat vin från Central Otago i Nya Zeeland som finns på vissa Systembolag (om den finns kvar, den rök snabbt) och är en riktigt dunderhit med fruktiga toner, blommighet, smörigt, kryddigt och lite vanilj från lagringen.  (Nr 96305, 299 kr)

Chardonnay från Washington state USA. Älskar viner från Oregon och Washington. Lite för att jag bott här men mest för att de är kul. Till exempel från Eola Amity Hills i Willamette Valley,

Brocard Bourgogne Chardonnay från 2016 är en av Systembolagets topprankade 145 viner. Inte illa pinkat. Gula äpplen, päron, nötter och lite fat. Och detta för ynka 129 kr. Nr 76083

Chardonnay från Chablis som passar utmärkt en sommarkväll eller med fisk och skaldjur. Min grannkompis älskar detta så Chablis påminner mig om henne och våra kvällshäng. Och det är bara positivt!

8