Häng med mig när jag råpluggar inför tentan och testa dina vinkunskaper. I takt med att jag skriver mina flashcards kommer här ett gäng vinfrågor som gör dig till vinvinnare. Testa dina vinkunskaper för Frankrike. Landet som är föregångaren och the roll model för alla världens vinländer. Därmed ganska stort och svårt att lära sig.

  1. Vad vet du om klassificeringen i Bordeaux 1855?
  2. Vad betyder En Primeur, Clairet, Grand vin, Super second och Barrique Bordelais?
  3. Chablis har 4 kvalitetsnivåer, vilka?
  4. Vad heter Frankrikes mest odlade gröna och blå druvor
  5. Vilken är den viktigaste vinstilen i Anjou och hur skiljer den sig mot AOP Coteaux de Layon?
  6. Vilka är de ädla druvsorterna i Alsace?
  7. Placera rätt egendom i rätt apellation, Chateau Cos Estrournel, Chateau Ausane, haut L’Evangile, Chateau Haut Brion, Chateau Figerac.
  8. I vilka apellationer görs Syrahvin i norra Rhône?
  9. Nämn en apellation i Beaujolais vars stil är fruktig och en som är strukturerad.
  10. Vilka områden i Bourgogne gör vitt vin?

SVAR

  1. I samband med världsutställningen i Bordeaux 1855 då man ville visa upp några av landets finast produkter klassificerade man 60 vinslott i fem olika nivåer, så kallade Cru. Fyra slott fick den högsta klassificeringen Premier Grand Cru Classe och har den klassificeringen än idag. Château Latour, Château Latife Rotchild, Château Margaux och Château Haut Brion. 1973 fick ännu ett slott sålla sig till skaran bland de bästa, Château Mouton Rotchild. Ett sött vin fick en helt egen klass, högre än alla andra. Det söta vinet från Sauternes, Château d’Yquem och klassen Premier cru supérieur. Klassificeringen av viner grundades på försäljningspriser, vilket ju även säger något om kvaliteten på vinerna. Medelpriset för en flaska Chateau Latife Rotshild från 2002 ligger på 7000 kronor. En flaska från 1996 ligger ute för 97 000 kronor. Kanske till din födelsedag

2.
En primeur – Köper man vin en primeur köper man vinet när det fortfarande ligger på sitt fat. Det är ett system i Bordeaux bland de högst klassificerade slotten som släpper en liten del av årets skörd som testas av köparna. Priset baseras på årets kvalitet.  För köparen innebär det ett något lägre inköpspris och att  man säkra ett antal viner. Vinet ligger minst 2 år på slottet innan det släpps till köparen.

Clairet är ett mörkt rosévin från Bordeaux.

Grand vin är vinslottets bästa vin (de gör förmodligen flera)

Super seconds är vinslott i Bordeaux som är klassificerade i en av de fyra lägre klasserna men anses hålla lika hög kvalitet som den högsta klassen Premier Grand Cru Classe.

Barrique Bordelais är ett franskt ekfat på 225 L och det mest använda världen över.

3.
I Chablis är det inte slotten/vinproducenten som fått klassificeringen utan vinmarken från var druvorna skördas. Chablis nivåer heter från det lilla till det stora. Petit Chablis (enklaste chablisvinerna) Chablis (village) Chablis Premier Cru (vin från näst bästa vingårdsläge) Chablis Grand Cru (vin från bästa vingårdsläge)

4.
Frankrikes mest odlade vita druva heter Ugni Blanc och används mest bara till sprit och Merlot.

5.
Anjou och Coteaux de Layon i Loire gör vin på Chenin Blanc. Men den sistnämnda gör även söta!

6.
De ädla druvorna i Alsace är Riesling, Muscat, Pinot Gris och Gewurstraminer.

7.

Para ihop rätt vinslott med rätt område
Chateau Cos Estournel – St Estephe (Premier Cru)
Chateau Ausne – St Emilion (Preemier Grand cru classe A/eget klassificieringssystem)
Haut L’Evangile – Pomerol (Premier cru)
Chateau Haut Brion – Pessac Leognan (Grand cru)
Chateau Figerac – St Emilion (Premier cru)

8.
De flesta apellationer i Norra Rhone gör vin på druvan Syrah. Mums! Här är några vinbyar:
Côte Rotie (elegant), Hermitage (dyrast), Saint Joseph (elegant), Cornas (rustikt), Crozes Hermitage (enklast)

9.
Broully och Regnie gör fruktiga Beaujolaisviner medan Morgon och Moulin-á-vent är kända för att göra mer strukturerade och kraftiga viner på druvan Gamay.

10.
De flesta områden i Bourgogne gör rött vin, men i södra delen av Côte de Or, i Côte Beaune görs vitt. I Corton, Pernard, Marsault och Monstrachet. Byarna Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet anses göra världens bästa vita viner (alltid på druvan Chardonnay). Den mest kända producenten är Domaine de la Romanée-Conti och vinerna går för otroliga summor på vinauktion.

 

4

Jag har nu mindre än två veckor kvar till examen på Vinkällan och utbildningen på WSET3-nivå. Jag har gått ett år nu och självklart tänker man, varför höll jag inte mig till planen och läste som jag borde varje vecka. På mitt senaste delprov hade jag alla rätt utom ett trots att jag pluggat på fel länder (förvirrad). Det var inte bra. Det hade egentligen varit bättre om jag gjorde ett dåligt resultat så att jag kom på tårna och började plugga än mer. Istället har jag slappnat av. Och nu sitter jag här och apellationerna snurrar i huvudet, vet jag ens hur man framställer whisky, vad fanken är Bereicht och vad har man för druvor i Sydamerika.

 

 

Vet du förresten vad Glou Glou står för? Det kallar man klunkbara viner. Lätta, härliga viner som man liksom bara kan sluka. Röda lätta italienska viner exempelvis som dricks av unga världen över och alla naturliga beaujolais som du kan glou glou glou ner.

Det är enorma mängder information man ska kunna. Jag hade verkligen inte en aning om att vinvärlden var så stor. Är det något denna utbildning gjort är det att ha gett mig en ödmjuk förståelse inför att jag aldrig kommer kunna allt. Och peppen i att jag skaffat mig ett nytt intresse som jag kommer kunna ha livet ut utan att någonsin vara fullärd. Det kommer alltid vara något nytt att lära och upptäcka. Nya druvor, nya världsdelar, nya smaker, nya trender. Och jag är så glad att jag kommit ur min fasta punkt där jag bara drack naturliga röda viner, orangea naturliga viner och kunde några druvor räknat på en hand. Till att kunna en hel värld och vara överförtjust i det. Jag har också lärt mig att jag kan en hel del. Att var 40 och plugg är inte helt dumt. Och jag ser ju på de som är 60, som hunnit resa i Champagne, Loire och Bourgogne. Som hunnit dricka sig igenom många distrikt. Att de har en enorm kunskap i fickan. I min slutspurt tänkte jag bjussa på lite av mina flashcards som jag skriver. Så kan du hänga med, lära dig något nytt och kanske få upp ögonen för vin på ett annat sätt. Jag lovar, det är så roligt!

9

Mitt i min slutspurt lyckas Systembolaget komma med ett släpp av flaskor i småpartierna. De limiterade flaskor som kommer ut från mindre producenter då och då och som inte finns i ordinarie sortiment. Ofta hittar du här en hel del naturviner exempelvis. Jag kommer inte hinna läsa alla recensioner inför denna gång, men jag har några. Förutom dessa viner lanseras ett gäng intressanta bubbel för den som har en extra februarislant över eller ett prisvärt Riesling från det bäst ansedda området Washau och högsta kvalitetsmärkningen Smaragd.

 

Hurra Gut Oggau!
Nu jublar många. Systembolaget har tagit in en av Gut Oggaus viner! Naturliga viner från Österrike som du känner igen på de fina etiketterna som bildar en familj av porträtt. Riktiga porträtt faktiskt. Vinmakarna och det snygga paretStephanie Tscheppe-Eselböck and Eduard Tscheppe gör viner med stor personlighet och därför låter de varje vin porträtteras av en i deras familj som passar personligheten i vinet. Parets mer komplexa viner porträtteras av de äldsta, mer visa och konservativa i familjen. Vinet som säljs på fredag på Systembolaget är Gut Oggaus Theodora – dotter i familjen. Och vinet är därefter lättsamt, energifullt och friskt. På Grüner Veltliner och Welshriesling (som inte har något med druvan Riesling att göra). Inte filtrerat, inget tillsatt svavel och vinet har legat och lagrats 9 månader på stora fat.

 

Naturligt Cab Franc från Loire
Det är roligt att se att en del av de flaskor jag köpt hem på olika sätt eller smakat på krogen dyker upp på Systembolaget. Mer udda flaskor åt folket. Detta spontanjästa och naturliga röda vin från Chinon i Loiredalen är lätt men bjuder på gott om mörka bär som vinbär, blåbär och hallon tillsammans med både kryddor och ceder på den röda druvan Cabernet Franc som gärna biter i från med grön kryddighet. Kul! Les Terrasses får du för 159 kr

 

 

 

Godello från Bierzo
Jag fastnade för druvan Godello under utbildningen på Vinkällan. Innan hade jag inte en aning om vad detta var. Men Bierzo är dels ett grymt område vad gäller vin och druvan är ett roligare alternativ närhelst du funderar över chardonnay till helgens feta fisk. Ett fylligt vitt vin med smak av citrus, min favvo gula äpplen och är ofta fatlagrade så att du får in mjuk rund fet struktur. Om du inte får tag på Raúl Pérez för 265 kr från släppet har jag en annan favorit, Godeval Cepas Vellas, från Valdeorra i Galicien för 149 kr.

 

 

Vulkandruvor
Etna är inte bara poppis hos andra. Hos mig med! Kanske är det att jag haft ett pirrande intresse för naturfenomen som vulkaner och tornados sedan jag var liten och det mest fascinerande landet i mina ögon är Island. Eller är det helt enkelt att de röda vinerna från Etna på Sicilien har kryddighet, vulkanisk mineralitet och en märklig doft av krut på näsan, tanniner som tar för sig och är ändå lätt och friskt. Spännande och gott. I släppet flera vulkaniska godingar (? då jag inte smakat dem än) Carusu för bara 149 kr och Etna Rosso för 259 kr. Körsbär, hallon, kanel, ek. Februari säger ja.

 

Orange från Tjeckien 
Håll i hatten och köp ett vin från ett riktigt traditionellt vinormåde, Tjeckien. Ett orange vin där hälften av druvorna Pinot Blanc och Chardonnay har skalmassererats i 15 dagar och vinet är lätt orange. Namnet Juicy fruit låter ju onekligen smarrigt och det lovas ett karaktärsfullt vin med frisk smak och inslag av röda äpplen, torkade örter, kryddnejlika, pomerans, aprikos och citronmeliss.  349 kr

Slovakiska ovanliga druvor och Tysk naturlig Pinot
Andra intressanta viner i släppet är Little Fred #4, ett naturligt rött vin från Slovakien på druvor du aldrig hört talas om som Alibernet och Dunaj med mycket syra och röd frukt. Ett lätt klunkbart vin som du gärna dricker till lätta rätter som kyckling, vegetariskt eller kanske en fläsksida med grillad spetskål.

Ett ekologiskt och naturligt Pinot Noir från Baden i Tyskland tjoho. Tyskarna är duktiga på sin Pinot Noir där druvan istället heter Spätburgunder, så varför inte prova nu. Det tycker jag. Detta, Ziereisen Tschuppen Pinot Noir från 2015 kostar 179 kr och bjussar på friska kryddor och frukt som ingefära, lingon, kryddpeppar och blodapelsin. Körsbär och fat. De släpper även ett Pinot Noir för 299 kronor och jag vet inte skillnaden men kan tänka mig att druvorna kommer från ett bättre vingårdsläge och kanske med lägre skördeuttag så att vinet görs på de allra bästa druvorna, för de kommer från sam,¨ma år

Ett Garnacha brukar ge ett umpfigt vin med hög alkohol samtidigt som det är lätt i frukten och passar nätta vegetariska rätter eller lätta kötträtter. Hallon, jordgubb, körsbär, mynta peppar och fat nämns i beskrivningen. Odlarna skördar för hand och låter druvorna spontanjäsa i betongfat. En del av druvorna får jäsa hela vilket kan ge en spritsig karaktär. Detta, Sotomanrique, kommer från Kastillen-Leon utanför Madrid där många moderna naturvinsmakare håller hus.

 

Kraftigare naturligt vin 
Här heter druvan som dominerar Rufete, i Portugal heter den Baga. Det är en druva som ger kraftiga tanninrika viner med hög syra. Det här vinet har gjorts helt naturligt utan tillsatt jäst, filtrering eller svavel, blandad med tempranillo som man förknippar med Riojaviner. Solo 575 Uvas är gjort i Kastillen-León och låter som ett vin i min vintersmak. Mörk frukt, svarta vinbär, körsbär, plommon och kryddiga smaker av svart te, fat och laberblad. 179 kr.

Naturligt lagringsvin från Rhône 
Även Domaine Montirius är på den kraftigare skalan med 50% Grenache och 50% Syrah, gjort på biodynamiskt vis. Kryddigt, mörk frukt, björnbär, plommon, lakrits, lagerblad. Från Vacqueyras i södra Rhônedalen. Förr kallades viner härifrån för fattigmans-Chateanuf du pape. 249 kronor

Det släpps en hel del Italienare även denna gång (Vad vi gillar Italien, men jag har inget på min lista. Än).

13

Här är en del av mitt liv sammanfattat i en bild. Mat, dans, träning och alltid fullt upp. Därav ogjorda naglar. De här fantastiska sötpotatisnudlarna fick jag av en av mina stammisar på min dansklass. Och det är väl just så. Jag är mat. Och jag är träning. Och jag älskar båda. Förr handlade det bara om en livsstil. Jag har undervisat i dancehall, streetdance, afrikansk dans, aerobic i nästan tjugo år varit Nike dans instruktör och hängt i dansstudios i Malmö och Köpenhamn och aldrig ens tänkt på att jag är en tränande person. Utan gjort något jag älskar. Men idag är jag mer medveten i det. Och för mig handlar det om balans.

Jag älskar livsnjuteri. Jag älskar att äta. Jag älskar mat. Och vin. Följaktligen.  Men framför allt nu, efter barn och något äldre är inte kroppen lika lätt att ha att göra med. Jag känner verkligen att jag påverkas av vad jag äter. Och om jag inte bryr mig mår jag inte bra. Det här har visat sig vara en kontroversiell fråga fick jag varse i veckan då några reagerade på att jag hade lagt upp en bild på allt jag åt och taggat min PT. Att prata om hälsosam mat, att tänka på vad man stoppar i sig, att träna för att kunna äta ses av en del som viktjakt och som något osunt och fult. Och det kan det absolut vara, om man har den problematiken. Den typen av inlägg kanske triggar en känslig punkt. Så pass att det uppstod ilska över begreppet hälsosam mat. Men för den som inte har det eller haft det kan det bara vara sunt förnuft. En balans. Allt handlar inte om utseende, utan att må bra. Och när man kommer över 40 tycker i alla fall jag att det gör sig påtagligt att kroppen är något som man ska leva med resten av sitt liv. Den ska bära en, den ska hålla, den ska klara av allt från trappor, till tunga matkassar, från barn som inte vill gå till en springtur runt lekplatsen. Och just därför jag mer noga med att ta hand om den idag än jag var förr. Och jag påverkas mycket mer av det jag stoppar i mig idag, än vad jag gjorde förr.

I år investerade jag i en PT, personlig tränare vilket är något av det bästa jag gjort. Det var efter en biltur med en person som jobbar med kost och hälsa och han frågade mig om mina matvanor, eftersom jag hade problem med att jag alltid dippade väldigt hårt på förmiddagen på helgerna, så pass att jag var tvungen att lägga mig och vila av utmattning. Det visade sig att min kropp inte klarar av att bryta ner viss mat på morgonen samt att jag behövde lägga till en träningsform som gav mer långsiktig förbränning. Inte för att gå ner i vikt. Utan för att få en jämn blodsockerkurva som får mig att hålla hela dagen. Och jag mår så mycket bättre. Och jag är så mycket starkare. Jag bär min femåring på en arm och håller en resväska i andra. Bara en sådan sak.

Och eftersom jag jobbar med mat, att inspirera till att äta gott, njuta av livet. Så känner jag lika stort ansvar att säga, ta hand om dig. Var medveten. Och det är helt okej att träna för att kunna äta precis vad man vill. Det behöver inte handla om att inte tillåta sig unna sig. Utan precis tvärt om. Att man vill livsnjuta. Men samtidigt vara pigg, glad och hälsosam.Att tänka på hälsa betyder inte per automatik att man är hysterisk. Det finns nog ytterligheter i båda håll. Jag balanserar två jobb. Äta och träna. Och jag kan inget annat än att rekommendera att lika mycket som du vill äta gott, att tänka på vad som gör kroppen gott.

21

Tjoho. Nu har jag bestämt mig. Kommer inte ”bara” läsa kart sommelierutbildningen i vår på Vinkällan utan även ta internationellt diplom WSET 3. Vem vet vart det kan leda. Men kul är det! Och förfrågningarna om vinprovningar har börjat trilla in. Med det sagt, jag skulle älska att göra vinprovningar för dig och dina vänner. Jag kan sy ihop det mesta. Vin i kombination med mat, vin från någon speciell region, naturvin, bubbel eller vad du än vill hemma hos dig eller någon annanstans. Inbäddat á la JWHF förstås. Det vill säga färgglatt, lättillgängligt, kul och inspirerande. Långt från torrt och högtravande. Vin är kul och för alla. Hör av dig om du är sugen! (mail hej@karinericson.se)

 

När jag började läsa vin var jag bara sugen på att lära mig mer om något och utvecklas. Faktum är att jag googlade allt från jurist och civilekonom till vin. Och tänkte, att vin gör ju livet lite roligare i alla fall. Och kanske kan jag använda det i kombination med min yrkeskunskap inom marknadsföring och att bygga varumärken. Det roligaste är ju tt det inte finns en färdig väg. Utan den bestämmer jag själv.

Och i vår har jag även flera andra roliga grejer på gång. Ni kommer få hänga med.

24

Jag är en gudinna på att backa in i parkeringsfickor. Det är inte därför jag skriver, men kände ändå att nu när jag har tillfälle att berätta det för många ska jag göra det. Känner mig alltid grym efter en klockren backning.

Hörrni. Vi har klarat första jobbveckan (om ni varit lediga). I förrgår släpade jag fötterna efter mig och var en svag mes hos min PT, igår hade jag massor av energi och idag vaknade jag såsig i huvudet igen (men maxade axelpressar på gymmet. Du vet väl att lyfta är det nya svarta?). Här är årets första gymbild. Väljer att publicera en fullt påpälsad.

 

 

Hur ska vi fira att vi klarat jobbveckan då? Jag tänker fira med en blindprovning hemma för att träna doft- och smaksinnet mot olika druvor (nörd). Och jag rekommenderar dig att fira med en crémant från Vouvray (bubblor är aldrig fel och varför inte prova en på druvan Chenin Blanc som jag tycker gör sig bättre i mousserande änvin) eller detta vin som kommer här…

 

 

Detta The Mentors (jag har fortfarande svårt för att tolka en etikett men gissar att detta är namnet på vinet då KWV är en producent och Grenache Blanc är en druva) är ett av de mest överraskande och bästa viner jag drack under december månad, eller förra året. Så himla mumsigt, fullt av mogna frukter härlig syra och balans. Ett sånt där vin som man vill dricka ett glas till av på direkten. Mycket likt Riesling om man gillar det. Druvan heter Grenache Blanc – Jag älskar att upptäcka nya druvor för mig. Tänk att jag inte har vetat att olika druvor kan ge så otroligt olika karaktär på vinet. Precis som klimat och jordmån. Allt detta komplexa och traditionerna bakom är det som får mig att fastna för drycken. Och att det är gott och gör en lullig förstås. Vinet kommer från Sydafrika och finns i Systembolagets beställningssortiment.

18

Ska du handla mousserande till nyår i sista sekund? Här är tips på flaskor som finns på Systembolaget just nu och som gör ditt tolvslag lite bubbligare.

Bubbel från Sydafrika 
Gjort på traditionella metoden, i Sydafrika kallat Méthode Cap Classique” har detta bubbel smak av gula äpplen, citrus, honung och brödiga toner från en tvåårig lagring, liksom champagne. Pongráz, Nr 7628, 119 kr

 

Franskt ungt Crémant
Ett stramt bubbel som får dig att piggna till med unga gröna äpplen, päron, honung och grapefrukt. Det här bubblet är lite spännande då det är gjort på andra druvor än de vanliga i bubbel. Här 60 % chenin blanc, resten chardonnay och cabernet franc. Intressant! Det innehåller rätt mycket socker, 12g/l men med rätt syra kan det kännas balanserat i glaset. Producenten Langlois-Chateau ägs av den välkända champagnemakaren Bollinger. Langlois, Nr 7404, 149 kr

Ekologiskt toppenbubbel från Italien
Trots det töntiga namnet Ferrari ett Italienskt bubbel gjort på den traditionella klassiska metoden av en känd makare. Ett bubbel med alla de där tonerna vi vill ha i mousserande som kex, vit choklad, bröd och mineral. Med både den friska citrusen och blommorna på plats. Flaskan har lagrats 36 månader innan försäljning vilket vittnar om bra kvalitet gjort på 100 % chardonnay det vill säga ett blanc de blanc vilket många älskar. Ferrari, Brut Organic, Nr 7721, 165 kr

 

 

Prisvärd topprankad champagne
Ett äkta champagne, torr och frisk, för en överkomlig peng är Pierre Peters. Också detta ett blanc de blanc gjort på enbart chardonnay av familjeföretaget som har topprankats 2019 i  expertpaneler. Äpple, kex, choklad och lite beska av grape. Pierre Peters, nr 7350, 379 kr. Du kan även gå på klassiska André Clouet, nr 7686, för 299 kr (finns även som magnumflaska om ni är många och det brukar vara en smula bätter kvalle)

 

Lyxchampagne
Vill du lägga extra pengar på bubbel så är tyvärr den flaska jag själv längtar efter och har hemma, gurun Charles Hiedsieck 2008, slut på Systembolaget, men det finns en utan årgångsbeteckning här. Det finns dock andra för över tusenlappen som får läpparna att vilja tungkyssas. I Hansas vinkällare hittar du Krug, Grande Cuvée sing halleluja. Med frisk smak av äpple, bröd, nötter, krusbär, mineral och choklad. Från en av de bästa vingårdslägena i Reims i Champagne. Detta är husets standardvin haha. Krug, Nr 7494, 1699 kr

 

 

Ekologiskt och biodynamiskt bättre Cava
I mitt förra inlägg – guide till mousserande – hittar du tips på mitt favoritbubbel för hundralappen. En Cava som både är ekologiskt, har låg sockerhalt och görs på traditionell metoden och får de där champagnetonerna du vill åt. Loxarel a Pel. Men det finns ju fler, som Cava Aurélia, nr 7923 från 2015 som drivs av kvinnorna i en familj tre generationer tillbaka. Ett helt biodynamiskt jordbruk.

1+1=3 U Mes U Fan Tres
Ja det är nog ett av de märkligare namnen på en flaska vin. Detta är en ekologiskt och mycket bra blanc de noir, gjort bara på blå druvor. Och trots den fula etiketten både god och prisvärd.

Skåla med mindre alkohol
För den som vill köra på mindre alkohol eller helt alkoholfritt blir utbudet bättre och bättre. Jag skulle helt gå från de alkoholfria vinerna och mousserande och köra på torr lyxig cider eller must. Som helt alkoholfria (okej 0,1 %)  Jus de Pommes Artisanal Pétillant med smak av mogna äpplen och örter. Nr 1990, 43 kr. Eller den mogna cidern Cidre Biologique, nr 1802 för 49 kr också den från Normandie med smak av mogna äpple, frikt, mandelmassa, apelsinskal. Den innehåller 4,5 % alkohol. Den svenska cidern Definitely Cider från Fruktstereo, nr 33576, för 164 kr, med 6 % alkohol är ett helt naturligt oh en lyxigare variant av äppeldrycken med gula äpplen, de naturliga stalliga tonerna citrus, krusbär och kryddor i karaktären.

15

Nu är det dags att poppa bubblorna och fira av det gamla året. Min rekommendation är att börja med det bästa bubblet och avsluta med det enklare på nyår. För klockan 12, efter vin och drinkar, är ändå ditt smaksinne inte på topp. Så vilka bubblor finns egentligen. Låt mig presentera det prisvärda, det bästa, det överraskande och det roliga i glasen.

 

Champagnemetodens alla bubbel

Först ur är förstås Champagne. Den franska föregångaren som anses vara finast på marknaden. Det är bara bubbel som görs i champagne som får kallas champagne. Men inte bara det. Champagne måste produceras på ett speciellt sätt som kommit att kallas den traditionella metoden, eller klassiska metoden, och är den metod som ger det bästa och mest komplexa bubblet. Enkelt sätt kan vi säga att vinet får jäsa en andra gång på flaska. Det finns även regler för Champagne om hur länge den ska lagras innan den får säljas och vilka druvor som får användas. Nämligen pinot noir, pinot meunier som är röda druvor och så chardonnay som är en vit druva. Ofta blandas alla dessa för att göra din champagne. Står det blanc de blanc på flarran är den dock gjort på enbart den vita druvan, och står det blanc de noir är det gjort på enbart blå druvor – fast champagnen är förstås fortfarande klar som den ska vara då det färgade skalet avlägsnas innan pressningen.

 

 

Andra klassiker i glasen

Det finns dock andra bubbel än champagne som också görs enligt den traditionella metoden och det är Cava i Spanien (Cava de Paraje är den högsta klassen), Crémant i Frankrike (Det vill säga från alla de andra byar som gör bubbel men som inte ligger i Champagne) och Franciacorta i Lombardet i Italien som är ett himla bra och prisvärt bubbel så om du ser en sådan flaska – hugg den och prova. Andra områden utöver den klassiska Champagnen vars bubbel älskas är de från Tasmanien i Australien, Napa, Sonoma och Mendocino i USA och tyskt Deutscher Sekt från Rheingau. Så det finns en mängd bra bubbel som inte har just etiketten Champagne. Kanske är det kul att faktiskt prova något annat. Till exempel engelskt bubbel!

 

 

Skåla för England

Ja du hörde rätt, England är en riktigt bubblare som seglat upp på toppen av listorna, överraskat vinvärlden och anses nu vara det fjärde bästa landet på den ljuva drycken. Och de spås bli ännu bättre på grund av ett bra klimat, samma jordmån som i Champagne på en del ställen och kunskap. Faktum är att engelsmännen historiskt sätt är en stor del i att vi har bra vin runt om i världen, eftersom de tidigt lärde sig njuta av druvor från Bordeaux och krävde bra vin på sina handelsresor under kolonialismens år. Och tog helt enkelt med sig rankor och såg till att det började odlas på andra platser så att de själva skulle vara försedda med alkoholhaltig måltidsdryck under sina seglarstopp. Jag har länge varit sugen på att testa engelskt bubbel, ibland dyker de upp på Systembolaget och senast i decembersläppet. Själv har jag just fått en från London. Så spänd på den.

Brittiskt bubbel är ganska pricy. Här hittar du de mousserande från England som finns på vårt kära bolag.

 

Billigt bubbel

Jag gillar inte ordet billigt. Jag gillar mer prisvärt. För billigt är bara billigt jämfört med vad man får. Och självklart finns det gott om kasst bubbel. Jag är själv inte förtjust i bubbel som görs på metoder som transfermetoden eller tankmetoden som enklare viner görs på. Som till exempel Prosecco. Med tanke på att det finns prisvärd cava som gjorts på den traditionella metoden och därmed är mer komplexa, vuxna och intressanta i sin smak skulle jag välja det alla dagar eller nyårsdagar i veckan. Att komma ur proseccoperioden är ungefär som att komma ur latteperioden. Det finns något bättre utanför.

 

Naturligtvis naturligt bubbel

Jag har ett hjärta som bankar för naturliga viner. Men obs obs bara om de har hög kvalitet. Jag omfamnar inte vilket naturvin som helst bara för att det är naturligt. Men det finns absolut naturligt bubbel. Både de som går under det bråkiga, nynaturliga stökiga pet nat  bubblet eller petillant naturell som det också heter, som gjorts på något som kallas méthode ancestrale, till de stora fina champagnehusen. Pet nat är friska viner med hög syra, grumligt, ofiltrerat och en riktig pick me up. Busigt. Faktum är att det är föregångaren till Frankrikes champagne och det första mousserande vinet. Och finns från alla delar av världen med en punkig okontrollerbar naturvinsscen i vingården. Men bubblet saknar det lyxiga, brödiga som finns i mer komplexa viner och som man kan vilja ha vid en nyårsskål. Och ett pet nat är alltid helt oförutsägbart. Jag älskar det. Men skulle öppna det en sommardag hemma med en back up plan. Det finns dock naturligt bubbel på systembolaget som jag varmt kan rekommendera till nyår.

Det roligaste halvnaturliga bubblet jag druckit i år heter Bibo Runge. Så himla gott mousserande gjort på min favoritdruva bland de vita, Riesling, och från vindistriktet Rheingau.

 

 

Bubbeltips!
Loxarel del pel – en cava för ynka 109 kronor som ger dig ett vuxet bubbel till maten och till skålen.Det här bubblet har fått betäckningen Clàssic Penedès vilket är en utbrytargrupp i den klassiska cavaregionen Penedés. Med den betäckningen är det krav på att druvorna är ekologiskt odlade och lagringskraven är högre än andra cavor från regionen. Bubblet Privat är ett annat cava i samma prisklass som är mycket bra.

Annars är min go to Crémant. Fransmännen kan sin grej onekligen. Till exempel en Crémant de Loire eller Crémant de Bourgogne. Det finns allt från 99 kronor till 399 kronor och jag skulle i alla fall gå upp till över 120 kronor för att få något mumsigt.

 

 

Bubbel från någon helt annanstans

Så är det då bara ovan kändisar som gör bubbel. Nej då. Det görs över hela världen. Du kan köpa mousserande Sauvignon blanc från Nya Zeeland om du vill sticka ut. Svenskarna Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris som gör ett billigare bubbel.

Sydafrika levererar mousserande med bra kvalle. På klassiska bubbeldruvorna chardonnay och pinot noir. Här heter bubblet gjort på traditionella metoden Cap Classique.

Australien gör mest enkelt bubbel på transfermetoden, men hittar du bubbel från Tasmanien köp köp. Härifrån kommer Aussies bästa skålvin.

Svenskt bubbel har börjat göras både på vindruvor, björksav och äpplen. Om du tvunget ska ge dig på ett svenskt bubbel (för att det är kul till kalixlöjromen då) så finns Pegasus från skånska Flyinge vingård att rekommendera gjort på vindruvor. Vill du vara allmänt unik så finns bubblet SAV gjort på björksav

21

Efter sju dagar så behöver man, läs jag, lite egentid. Först i form av en timmes PT-tid där jag marklyfte 70 kg x 9 två omgångar och all gårdagens pad thai från Asien satt kvar i benen så PT:n fick öka vikten efter varje runda. Det hela kommer toppas med ett spontant besök på Bastard där vi hoppas på platser i baren och jag har redan förhört mig om vinlistan som just nu bjussar på godsaker som sista flaskorna naturlig Australiensare och en field blend från Österrike som jag blev nyfiken på. Tack Anna från Byracka.

Jag tänkte skriva ett inlägg om vinkvalitet. För att ämnet ångar verkligen upp min italienska inre vilda själ och vår mig att ställa mig upp på bord och gala. Jag har aldrig köpt ett boxvin i hela mitt liv. I alla fall efter att jag fyllde 25. Tror jag Jag har i alla fall inte ett enda boxvinminne. Men vem fanken har det. Det är ju inget vin som skapar minnen direkt, snarare minnesluckor av fylla. Men det där med vinkvalitet, naturliga viner och komplexa viner, varför ett vin faktiskt kostar och kopplingen mellan kostnad, druvor, arbete och smak sitter ihop på ett helt naturligt sätt. Kanske inte om du köper en flaska för 27 000 från ett slott i Bordeaux. Men det finns naturligtvis alltid en marknad som driver upp priser. Det är dock inte det som ligger bakom skillnaden i pris på en box eller en flaska för 250 kronor. Men nu ska jag ta min egentid.

Till detta inlägg lyssnade jag på Show & Prove / Big daddy kane på en spellista som mitt ex tillika barns pappa skickade till mig på begäran. Han vet då vad jag behöver för att toppa egentiden med bra musik.

11

 

Vara eller icke vara. Frågan ställs varje år inför kommande julbord. Det gäller vilka rätter som ska få stanna och vilka som ska få åka ut. När det närmar sig jul stiger spänningen i släkten Ericsons gemensamma chattråd, pakter bildas och det slutar oftast med att jag håller ett försvarstal å prinskorvens vägnar. Fast jag bara äter en.

Julmat är något som förenar och splittrar. Är du partner över de internationella gränserna kan det uppstå problem kring frågan om vems matkultur som ska råda och huruvida båda kulturer kan samsas på samma julbord. Slovakisk surkålssoppa med okrasoppa från Ghana? Perus kalkon fylld med biff och jordnötter tillsammans med Janssons frestelse? Tyskt fruktbröd med tjeckisk karp?  Eller polens vegetariska julbord ”wigilla” tillsammans med Islands rentallrik?

Det kan bli rörigt. Kanske behöver ni fira två olika julaftnar, köra vartannat år, eller testar du det effektfulla greppet muta.

Julmatskulturen skiljer sig även i olika delar av landet. I min familj har det pågått en långvarig julbordskonflikt kring huruvida det ska vara senap (mamma skåning) till lutfisken, eller kryddpeppar (pappa smålänning). Efter 40 års äktenskap samsas tillbehören nu under julefrid på bordet och var och en väljer det den själv vill ha. Självklart inte! Vi ”barn” får årligen ett propagandaföredrag under middagen av respektive parter om vad som är det enda rätta. Södern gillar brunkål vilket inte alls hör hemma uppe i Norrland som istället står för 36 % av all såld sylta runt jul. I Dalarna ska det vara julknäcke och i väst har grönkålen sin givna plats.

På 70-talet kom den julmatskultur till Sverige så som vi känner den idag; buffén. Ett bord av maträtter har tyvärr inte löst vår konflikt. Helt enligt tradition uttalar min far årligen meningen ”Ska vi verkligen ha så mycket mat på julbordet”. Han syftar dock aldrig på sina egna favoriter.

Och så var det igång.

Männen har bildat en pakt som påstår att Janssons frestelse är på toppen av julmatshierarkin, medan jag för en kamp för patén. Men jag ser en ljusning. Förra året ersattes den gravade och rökta laxen med grövad lax. Ja, det är precis som det låter, lax som både är gravad och rökt. Så var den konflikten löst. I år kanske det kommer senöksill, brunrödkål och skinkpastej som fredsbevarande insatser i det svenska folkhemmet.

Mitt råd till julfirare är att ta varandras händer, sjung ”Happy Christmas (War is over)” och öppna era hjärtan för alla matkulturer runt bordet. I år har Ericsons samlats till ö-råd och tagit det historiska beslutet att inte ha svenskt julbord. Vi börjar försiktigt med ett danskt. Nästa år kanske det blir holländsk ungstekt hare. God jul!

Denna krönika skrev jag till förra julen för Galore Weekend. Och det är samma sak vareviga år. Pappa har fällt kommentaren ”det blir så mycket”, skrattat åt mig för att jag vill ha min prinskorv och sagt den årliga ”då köper du en prinskorv då eller?” samt ironiskt nog lagt till fler egna rätter, som kokekorv…. Det blir restfest i år med.

 

11